Laadpaal Balk

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Daarbij komt ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. De oplossing is een eigen laadpaal in Balk aan huis. Dankzij een laadstation van jezelf ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Mini Electric + Audi e-tron Sportback 50 quattro. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en het is erg goedkoop. Middels onze vergelijker ontdek je praktische informatie over populaire laadpunten, een handige keuzehulp en vind je de beste installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een dure snellader.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Nog voordeliger rijden op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis schaf je al aan vanaf €990.
 • Een laadstation bij de woning heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Balk

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van jouw EV zoals een MG ZS EV is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een extra goedkope laadpaal Balk kopen is een goede investering. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je hebt dan elk moment van de dag een volgeladen accu. Eveneens is het veel betaalbaarder dan een publiek toegankelijk laadstation. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de initiële aanschaf + installatie en de kosten van jouw eigen stroom (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Het enige wat je verder moet hebben is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is geschikt voor mijn voertuig en mijn woning? In onze keuzehulp delen we tips en adviezen met betrekking tot laadpaal laten installeren in Balk. Zie ook onze informatie over Voordeligste laadpaal.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Balk kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Denk vooraf na over de afstand tot de parkeerplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen apparaat
Het 1-fase laadstation is compatibel met de standaardaansluiting van 230V. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Ieder huis in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. De 3-fase installatie kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt gemakkelijk deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Balk. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een oplaadpaal aan huis?

Goedkoop laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Losse of vaste laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een losse kabel. Het grootste gemak van een vaste kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Een bijkomend voordeel is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat deze sneller nat wordt (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Daarnaast kan het zijn dat het er wat rommelig bij hangt. Tenslotte is het goed om je te bedenken dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het gemak van een losse kabel (of een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je pakt namelijk de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Bovendien ziet het er wat netter uit en profiteer je van een langere levensduur. Waar je op moet letten is dat er een extra handeling vereist is als je wilt laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Een losse kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dit geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: probeer ook eens de snelladers in Balk.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Je hebt de keuze uit een enkele of een dubbele laadpaal. Het onderscheid zit ‘m in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 ingang kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Dit is praktisch wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Slimme toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben meer en meer slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk check jij meer info over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Balk vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De investering van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €650 tot en met €3025. De prijs hangt vooral af van het laadvermogen van het systeem. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Daarnaast zien we steeds meer slimme stations met extra’s als gezichtsherkenning die duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Balk.

Soort laadstationLaadvermogenTijd volle batterijTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€510- €600
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€545- €625
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€690- €775
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€855- €1075
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Betrouwbare merken

 1. EVBox:Makkelijk te installeren, gebruiken en onderhouden.
 2. Wallbox (wandlader): Hightech vermogen met een compacte omvang.
 3. NewMotion: altijd met Dynamic Power Management.
 4. Alfen: Betrouwbare laadpalen van Nederlandse bodem.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: Eenvoudige bediening met start/stop knop.
 9. Blue Current: Compacte, betrouwbare en gemakkelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Een fraaie laadpaal in 11 kW of 22 kW uitvoering.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Maximaal inzicht dankzij slimme Smartphone App.
 14. Andere opties: ABB, Etrel, Delta, Enovates, Etrel, Keba, Hypercharger, Flexicharge & Tritium, Xcharge, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2023
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Balk schommelen tussen de € 330 & €2100. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. of er iets in de meterkast omgezet moet worden en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe langer deze afstand, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Abonnementskosten laadpas
Soms wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Je kunt natuurlijk zonder, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen circa €3,50 p/maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vergelijk de beste adviseurs in de regio.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. In het onderstaande gedeelte kan je een rekenvoorbeeld zien. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1107 km per maand. Op basis daarvan begroten we met welke kosten je rekening moet houden. In onze begroting kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Balk):

 • Benzine rijden 2023: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,048/km
SoortKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,140€154,98€1859,76
Elektrisch rijden€0,048€53,14€637,63
Besparing€0,092€101,84€1222,13
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in november 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente De Fryske Marren

Heb jij de beschikking over een EV, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Balk aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Op het moment dat jij hieraan voldoet zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente wijst uit of en waar precies de laadzuil gemonteerd wordt. Daarbij bekijkt de gemeente facetten als zichtbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Iedereen met een elektrische auto kan terecht bij dit oplaadpunt. Extra achtergrondinfo is terug te lezen op www.defryskemarren.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of er eventueel subsidie beschikbaar is. Steeds meer gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Overzicht elektrische auto’s.

Openbare oplaadpunten bekijken (november 2023)

Laadstations in Balk vind je op steeds meer plekken. Iedereen met een abonnement kan hier laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De tarieven wisselen tussen de €0,230 – €0,580 p/kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In de afbeelding hieronder vind jij de openbare laadstations in Balk. Vergelijk ook laadstations en verkopers in Sloten, Ypecolsga, Indijk, Smallebrugge en Woudsend.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden balk-8561

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen kan worden gebruikt door je personeel en relaties. Bekijk je de mogelijkheden voor een pand met meer dan 10 parkeervakken? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Verder kunnen bedrijven verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het laden.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen en laten installeren kost +/- tussen de €750 – €2275. De uiteindelijke kostprijs hangt af van het type laadstation (softwarematige slimme functies), het totale laadvermogen, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij jouw leveranciers van energie zoals Engie, Essent, Budget energie, Eneco, NLE en Vandebron, Vattenfall, Oxxio, Pure energie. Dit is nu ongeveer €0,215 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,70 per 100 kilometer. Vergeet niet: een auto met benzinemotor kost ongeveer €9,50 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een reguliere EV eist 10 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De installateur treft de nodige voorbereidingen in jouw meterkast. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Via de meterkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. In overeenstemming met de specialist bereken je waar het station moet komen om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De gecertificeerde laadpaal installateur in Balk plaatst het als wallbox aan de muur of hij komt op een aparte paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is iedere meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De vroegere modellen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De actuele auto’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit kennen we ook als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Balk kan dit uit handen nemen. De geschatte kosten van zo’n service bedragen circa €1025. Goed om te weten: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij de Europese leveranciers. De meeste gangbare elektrische auto’s in Balk beschikken over een type 2 aansluiting. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt. Elke gemeente kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente De Fryske Marren verschaft op dit moment geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of de laadzuil nabij jouw huis kan komen. Zie ook de website van de gemeente www.defryskemarren.nl.

Plaats een reactie