Laadpaal Epen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Hierdoor zien we ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Je kunt dan beter kiezen voor een slimme laadpaal in Epen aan huis. Middels een zelfvoorzienend laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh en/of Kia e-Soul 64 kWh. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en de kWh prijs is voordeliger. Hier lees je praktische informatie over geschikte type laadstations, vertellen we je waar je zoal op moet letten en vind je ervaren leveranciers en installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Dankzij een elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Goedkoop rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is er al voor €950.
 • Een privé laadstation aan huis heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Epen

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. de Tesla Model 3 Standard Range Plus kan op steeds meer plekken. Een eigen goedkope laadpaal Epen kopen is een zeer interessante optie. Je kunt eenvoudig laden en je rijdt elke ochtend weg met een perfect opgeladen accu. Eveneens is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een openbaar laadpunt. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de installatie, hardware, kabels en de kosten van jouw eigen stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit/parkeerplaats. Welk laadstation is geschikt voor mijn EV en mijn woning/meterkast? Hierbij delen we inhoudelijke informatie en tips ten aanzien van laadpaal laten installeren in Epen. Bekijk ook meer info over Milieuvriendelijke EV.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Epen kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of hij komt op een aparte paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Denk vooraf na over de afstand van jouw EV en de laadplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen apparaat
De 1 fase installatie werkt met een standaard 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Ieder huis in Nederland heeft minstens (1x30a of 1x40a). De 3-fase installatie gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. De 3-fase installatie kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Tegen een kleine meerprijs kan je de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Epen. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Goedkoop en snel laden en altijd een vrije plek!

Laadkabel: los of vast
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse variant. De meerwaarde van een vaste kabel is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Ook is het goed om te weten dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, tot wel 8 meter. Een negatief aspect is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Een ander nadeel is dat het er niet zo netjes uit ziet. Bovendien is het goed om je te bedenken dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (als mede een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je pakt namelijk de stekker die je in de auto hebt liggen. Tevens ziet het er niet zo chaotisch uit en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Belangrijk nadeel is dat er een extra handeling vereist is als je gaat laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, daarna sluit je ‘m aan. Een laadzuil met losse kabel wordt meestal aanbevolen. Koop je een nieuwe elektrische auto? In zo’n geval zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Epen.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 opties: een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 aansluiting biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Dit biedt uitkomst als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of juist voor bedrijven.

Smart toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door meer en meer slimme laadfuncties. Hieronder check je extra details over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Epen vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De prijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €775 tot €3225. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan het vermogen van de laadpaal. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Verder zijn er allerlei slimme palen met toffe opties als gezichts- en gebarenherkenning die kostbaarder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Epen.

Type stationLaadvermogenTijd volle batterijInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€530- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€525- €625
3-fase laadpaal11 kW4 uur€680- €785
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€850- €1045
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Goede systemen

 1. EVBox:Gecertificeerde installatie.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: ook veel opties voor zakelijke gebruikers.
 4. Alfen: Slimme functies tegen een aantrekkelijke prijs.
 5. Mennekes: Ruim aanbod laadzuilen, wandladers en kabels.
 6. EVhub: Optioneel integratie met slimme EVhub laadpas.
 7. Webasto: Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
 8. Ecotap: Met slimme functies als Smart Grid en Load Balancing.
 9. Blue Current: Slimme laadstations met vaste kabel of als socket.
 10. Chargepoint: Personalisering van laadstation mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Slimme daltarief instellingen mogelijk.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Gemakkelijk mee te nemen laadpaal.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Enovates, Delta, Etrel, Etrel, Hypercharger, Keba, Schneider Electric & Tritium, Zaptec, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2023
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Epen komen uit tussen de €340 en +/- €2025. De prijs wordt bepaald door de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Informatie over laadpassen
Steeds vaker wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je hoeft dit niet te nemen, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen ongeveer €5,25 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Automatische firmware-updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Vergelijk ervaren installatiebedrijven in de regio.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Onderstaand kan je een rekenvoorbeeld zien. De Nederlander rijdt om en nabij de 1102 km per maand. Met dit gemiddelde als uitgangspunt begroten we welke besparing er mogelijk is. In ons voorbeeld gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Epen):

 • Benzine rijden 2023: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,044/km
AandrijvingPrijzen p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,120€132,24€1586,88
Elektrisch€0,044€48,49€581,86
Besparing€0,076€83,75€1005,02
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in december 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Gulpen-Wittem

Rijd je elektrisch, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Je mag dan een openbaar oplaadpunt in Epen aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Zodra je voldoet aan deze criteria wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente geeft aan of en waar precies de laadzuil neergezet wordt. Ze checken daarvoor zaken als vindbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke bewoner mag hier parkeren en laden. Alle details is beschikbaar op www.gulpen-wittem.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of de gemeente subsidies verstrekt. Steeds meer gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op die site kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Laadpassen vergelijken.

Vind openbare oplaadpunten in de buurt (december 2023)

Laadstations in Epen vind je op steeds meer plekken. Iedereen met een abonnement mag daar in principe gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De onkosten variëren tussen de €0,300 tot €0,600 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het onderstaande kaartje check je de openbare laadstations in Epen. Vergelijk ook laadplekken en installateurs in Mechelen, Beutenaken, Slenaken, Heijenrath en Reijmerstok.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden epen-6285

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij je werk biedt veel uitkomst voor werknemers en klanten. Bekijk je de mogelijkheden voor een locatie met 10 parkeervakken of meer? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Tevens kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het opladen.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief installatiewerk zit zo tussen de €775 en €2250. Het hele prijskaartje hangt vooral af van welk merk je kiest (eventuele slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), het aantal benodigde kabelmeters en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw vaste energieleverancier zoals NLE, Budget energie, Energiedirect, Eneco, Engie en Oxxio, Vandebron, Vattenfall, PowerPeers. Rekenen op zo’n €0,220 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,15 per 100 kilometer. Belangrijk: een benzine aangedreven auto kost om en nabij de €9,55 p/100 km. Als je het integreert met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een reguliere EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Limburg.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De monteur legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in het centrale stroompunt in je huis. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Van de meterkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. In overeenstemming met de specialist bereken je waar het laadpunt het beste kan komen om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De laadpaal installateur in Epen plaatst het als wallbox aan de muur of op een montagepaal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is elke woning geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel wat aangepast worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De vroegere modellen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Nieuwere EV’s kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Epen zal al dit werk voor je oplossen. De prijzen van deze service zijn circa €1025. Bedenk wel: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 is vooral te zien bij merken uit Europa. Veruit de meest gangbare elektrische auto’s in Epen kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op je oprit. Elke provincie heeft een eigen beleid. De gemeente Gulpen-Wittem verschaft op dit ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt wel een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt specifiek verzoeken of het laadpunt dichtbij jouw woning kan komen. Zie ook www.gulpen-wittem.nl.

Plaats een reactie