Laadpaal Aldeboarn

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Daarbij komt ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Overweeg dan zeker eens een eigen laadpaal in Aldeboarn aan huis. Op basis van een laadstation van jezelf ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Audi Q4 Sportback e-tron + Hyundai Kona Electric 39 kWh. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en de kWh prijs is voordeliger. Op deze website tref je extra informatie over velerlei soorten laadpalen, geven we een duidelijk stappenplan en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Nog voordeliger rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is er al vanaf €955.
 • Een individueel laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Aldeboarn

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Jouw elektrische auto opladen zoals bijvoorbeeld de Volkswagen ID.3 Pro S is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Aldeboarn kopen is iets wat we steeds meer zien. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je bent altijd verzekerd van een optimale actieradius. Verder is het vele malen goedkoper dan laden bij openbare stations. De kosten worden gevormd door de installatie, hardware, kabels en uiteraard de verbruikte stroom (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal past bij mijn EV en mijn woning/meterkast? Hieronder kan je aan de slag met tips en adviezen rondom laadpaal laten installeren in Aldeboarn. Bekijk ook meer info over Milieuvriendelijke EV.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Aldeboarn kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een losse paal. Verder zijn er geen verschillen. Achterhaal hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadzuil werkt met de standaard 230 voltage. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). De 3-fase variant maakt gebruik van krachtstroom, een aparte 3-fase aansluiting is nodig. Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Een 3-fase laadzuil kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt eenvoudig dit laten aanleggen door een elektricien in Aldeboarn. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Goedkoop en snel laden en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: vast of los
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse stekker. Het gemak van de vaste stekker is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Wat hierbij ook handig is is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat er door wind en regen water in kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Wat we ook vaak horen is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Ten derde is het in de praktijk zo dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (alsook voor een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Het laadproces doe je met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Ook oogt het netter en blijft de kabel langer goed. Een negatief aspect is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je jouw EV wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadpaal zonder vaste kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In dat geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Aldeboarn.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
We onderscheiden twee soorten: een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 ingang kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Dit is praktisch als je 2 elektrische auto’s hebt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Slimme functies
Laadpalen hebben tegenwoordig vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf tref je extra uitleg over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Aldeboarn vergelijken

De tarieven van laadpalen zijn nogal verschillend. De kosten van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €850 tot €3050. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door het laadvermogen van het systeem. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Daarnaast zijn er slimme stations met speciale snufjes als Autostart die een grotere investering vereisen. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Aldeboarn.

Type laadstationLaadcapaciteitOplaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€525- €610
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€500- €630
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€675- €760
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€840- €1060
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Goede systemen

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: onderdeel van de shell group (veel expertise).
 4. Alfen: Voor iedere elektrische auto.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: Smart laden met de EVhub laadpas.
 7. Webasto: Volledig op afstand te beheren.
 8. Ecotap: Stevige laadpalen met 2 mm staal ter versteviging.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Supersnel laden van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met automatische maximale laadstroomdetectie.
 14. Overweeg ook: ABB, Etrel, Enovates, Delta, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Keba of Tritium, Xcharge, Zaptec, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2023
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Aldeboarn variëren van €420 en plus minus €1900. De totale kosten hangen af van de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer er uitgegraven moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Informatie over laadpassen
Bij steeds meer services wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van een laadpaal abonnement zijn circa €4,25 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Gast Tarief instellen.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Check goede deskundigen uit jouw gemeente.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De investering in een elektrische auto en jouw thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Bijgaand maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1070 kilometer (maandelijks). Met dit gemiddelde als uitgangspunt verwachten we wat je kunt besparen. In ons voorbeeld zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Aldeboarn):

 • Benzine rijden 2023: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,044/km
AandrijvingPrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,120€128,40€1540,80
Elektrisch rijden€0,044€47,08€564,96
Besparing€0,076€81,32€975,84
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in september 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Heerenveen

Heb je een EV, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Aldeboarn aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente neemt een besluit over of en in welke omgeving de laadzuil gemonteerd wordt. Ze overwegen daarbij facetten als toegankelijkheid en doorstroming. Elke inwoner kan hier gebruik van maken. Extra achtergrondinfo kan je bekijken op www.heerenveen.nl. Daar lees je ook of je een subsidie kunt krijgen. Flink wat gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op die site kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Laadpassen vergelijken.

Kaart met openbare oplaadpunten (september 2023)

Laadstations in Aldeboarn zijn veel beschikbaar. Elke laadpashouder mag daar in principe gebruik van maken. Het is relatief wel duur. De kosten schommelen tussen de €0,255 en €0,555 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In het volgende schema check je de openbare laadstations in Aldeboarn. Bekijk ook oplaadpunten en verkooppunten in Terherne, Akkrum, Slijkenburg, Nijeholtwolde en Nijelamer.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden aldeboarn-8495

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal naast kantoor is een extra stukje service richting personeel of bezoekers. Bekijk je de mogelijkheden voor een parkeerterrein met 10 parkeervakken of meer? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Daarnaast kan je extra geld verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het opladen.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Het aankopen van een laadpaal incl. de benodigde installatie zit qua kostprijs tussen de €1075 en €2325. De kosten van het hele pakket hangt af van het soort systeem (softwarematige slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en laadstation en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw leveranciers van energie zoals Eneco, Essent, NLE, Budget energie, Engie en Vandebron, Oxxio, Vattenfall, Pure energie. Rekenen op zo’n €0,250 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,40 p/100 km. Ter illustratie: een doorsnee benzinewagen komt uit op zo’n €10,25 per 100 kilometer. In combinatie met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. De huidige EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De leverancier integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in jouw meterkast. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Vanuit de meterkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen met de monteur bespreek je wat de beste manier is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De gecertificeerde laadpaal installateur in Aldeboarn monteert het als wallbox of op een stevige paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Over het algemeen is elke meterkast geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Belangrijk is of de meterkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De allereerste elektrische auto’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De hedendaagse auto’s kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Dit komt neer op krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Aldeboarn zal al dit werk voor je oplossen. De kosten daarvoor bedragen circa €1100. Let op: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veruit de meest bekende elektrische auto’s in Aldeboarn kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere gemeente heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Heerenveen verstrekt op dit moment geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt wel een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt vragen of het laadpunt in de buurt van jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor meer info en aanvragen zie www.heerenveen.nl.

Plaats een reactie