Laadpaal Balloo

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Door deze trend zien we ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. De oplossing is een eigen laadpaal in Balloo aan huis. Door gebruik te maken van een privé laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Skoda Enyaq iV 80 of Hyundai Kona Electric 39 kWh. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op deze pagina tref je waardevolle informatie over diverse type laadstations, vertellen we je waar je zoal op moet letten en vind je ervaren leveranciers en installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Een exclusieve paal voor je eigen wagen.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Autorijden voor gunstige tarieven door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is al te bestellen voor €920.
 • Een particulier laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Balloo

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het elektrisch laden van een EV zoals bijv. een Volkswagen ID.3 Pro S is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Balloo kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Het werkt snel en veilig en je kunt rekenen op een goed geladen accu. Daarbovenop is het vele malen goedkoper dan een openbaar laadstation in de wijk. Wel heb je te maken met een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de stroom / verbruikskosten (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit/parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn auto en mijn situatie? Verderop delen we handige tips en adviezen m.b.t. laadpaal laten installeren in Balloo. Of klik door voor meer informatie over Betrouwbare laadpassen.

Wallbox of vaste laadpaal
Een laadstation Balloo kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een vrijstaande paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Denk goed na over de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1- of 3-fasen aansluitingen
Het 1 fase systeem functioneert met de normale 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Elke woning in Nederland heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadpaal is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het maximale vermogen is 11 kW. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Tegen een kleine meerprijs kan je jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Balloo. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een oplaadpaal aan huis?

Goedkoop en snel laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Losse of vaste laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het belangrijkste voordeel van de vaste stekker is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Verder is het zo dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat deze sneller nat wordt (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Een ander nadeel is dat het wat rommelig oogt. Daarbij is het zo dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het grote gemak van een losse kabel (ofwel een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het opladen gebeurt namelijk met de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarbovenop is het een strakker geheel en blijft de kabel langer goed. Belangrijk nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je gaat laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, om daarna het geheel te connecten. Een laadzuil met losse kabel wordt meestal aanbevolen. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? Dan kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Advies: probeer ook eens de snelladers in Balloo.

Enkele of dubbele laadpaal
Je hebt de keuze uit 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het onderscheid zit ‘m in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Nuttig als je 2 elektrische auto’s hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart functies
De huidige oplossingen hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk vind je meer info over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Balloo vergelijken

De tarieven van laadpalen lopen zeer uiteen. De prijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €550 tot €3175. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Verder zien we steeds meer slimme systemen met innovatieve features als voice of gezichtsherkenning die een grotere investering vereisen. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Balloo.

Type stationCapaciteitLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€500- €620
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€540- €605
3-fase laadpaal11 kW4 uur€675- €760
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€835- €1060
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Top systemen

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): Slimme Wifi & Bluetooth connectiviteit.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Voor iedere elektrische auto.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Stevige, gebruiksvriendelijke en zelfvoorzienende palen.
 9. Blue Current: Veelzijdig laadpunt met minimale afmetingen.
 10. Chargepoint: Compact en stijlvol ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Variabel laden tussen 6A en 32A.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme geïntegreerde energiemeter.
 14. Alternatieve marken: ABB, Etrel, Eaton, Enovates, Etrel, Flexicharge, Keba, Hypercharger en Tritium, Efacec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Balloo komen uit tussen de €360 en plus minus €1900. Dit is afhankelijk van of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe groter het perceel, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Laadpas
Hedendaags wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Het kan ook prima zonder, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen zo’n €4,75 per maand.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • 24/7 helpdesk support.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Check betrouwbare installateurs uit jouw regio.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Hieronder bieden wij een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1164 km (maandelijks). Op basis van dit gemiddelde ramen we welke besparing er mogelijk is. In ons geval gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Balloo):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
AandrijvingKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,120€139,68€1676,16
Elektrisch€0,044€51,22€614,59
Besparing€0,076€88,46€1061,57
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Aa en Hunze

Rijd je een elektrische auto, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Balloo aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Mits je voldoet aan de eisen zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke plek de laadzuil aangesloten wordt. Ze overwegen daarbij variabelen als vindbaarheid en doorstroming. Elke inwoner mag het gebruiken. Meer informatie is ook te lezen op www.aaenhunze.nl. Hier lees je bovendien of je in aanmerking komt voor een subsidie. Flink wat gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Voordeligste laadpaal.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (maart 2024)

Laadstations in Balloo nemen in rap tempo toe. Iedereen met een abonnement heeft de mogelijkheid daar te laden. De onkosten liggen daar wel hoger. De kosten liggen tussen de €0,280 en €0,580 p/kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In het onderstaande kaartje vind jij de openbare laadstations in Balloo. Check tevens laadplekken en verkopers in Deurze, Eleveld, Geelbroek, Ekehaar en Eldersloo.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden balloo-9458

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je bedrijf is relevant voor werknemers en klanten. Bekijk je de mogelijkheden voor een bedrijf met tenminste 10 parkeerplaatsen? Naar de nieuwste wetgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Daarnaast verdient een zakelijke laadpaal zich terug door een tarief in te stellen voor derden voor het gebruik van de palen.


Informatie over thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een laadpaal bij de woning en laten installeren varieert kostentechnisch tussen de €900 & €2075. De uiteindelijke kostprijs wordt berekend aan de hand van welk merk je kiest (wel of geen slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan de stroomaanbieder van je huis zoals Essent, Budget energie, NLE, Engie, Eneco en Oxxio, Vattenfall, Pure energie, Vandebron. Dat is om en nabij de €0,235 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,85 per 100 kilometer. Vergeet niet: een auto met benzinemotor kost ongeveer €9,85 p/100 km. Met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. De huidige EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Drenthe.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De leverancier legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in de meterkast. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Via de stroomkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen wordt besloten wat de beste manier is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De ervaren laadpaal installateur in Balloo bevestigt het laadstation aan de muur of op een losse paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Doorgaans is elke stroomkast geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Soms moet er wel wat aangepast worden. Achterhaal of de groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste modellen konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De hedendaagse elektrische wagens vereisen een 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Balloo zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De kosten daarvoor bedragen ongeveer €875. Let op: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers van laadkabels zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 wordt met name toegepast bij de Europese merken. Veel van de gangbare elektrische auto’s in Balloo zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Is er een subsidie mogelijk voor een laadpaal bij mij thuis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere regio heeft een eigen beleid. De gemeente Aa en Hunze verschaft momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of de paal dichtbij jouw woning kan komen. Zie ook www.aaenhunze.nl.

Plaats een reactie