Laadpaal Wittem

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Dat heeft als gevolg dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een privé laadpaal in Wittem aan huis. Via een privé laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Audi Q4 Sportback e-tron of jouw Porsche Taycan Cross Turismo. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en je hebt het snel terugverdiend. Op deze pagina ontdek je uitgebreide informatie over betrouwbare type laadstations, een handige keuzehulp en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw omgeving.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen voor €960.
 • Een privé laadstation aan huis heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Wittem

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het laden van een elektrisch voertuig zoals een Audi Q4 Sportback e-tron kan op verschillende manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Wittem kopen biedt veel voordelen. Het is ontzettend handig in gebruik en je hebt dan de zekerheid van een volgeladen accu. Daarbij is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een openbaar laadstation in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de initiële aanschaf + installatie en de stroomprijzen (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal past bij mijn auto en mijn situatie? Verderop vind je inhoudelijke informatie en tips m.b.t. laadpaal laten installeren in Wittem. Op EVplan.nl lees je ook meer over Duurzaam rijden.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Wittem kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of je bevestigt ‘m op een losse paal. Verder zijn er geen verschillen. Onderzoek de afstand van jouw EV en de laadplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen systeem
Het 1 fase systeem kan laden met de reguliere 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. In principe heeft elke woning minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal onderscheidt zich doordat deze gebruik maakt van krachtstroom (400 v). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Een 3-fase laadstation kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je geen 3-fase groepenkast? Voor een paar honderd euro kun jij jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in Wittem. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een oplaadpaal aan huis?

Goedkoop laden en altijd verzekerd van een vrije plek

Losse of vaste laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse variant. Het pluspunt van een vaste kabel is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Een ander pluspunt is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 10 meter. Een negatief aspect is dat de levensduur van de kabel minder is omdat er door wind en regen water in kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Daarnaast kan het zijn dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Ook moet je opletten dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het grote gemak van een losse kabel (alsook voor een socket) is de vrijheid in het opladen. Je gebruikt namelijk de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Daarnaast ziet het er niet zo chaotisch uit en blijft de kabel langer goed. Een punt van kritiek is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je gaat laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. De oplossing met een losse kabel wordt meestal aanbevolen. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In dat geval hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Wittem.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er bestaan 2 types: een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 ingang heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Heel erg praktisch wanneer je 2 auto’s in bezit hebt maar ook voor bedrijven en kantoren.

Slimme functies
Laadstations hebben steeds vaker slimme laadfuncties. Hieronder bekijk je meer informatie over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Wittem vergelijken

De tarieven van laadpalen zijn heel divers. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis varieert van €875 tot €3050. De kosten worden tot stand door o.a. de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Des te hoger het vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Verder onderscheiden we slimme stations met speciale extra’s als gebarenherkenning die in aanschaf duurder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Wittem.

Soort laadpaalLaadcapaciteitTijd volle batterijTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€535- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€520- €615
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€670- €795
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€835- €1000
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende systemen

 1. EVBox:De beste laadpaal voor thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: SIM-lock vrij: vrije keuze voor de aanbieder van laaddiensten.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Volledig op afstand te beheren.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd en overal inzicht via de mobiele App.
 12. Tesla Wall Connector: Betaalbaar en geschikt voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Meest compacte en gemakkelijke systeem.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Eaton, Etrel, Delta, Etrel, Hypercharger, Keba, Schneider Electric of Tritium, Circontrol, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Wittem schommelen tussen de € 310 en plus minus €2175. Dit wordt grotendeels bepaalt door een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Des te groter deze afstand is, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Laadpas
Eventueel wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is niet verplicht, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen circa €5,25 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Eventueel kun je andere EV-bezitter bij jou laten laden.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal voor thuis kopen?

Achterhaal populaire installateurs die werken in je omgeving.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. In de tabel hieronder kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1103 kilometer (maandelijks). Met dit aantal kilometers calculeren we wat jouw potentiële besparing is. In onze berekening kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Wittem):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
AandrijvingPrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,125€137,88€1654,50
Elektrisch€0,045€49,64€595,62
Besparing€0,080€88,24€1058,88
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Gulpen-Wittem

Rijd je een elektrische auto, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Wittem aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Op het moment dat jij hieraan voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en op welke locatie de laadzuil komt te staan. Hierbij bekijken zij factoren als zichtbaarheid en of het technisch kan. Elke inwoner kan het gebruiken. Meer informatie is terug te lezen op www.gulpen-wittem.nl. Daar kom je er ook achter of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Beste laadpassen.

Openbare oplaadpunten vergelijken (juni 2024)

Laadstations in Wittem zijn er voldoende. Iedereen met een laadpas kan terecht bij deze punten. Het is relatief wel duur. De tarieven bedragen tussen de €0,280 tot €0,595 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het volgende schema check je de openbare laadstations in Wittem. Op deze site vind je ook laadmogelijkheden en installateurs in Epen, Mechelen, Beutenaken, Slenaken en Heijenrath.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden wittem-6286

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij uw bedrijf is heel praktisch voor bijv. personeel of bezoekers. Heb je een bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Naar de nieuwste wetgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van een aantal subsidiemogelijkheden. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Tevens kan je iets bijverdienen door derden te laten betalen voor het opladen.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een laadpaal bij de woning inclusief de installatieservice varieert qua prijs tussen de €925 & €2075. De kosten van het hele pakket wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type laadpaal (wel/geen slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand tussen meterkast en laadstation en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw huidige energieleverancier zoals Engie, Eneco, Essent, NLE, Budget energie en PowerPeers, Pure energie, Vandebron, Vattenfall. Dit is nu ongeveer €0,225 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,90 p/100 km. Ter vergelijking: een auto met benzinemotor kost je zo’n €10,35 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. De gemiddelde EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Limburg.

Hoe werkt de installatie?
De installateur legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in je stroomkast. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Vanuit de stroomkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de monteur bespreek je wat de meest efficiënte route is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. Jouw laadpaal installateur in Wittem zet het laadstation vast tegen de muur of bevestigt ‘m op een losse paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is elke meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Bekijk vooraf wel of je meterkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste modellen kon men nog opladen op 220V (1-fase). De hedendaagse elektrische auto’s kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Wittem kan dit allemaal regelen. De totale onkosten bedragen circa €1050. Bedenk wel: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 stekkers komen we tegen bij merken uit de Europese Unie. Een groot deel van de favoriete elektrische auto’s in Wittem kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke regio heeft een eigen beleid. De gemeente Gulpen-Wittem heeft op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt wel een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of het laadpunt in de buurt van jouw huis kan komen. Voor meer informatie zie www.gulpen-wittem.nl.

Plaats een reactie