Laadpaal Terkaple

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Door deze trend zien we ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Het is dan mogelijk om te gaan voor een 100% eigen laadpaal in Terkaple aan huis. Door middel van jouw eigen laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Polestar 2 of jouw Renault Twingo Electric. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is ook financieel gezien een goede investering. Op dit portaal ontdek je waardevolle informatie over geschikte soorten laadstations, een handige keuzehulp en kom je in contact met leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een dure snellader.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Gratis rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te koop voor €935.
 • Een privé laadstation aan huis heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Terkaple

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Jouw elektrische auto opladen zoals de Aiways U5 kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een slimme eigen goedkope laadpaal Terkaple kopen is steeds meer in trek. Het is ontzettend handig in gebruik en je bent altijd verzekerd van een volgeladen accu. Daarbij is het stukken betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. Je hebt te maken met de volgende kosten: de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de kWh prijs voor de stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn woning (meterkast) en auto? Verderop delen we aantal belangrijke aandachtspunten wat betreft laadpaal laten installeren in Terkaple. Op EVplan.nl lees je ook meer over Vergelijk laadpassen.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Terkaple kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een montagepaal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Denk vooraf na over hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen installatie
De 1-fase variant draait op de reguliere 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elk woonadres in ons land heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt eenvoudig de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Terkaple. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Voordelig opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: vast of los
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een losse kabel. De meerwaarde van de vaste stekker is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Ook is het goed om te weten dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat er water in de kabel kan komen (tenzij je binnen laadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ten derde is het goed om je te bedenken dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het gemak van een losse kabel (of socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Opladen kan altijd en overal met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Bovendien oogt het een stuk georganiseerder en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Een punt van kritiek is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je jouw auto gaat laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dit geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Advies: probeer ook eens de snelladers in Terkaple.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn twee mogelijkheden: een enkele of een dubbele laadpaal. Het enige verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een enkele paal biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Erg handig als je 2 elektrische auto’s hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart functies
De huidige oplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder bekijk je alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: genoeg stroom in huis en voor je auto zonder dat de meterkast overbelast raakt.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Terkaple vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €950 en €3200. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van het vermogen van de laadpaal. Hoe krachtiger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. In aanvulling hierop zien we steeds meer slimme opladers met functies als Peak Shaving die kostbaarder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Terkaple.

Type laadpaalLaadcapaciteitLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€535- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€550- €650
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€675- €775
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€855- €1015
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top leveranciers

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: Betrouwbare laadpalen van Nederlandse bodem.
 5. Mennekes: Altijd optimaal op de hoogte met de Charge App.
 6. EVhub: De beste prijs/kwaliteit verhouding in de markt.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Minimalistisch design met krachtige performance.
 9. Blue Current: Geschikt voor 1-fase en 3-fase ladende auto’s.
 10. Chargepoint: Opladen en terugleveren van energie via smartgridkoppeling.
 11. Myenergi / Zappi: 3-10 x sneller dan standaard.
 12. Tesla Wall Connector: De beste oplossing voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Tot 3-fasen opladen, overal waar je wilt.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Eaton, Delta, Etrel, Etrel, Keba, Hypercharger, Flexicharge & Tritium, Xcharge, Efacec, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Terkaple liggen tussen de €370 en plus minus €2175. Dit wordt grotendeels bepaalt door een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe langer deze afstand, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementstarieven laadpassen
Doorgaans wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Dit is geen vereiste, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen zijn circa €3,50 p/maand.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Gastgebruik toestaan.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Vergelijk aangesloten specialisten uit jouw gemeente.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf verdien je vrij vlot terug. Bijgaand tonen we een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1101 km (maandelijks). Met dit aantal kilometers checken we wat de verwachte kostenbesparing is. In ons voorbeeld hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Terkaple):

 • Benzine rijden 2024: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,042/km
TypePrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,110€121,11€1453,32
Elektrisch€0,042€46,24€554,90
Besparing€0,068€74,87€898,42
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente De Fryske Marren

Rijd je een elektrische auto, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? In die situaties mag je een openbaar oplaadpunt in Terkaple aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente bepaalt of en waar precies de laadzuil geplaatst wordt. Ze analyseren hiervoor facetten als bereikbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke EV-rijder kan het gebruiken. Meer informatie kun je terugvinden op www.defryskemarren.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of de gemeente subsidies verstrekt. Steeds meer gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Aansluitingen.

Overzicht openbare laadpunten (juli 2024)

Laadstations in Terkaple zijn aanwezig. Iedereen kan terecht bij deze punten. Het is relatief wel duur. De kosten schommelen tussen de €0,275 – €0,600 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het Google Maps overzicht zie jij alle openbare laadstations in Terkaple. Bekijk ook laadstations en installateurs in Akmarijp, Echtenerbrug, Bantega, Echten en Oosterzee.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden terkaple-8542

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je werk is relevant voor klanten, bezoekers en personeel. Heb je een kantoorpand met meer dan 10 parkeervakken? Op basis van de huidige wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Daarnaast verdient een zakelijke laadpaal zich terug door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief plaatsing varieert kostentechnisch tussen de €1050 – €2300. De prijsindicatie hangt af van het model laadzuil (eventuele slimme functies), het totale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en extra werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Wat kost een auto thuis opladen?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw huidige energieleverancier zoals Eneco, NLE, Energiedirect, Engie, Budget energie en Vattenfall, Pure energie, PowerPeers, Oxxio. Gemiddeld is dat +/- €0,230 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,40 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een benzine aangedreven auto kost om en nabij de €9,90 per 100 kilometer. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een reguliere EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De installateur zal enkele aanpassingen moeten doen in het centrale stroompunt in je huis. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanuit de stroomkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. Samen met de monteur bespreek je waar het laadpunt het beste kan komen om het graafwerk te beperken. De laadpaal installateur in Terkaple monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een losse paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Over het algemeen is elke meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Bekijk vooraf wel of je meterkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. Innovatieve types kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Terkaple kan dit allemaal regelen. De totale onkosten zijn circa €1000. Disclaimer: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 wordt gebruikt door merken uit de Europese Unie. Een groot deel van de beschikbare elektrische auto’s in Terkaple dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere provincie is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente De Fryske Marren heeft momenteel geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt aanvragen of het oplaadpunt nabij jouw woning geplaatst mag worden. Zie ook www.defryskemarren.nl.

Plaats een reactie