Laadpaal Echten

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dat betekent ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Je kunt dan beter kiezen voor een eigen laadpaal in Echten aan huis. D.m.v. jouw eigen laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Mercedes EQA + Porsche Taycan Cross Turismo. Niet meer wachten op een vrije plek en het is erg goedkoop. Op deze pagina tref je uitgebreide informatie over meerdere soorten laadstations, bieden we een aantal handige kooptips en vind je de beste installateurs uit jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Altijd een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Nog goedkoper rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €955.
 • Een laadstation bij de woning verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Echten

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals een Volkswagen ID.3 Pure kan op steeds meer plekken. Een extra goedkope laadpaal Echten kopen is een zeer interessante optie. Het is ontzettend handig in gebruik en je hoeft niet onzeker te zijn over een 100% actieradius. Evenzeer is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een publiek toegankelijk laadstation. Wel heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de kosten van jouw eigen stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn EV en mijn woning/meterkast? In onze keuzehulp vind je bruikbare informatie ten aanzien van laadpaal laten installeren in Echten. Bekijk ook meer info over Duurzame mobiliteit.

Wallbox of vaste laadpaal
Een laadstation Echten kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een speciale paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Achterhaal hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen installatie
De 1 fase installatie kan laden met de doorsnee 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Elke meterkast beschikt over minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. De 3-fase installatie kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt tegen geringe kosten deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Echten. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Spotgoedkoop opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse kabel. De meerwaarde van een vastzittende kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een ander voordeel is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Wat je ook vaak ziet is dat het er niet zo netjes uit ziet. Bovendien is het in de praktijk zo dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (ofwel een socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Daarvoor neem je de reguliere meegeleverde kabel. Overigens ligt de kabel niet zo in het zicht en gaat jouw kabel langer mee. Waar je op moet letten is dat je een stap extra moet uitvoeren als je gaat laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. De oplossing met een losse kabel is doorgaans toch praktischer. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dit geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Advies: probeer ook eens de snelladers in Echten.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er bestaan 2 types: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Hetgeen waar ze in verschillen is hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een enkele paal is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Ideaal voor huishoudens met 2 EV’s of juist voor bedrijven.

Innovatieve functies
Laadstations hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Hierbij tref je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Echten vergelijken

De kosten van laadpalen zijn nogal verschillend. De prijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €800 tot en met €3400. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de laadcapaciteit van het station. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Bovendien zijn er slimme wallboxen en palen met toffe functies als Hub/Satellite die in aanschaf duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Echten.

Type laadpaalCapaciteitLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€545- €635
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€510- €625
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€680- €790
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€860- €1020
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Top systemen

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: DC-snellaadpunten voor plug-in hybrides en EV’s.
 9. Blue Current: Plug & Charge of met laadpas laden.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: 3-10 x sneller dan standaard.
 12. Tesla Wall Connector: De beste oplossing voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Meest compacte en gemakkelijke systeem.
 14. Andere merken: ABB, Etrel, Enovates, Eaton, Etrel, Keba, Hypercharger, Flexicharge & Tritium, Xcharge, Zaptec, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2023
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Echten liggen tussen de €400 en plus minus €2200. Dit hangt af van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Des te groter deze afstand is, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Kosten van het laadpas abonnement
Optioneel wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Je kunt natuurlijk zonder, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €7,25 (maandelijks).

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Achterhaal erkende verkooppunten uit jouw gemeente.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Op deze pagina vind je een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1097 kilometer op maandbasis. Met dit getal berekenen we wat de mogelijke besparing zal zijn. In onze begroting gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Echten):

 • Benzine rijden 2023: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,049/km
TypeTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,145€159,07€1908,78
Elektrisch rijden€0,049€53,75€645,04
Besparing€0,096€105,31€1263,74
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in juni 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente De Fryske Marren

Lease of koop jij een elektrische auto, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Echten aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente neemt een besluit over of en waar de laadzuil gemonteerd wordt. Hierbij bekijken zij factoren als bereikbaarheid en veiligheid. Iedereen met een elektrische auto kan terecht bij dit oplaadpunt. Updates en informatie kan je bekijken op www.defryskemarren.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of je een subsidie kunt krijgen. Flink wat gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Betrouwbare laadpassen.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (juni 2023)

Laadstations in Echten zijn dagelijks beschikbaar. Iedereen met een abonnement mag daar in principe gebruik van maken. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De onkosten wisselen tussen de €0,290 – €0,620 per kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In het onderstaande kaartje zie jij alle openbare laadstations in Echten. Vind ook oplaadplekken en aanbieders in Oosterzee, Follega, Eesterga, Lemmer en Koufurderrige.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden echten-8537

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal bij je werk is relevant voor bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Heb je een locatie met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Daarnaast kan je extra geld verdienen door derden te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een laadpaal bij de woning inclusief de installatieservice kost tussen de €775 & €2325. De prijsindicatie is afhankelijk van het soort laadsysteem (softwarematige slimme functies), het maximale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij de stroomaanbieder van je huis zoals Engie, Eneco, Budget energie, NLE, Essent en PowerPeers, Vattenfall, Vandebron, Pure energie. Over het algemeen niet meer dan €0,245 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,75 per 100 kilometer. Goed om te weten: een benzineauto kost je al snel €9,80 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De gemiddelde EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De expert kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in de stroomkast in de woning. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Vanuit de meterkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je wat een goede plek is om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Echten monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een losse paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is elke woning geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Soms moet er wel wat aangepast worden. Hierbij is van belang of de woning beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De allereerste elektrische auto’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). Innovatieve elektrische voertuigen hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Dit noemen we ook wel krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Echten kan dit uit handen nemen. De kosten daarvoor bedragen zo’n €1050. Belangrijk: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 zien we met name terug bij Europese leveranciers en fabrikanten. Veel populaire elektrische auto’s in Echten dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt. Iedere provincie heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente De Fryske Marren verschaft momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de laadzuil in de buurt van jouw huis geplaatst mag worden. Zie ook www.defryskemarren.nl.

Plaats een reactie