Laadpaal Ypecolsga

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daarbij komt ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Het is dan mogelijk om te gaan voor een 100% eigen laadpaal in Ypecolsga aan huis. Met behulp van een laadstation op eigen terrein rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Audi Q4 Sportback e-tron of Jaguar I-Pace EV320. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en je hebt het snel terugverdiend. Hier check je praktische informatie over diverse soorten laadstations, een handige keuzehulp en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit jouw gemeente.

 • Dankzij een elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Goedkoper autorijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis koop je al voor €965.
 • Een thuis-laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Ypecolsga

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het elektrisch laden van een EV zoals bijvoorbeeld de Hyundai Kona Electric 64 kWh gaat steeds eenvoudiger. Een extra goedkope laadpaal Ypecolsga kopen is een goede investering. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hoeft niet onzeker te zijn over een perfect opgeladen accu. Daarbovenop is het een stuk goedkoper dan een publiek laadpunt. Wel heb je te maken met de laadpaal zelf, de installatiekosten en de stroomprijzen (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Het enige wat je nodig hebt is een garage of eigen oprit. Welke laadpaal is geschikt voor mijn woning (meterkast) en auto? Hierbij check je inhoudelijke informatie en tips voor laadpaal laten installeren in Ypecolsga. Of klik door voor meer informatie over Laadpaal plaatsen.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Ypecolsga kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of je installeert het op een paal. De werking is verder helemaal identiek. Bekijk altijd goed hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen systeem
Een 1-fase laadpaal kan laden met de reguliere 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. In principe heeft elke woning zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). De 3-fase variant onderscheidt zich doordat deze gebruik maakt van krachtstroom (400 v). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt hierin investeren en de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Ypecolsga. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

De goedkoopste oplossing en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse stekker. De meerwaarde van een vastzittende kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Een ander pluspunt is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, tot wel 10 meter. Het minpunt is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er door wind en regen water in kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Daarnaast kan het zijn dat het wat rommelig oogt. Bovendien noemen we nog even dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het grote voordeel van een losse kabel (net als socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Je gebruikt namelijk de stekker die je in de auto hebt liggen. Verder heb je geen rommelige hangende kabels en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het grote nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als je gaat laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om daarna het geheel te connecten. Het station met een losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dit geval kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Ypecolsga.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn twee mogelijkheden: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 stekkeringang biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Dit is praktisch als je 2 elektrische auto’s hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart toepassingen
De huidige oplossingen hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Bijgaand vind je meer info over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Ypecolsga vergelijken

De prijzen van laadpalen zijn heel divers. De kosten van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €725 t/m €3100. Het prijskaartje hangt met name af van de laadcapaciteit van het station. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Bovendien zijn er allerlei slimme opladers met toffe snufjes als gebarenherkenning die een grotere investering vereisen. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Ypecolsga.

Laadstation typeCapaciteitLaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€515- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€530- €635
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€690- €800
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€850- €955
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Bekende producten

 1. EVBox:Mogelijk om laadvermogen te upgraden.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: toegang tot 180.000 openbare laadpunten in 35 landen.
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Optioneel te verbinden met zonn-energie-installatie.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Betaalbare en eenvoudige laadsystemen.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Simpel en gemakkelijk bedienen.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Ingebouwde aardlekschakelaar voor wisselstroom tot 30mA.
 12. Tesla Wall Connector: Snelste oplaadsnelheid voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en compact systeem, ideaal voor op reis.
 14. Alternatieve marken: ABB, Etrel, Delta, Eaton, Etrel, Schneider Electric , Keba, Flexicharge & Tritium, Zaptec, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2023
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Ypecolsga bedragen tussen de €340 en €1825. Dit wordt grotendeels bepaalt door de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Abonnementskosten laadpas
Hedendaags wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is geen vereiste, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn circa €4,75 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Vergelijk ervaren adviseurs uit jouw omgeving.

Kostenoverzicht elektrisch rijden

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Hieronder maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1105 km per 4 weken. Met dit getal becijferen we welke besparing er mogelijk is. In ons geval hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Ypecolsga):

 • Benzine rijden 2023: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,046/km
TypeKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,130€143,65€1723,80
Elektrisch€0,046€50,83€609,96
Besparing€0,084€92,82€1113,84
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in december 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Heb je een EV, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? Je mag dan een openbaar oplaadpunt in Ypecolsga aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Als je aan deze voorwaarden voldoet zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke straat de laadzuil komt te staan. Ze onderzoeken zaken als toegankelijkheid en drukte. Elke bewoner mag het gebruiken. Alle details kun je terugvinden op www.sudwestfryslan.nl. Hier lees je bovendien of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Via deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Elektrische auto prive rijden.

Lijst met openbare laadpunten (december 2023)

Laadstations in Ypecolsga zijn er veel. Elke laadpashouder mag daar in principe gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De onkosten schommelen tussen de €0,285 tot wel €0,615 p/kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het onderstaande kaartje doorzoek jij de openbare laadstations in Ypecolsga. Op deze site vind je ook oplaadplekken en verkopers in Indijk, Smallebrugge, Woudsend, Terkaple en Akmarijp.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden ypecolsga-8554

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je werk kan worden gebruikt door personeel of bezoekers. Zoek je naar opties voor een locatie met 10 parkeerplekken of meer? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Tevens kan je het laadpunt versneld terugverdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het laden.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen inclusief installatiewerk kost +/- tussen de €800 – €2300. De totaalprijs hangt vooral af van het soort systeem (met of juist zonder slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je rekent de kilowattuurprijs af bij je eigen energieleverancier zoals Energiedirect, NLE, Essent, Budget energie, Engie en Vattenfall, PowerPeers, Vandebron, Pure energie. Rekenen op zo’n €0,235 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,60 per 100 kilometer. Belangrijk: een gemiddelde benzineauto komt uit op zo’n €9,90 per 100 kilometer. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. De huidige EV eist 10 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De vakman legt een nieuwe stroomgroep aan in het centrale stroompunt in je huis. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Vanuit de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In samenspraak met de vakman bepaal je wat de beste manier is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De gecertificeerde laadpaal installateur in Ypecolsga zet het als wallbox tegen de muur of op een paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De allereerste elektrische auto’s werden geladen op 1-fase stroom (220V). Nieuwere types vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. We spreken ook wel over krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Ypecolsga kan het allemaal juist aansluiten. De onkosten van deze installatieservice bedragen zo’n €800. Bedenk wel: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 zien we vooral terug bij de Europese merken. Veruit de meest gangbare elektrische auto’s in Ypecolsga beschikken over een type 2 aansluiting. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een eigen thuislaadpunt. Elke provincie heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Súdwest-Fryslân verschaft momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt specifiek verzoeken of het laadpunt niet al te ver van jouw woning kan komen. Voor meer info en aanvragen zie www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie