Laadpaal Akkrum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Dat heeft als gevolg dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een slimme laadpaal in Akkrum aan huis. Met behulp van een laadstation op eigen terrein ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Citroën e-SpaceTourer XL 50 kWh en/of Audi e-tron Sportback 50 quattro. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en de kWh prijs is voordeliger. Middels onze vergelijker lees je waardevolle informatie over verschillende type laadpunten, vertellen we je waar je zoal op moet letten en vind je ervaren leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Een exclusieve paal voor je eigen wagen.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Gratis rijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €935.
 • Een laadstation op eigen grond heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Akkrum

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. de Volkswagen ID.3 Pro S kan op diverse manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal Akkrum kopen is een zeer interessante optie. Het is ontzettend handig in gebruik en je hebt dan elk moment van de dag een volle accu. Verder is het een stuk goedkoper dan een openbaar laadpunt. Wel heb je te maken met een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de stroomprijzen (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn voertuig en mijn woning? Hierbij check je inhoudelijke informatie en tips omtrent laadpaal laten installeren in Akkrum. Of klik door voor meer informatie over Smart Charging.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Akkrum installeren kan op 2 manieren. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een vrijstaande paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Achterhaal hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Een 1-fase laadzuil is compatibel met de standaardaansluiting van 230V. Daarmee behaal je standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elke meterkast heeft de beschikking over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. Een 3-fase laadstation heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Je kunt hierin investeren en de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Akkrum. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Goedkoop en snel laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: vast of los
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse variant. Het gemak van een vaste kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een ander voordeel is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Wat we ook vaak horen is dat het wat rommelig oogt. Ook kan het zijn dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het grote gemak van een losse kabel (of een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het opladen gebeurt namelijk met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Daarbovenop ziet het er wat netter uit en gaat jouw kabel langer mee. Waar je op moet letten is dat de drempel wat hoger wordt als je even kort wilt opladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadzuil met losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n scenario zijn er geen aanpassingen nodig. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Akkrum.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn twee mogelijkheden: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 stekker aansluiting biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Dit biedt uitkomst als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt maar ook voor bedrijven en kantoren.

Smart functies
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben meer en meer slimme laadfuncties. Hieronder vind jij extra uitleg over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat er teveel stroom wordt gebruikt op 1 moment.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Akkrum vergelijken

De kosten van laadpalen lopen zeer uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €775 en €3375. De prijzen worden voor een groot deel bepaald door het laadvermogen van het systeem. Hoe meer vermogen het station heeft, des te sneller de batterij weer is opgeladen. In aanvulling hierop zijn er slimme systemen met speciale extra’s als gezichts- en gebarenherkenning die een hogere verkoopprijs hebben. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Akkrum.

Laadstation typeCapaciteitLaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€530- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€500- €630
3-fase laadpaal11 kW4 uur€665- €750
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€855- €1010
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Bekende leveranciers

 1. EVBox:Geschikt voor elke elektrische auto.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: altijd met zorgvuldige en deskundige installatie.
 4. Alfen: Slimme functies tegen een aantrekkelijke prijs.
 5. Mennekes: Wereldwijde specialist voor industriële stekkervoorzieningen.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Volledig op afstand te beheren.
 8. Ecotap: DC-snellaadpunten voor plug-in hybrides en EV’s.
 9. Blue Current: Gemakkelijk te bedienen laadpunten.
 10. Chargepoint: Laden en afrekenen via een persoonlijke laadpas.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Zelf instellen met welke max. stroom je auto geladen moet worden.
 13. NRGkick: Slimme laadpaal die je kunt meenemen, tot 22kW.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Eaton, Enovates, Delta, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Flexicharge of Tritium, Efacec, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2023
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Akkrum liggen tussen de €350 tot €2000. Deze prijs komt tot stand door of er iets in de meterkast omgezet moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe langer deze afstand, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Tegenwoordig wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Dit is niet verplicht, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn zo’n €5,00 per maand.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Eventueel kun je andere EV-bezitter bij jou laten laden.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Vergelijk aangesloten installateurs uit jouw omgeving.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt plus installatie kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Bijgaand maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1068 kilometer per 4 weken. Op basis daarvan berekenen we wat je kunt besparen. In het rekenvoorbeeld gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Akkrum):

 • Benzine rijden 2023: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,042/km
SoortPrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,110€117,48€1409,76
Elektrisch€0,042€44,86€538,27
Besparing€0,068€72,62€871,49
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in november 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Heerenveen

Rijd je een elektrische auto, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Akkrum aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke straat de laadzuil aangesloten wordt. Ze analyseren hiervoor zaken als zichtbaarheid en parkeerdruk. Iedereen met een elektrische auto mag gebruik maken van het oplaadpunt. Alle info is te vinden op www.heerenveen.nl. Daar kom je er ook achter of je een subsidie kunt krijgen. Veel Nederlandse gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Via deze website kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Accu.

Openbare oplaadpunten bekijken (november 2023)

Laadstations in Akkrum zijn veel beschikbaar. Elke laadpashouder mag daar in principe gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De prijzen lopen uiteen tussen de €0,280 – €0,610 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het onderstaande kaartje zie jij alle openbare laadstations in Akkrum. Vergelijk ook laadstations en verkooppunten in Slijkenburg, Nijeholtwolde, Nijelamer, Oldelamer en Munnekeburen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden akkrum-8491

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is heel praktisch voor bijv. bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Gaat het om een locatie met tenminste 10 parkeerplaatsen? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Verder kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het opladen.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief de installatieservice kost tussen de €950 – €2025. Het tarief wordt berekend aan de hand van welk merk je kiest (eventuele slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je stroomleverancier voor je woning zoals Engie, Budget energie, Essent, Eneco, NLE en Oxxio, Pure energie, Vattenfall, Vandebron. Gemiddeld is dat +/- €0,215 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €3,65 p/100 km. Even om te vergelijken: een doorsnee benzinewagen kost je zo’n €10,35 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een basis EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De installateur legt een aparte stroomgroep aan in de stroomkast in de woning. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanuit de meterkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je wat de meest efficiënte route is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. Jouw laadpaal installateur in Akkrum plaatst het als wallbox aan de muur of op een losse paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Onderaan de streep is elke meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Hierbij is van belang of de woning is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De oude modellen EV’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De actuele types vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Akkrum kan het allemaal juist aansluiten. De totale onkosten bedragen ongeveer €875. Belangrijk: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Laadkabel + stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 wordt met name toegepast bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. De beschikbare elektrische auto’s in Akkrum beschikken over een type 2 aansluiting. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Er zijn geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke regio is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Heerenveen biedt op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt specifiek verzoeken of de paal dichtbij jouw huis kan komen. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.heerenveen.nl.

Plaats een reactie