Laadpaal Drouwenerveen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Dat betekent ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Je kunt dan beter kiezen voor een eigen laadpaal in Drouwenerveen aan huis. Dankzij een zelfvoorzienend laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw BMW iX3 of jouw Renault Zoe ZE50 R135. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en je hebt het snel terugverdiend. Op deze pagina ontdek je uitgebreide informatie over geschikte type laadstations, een handige keuzehulp en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers die werken in jouw gemeente.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Een exclusieve paal voor je eigen wagen.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Autorijden voor gunstige tarieven door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis koop je al voor €950.
 • Een privé laadstation aan huis verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Drouwenerveen

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijvoorbeeld de Volvo XC40 P8 AWD Recharge kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een eigen goedkope laadpaal Drouwenerveen kopen is een goede investering. Hij is altijd beschikbaar en je bent altijd verzekerd van een 100% actieradius. Daarnaast is het een stuk voordeliger dan bij laden bij openbare stations. De kosten bestaan uit: de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de tarieven voor de elektriciteit (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Het enige wat je verder moet hebben is een eigen oprit of garage. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn auto en mijn situatie? In het gedeelte hieronder kan je aan de slag met inhoudelijke informatie en tips rondom laadpaal laten installeren in Drouwenerveen. Zie ook aanvullende informatie over Hybride auto’s.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Drouwenerveen kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of je installeert het op een paal. Verder zijn er geen verschillen. Houd rekening met de afstand tot de parkeerplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Het 1 fase systeem werkt met een standaard 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elke meterkast beschikt over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Een 3-fase laadstation heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt tegen geringe kosten je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Drouwenerveen. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Voordelig opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse stekker. Het belangrijkste voordeel van de vaste variant is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Ook is het goed om te weten dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Een negatief aspect is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage door de (soms) slechte weersomstandigheden (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het een rommelig geheel wordt. Daarbij noemen we nog even dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (of een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Je pakt namelijk de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Tevens ziet het er niet zo chaotisch uit en gaat jouw kabel langer mee. Waar je op moet letten is dat je een stap extra moet uitvoeren als je gaat laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. De oplossing met een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In zo’n geval zijn er geen aanpassingen nodig. Advies: probeer ook eens de snelladers in Drouwenerveen.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er zijn twee mogelijkheden: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een enkele paal kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Heel erg praktisch als je 2 elektrische auto’s hebt of voor zakelijke doeleinden.

Smart toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig meer en meer slimme laadfuncties. Bijgaand tref je meer informatie over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Drouwenerveen vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De kosten van een laadstation voor thuis ligt tussen de €625 tot +/- €3075. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de laadcapaciteit van het station. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Verder zien we steeds meer slimme opladers met toffe features als Peak Shaving die een hogere verkoopprijs hebben. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Drouwenerveen.

Type laadstationVermogenLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€500- €630
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€500- €650
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€685- €770
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€835- €920
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede leveranciers

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Leverancier van betaalbare laadstations.
 7. Webasto: Live-model met slimme Dynamic Load Balancing.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Robuuste omhulling, vandalismebestendig.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Speciaal voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Compact systeem dat je overal naartoe kunt meenemen.
 14. Alternatieve marken: ABB, Eaton, Enovates, Etrel, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Keba of Tritium, Zaptec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Drouwenerveen schommelen tussen de € 360 en ongeveer €2150. Dit hangt vooral af van het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe groter het terrein, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementskosten laadpas
Steeds vaker wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Men hoeft dat niet af te nemen, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €3,25 p/maand.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Gast Tarief instellen.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Vind goede specialisten uit jouw gemeente.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt zelf heb je snel terugverdiend. In het onderstaande gedeelte kan je een rekenvoorbeeld zien. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1050 kilometer per maand. Met dit aantal kilometers checken we welke besparing er mogelijk is. Daarbij gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Drouwenerveen):

 • Benzine rijden 2024: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,048/km
AandrijvingTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,140€147,00€1764,00
Elektrisch rijden€0,048€50,40€604,80
Besparing€0,092€96,60€1159,20
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Borger-Odoorn

Lease of koop jij een elektrische auto, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Drouwenerveen aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en waar precies de laadzuil komt te staan. Ze onderzoeken invalshoeken zoals toegankelijkheid en geschatte drukte. Elk huishouden kan het gebruiken. Meer informatie is beschikbaar gesteld op www.borger-odoorn.nl. Daar lees je ook of er een subsidie mogelijk is. Flink wat gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Elektrische auto verzekering.

Openbare oplaadpunten in de regio (juni 2024)

Laadstations in Drouwenerveen zijn goed vertegenwoordigd. Elke weggebruiker mag daar in principe gebruik van maken. Let op: het is wel vrij prijzig. De onkosten liggen tussen de €0,235 tot €0,610 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In de onderstaande kaart vind je de openbare laadstations in Drouwenerveen. Check tevens laadplekken en leveranciers in Buinerveen, Drouwenermond, Nieuw-Buinen, Gasselternijveenschemond en Gasselternijveen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden drouwenerveen-9525

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij je werk biedt veel uitkomst voor je personeel en relaties. Beschik je over een parkeerterrein met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Volgens de laatste regelgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er meerdere subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Daarbovenop kan je het laadpunt versneld terugverdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het gebruik.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis met daarbij de installatie varieert qua prijs tussen de €800 – €2300. De totale investering komt tot stand door het model laadzuil (additionele slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals een extra groep aanleggen.

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw leveranciers van energie zoals Essent, NLE, Engie, Eneco, Energiedirect en Vattenfall, Vandebron, Oxxio, PowerPeers. Over het algemeen niet meer dan €0,220 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,55 per 100 kilometer. Goed om te weten: een auto met benzinemotor kost al gauw €9,55 per 100 kilometer. Als je het integreert met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De standaard EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Drenthe.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De vakman kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in je stroomkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Van de meterkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen met de monteur bespreek je waar de laadpaal wordt geplaatst om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De laadpaal installateur in Drouwenerveen bevestigt het laadstation aan de muur of op een stevige paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is elke meterkast geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Let er wel op dat je groepenkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De vroegere modellen werden geladen op 1-fase stroom (220V). De hedendaagse elektrische wagens kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Drouwenerveen kan dit uit handen nemen. De prijzen van deze service liggen rond de €825. Disclaimer: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 stekkers komen we tegen bij de Europese merken. De favoriete elektrische auto’s in Drouwenerveen beschikken over een type 2 aansluiting. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Is er een subsidie mogelijk voor een laadpaal bij mij thuis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere regio vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Borger-Odoorn verschaft op dit moment geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt verzoeken of het oplaadpunt nabij jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor meer info en aanvragen zie www.borger-odoorn.nl.

Plaats een reactie