Laadpaal Eleveld

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dat betekent ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Overweeg dan zeker eens een eigen laadpaal in Eleveld aan huis. D.m.v. een laadstation van jezelf hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Audi Q4 Sportback e-tron of bijvoorbeeld de Renault Zoe ZE50 R135. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op dit portaal lees je handige informatie over velerlei type laadpalen, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw gemeente.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, en dus een maximale actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis schaf je al aan voor €970.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Eleveld

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het opladen van de accu van een EV zoals bijv. de MG ZS EV is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal Eleveld kopen is een zeer interessante optie. Hij is altijd beschikbaar en je bent altijd verzekerd van een perfect opgeladen accu. Tevens is het een stuk goedkoper dan een laadpunt in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de kosten van jouw eigen stroom (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn woning en auto? In onze keuzehulp delen we tips en adviezen rondom laadpaal laten installeren in Eleveld. Zie ook aanvullende informatie over Elektriciteitsnet.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Eleveld kan op 2 manieren worden geplaatst. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een stevige paal. Verder zijn er geen verschillen. Check de afstand tussen de auto en de laadplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1- of 3-fasen aansluitingen
De 1-fase variant maakt gebruik van de reguliere 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elk adres beschikt over minstens (1x30a of 1x40a). De 3-fase variant gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. De 3-fase variant kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt hierin investeren en je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Eleveld. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Goedkoop laden en altijd een vrije plek!

Laadkabel: los of vast
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse kabel. Het grootste gemak van een vaste kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Verder is het zo dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, vaak wel 6 – 8 meter. Het grote nadeel is dat de levensduur van de kabel minder is door de (soms) slechte weersomstandigheden (of je moet de auto binnen opladen). Wat je ook vaak ziet is dat het er niet zo netjes uit ziet. Ten derde is het in de praktijk zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het grote voordeel van een losse kabel (of een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Je pakt namelijk de stekker die je in de auto hebt liggen. Evenzeer oogt het een stuk georganiseerder en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Belangrijk nadeel is dat het altijd even iets langer duurt als je wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadpaal zonder vaste kabel is vaak de beste keuze. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dat geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Eleveld.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Jij kunt gaan voor een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 stekker aansluiting heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Dit is praktisch als je 2 elektrische auto’s hebt of juist voor bedrijven.

Slimme toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig intuïtieve slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk bekijk jij meer info over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Eleveld vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen laten een grote variatie zien. De kosten van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €700 tot €3450. De kosten worden tot stand door o.a. het vermogen van de laadpaal. Des te hoger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Bovendien kan je kiezen voor slimme palen met extra snufjes als Autostart die een hogere verkoopprijs hebben. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Eleveld.

Type laadstationCapaciteitLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€505- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€535- €620
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€650- €785
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€880- €1000
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare merken

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): De beste manier van elektrisch opladen.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Compatibel met alle elektrische auto’s.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: No-nonsense laadoplossingen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: Zeer gebruiksvriendelijk en vandalismebestendig.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: Zelf instellen met welke max. stroom je auto geladen moet worden.
 13. NRGkick: Het slimme mobiele laadstation.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Eaton, Delta, Enovates, Etrel, Hypercharger, Keba, Schneider Electric of Tritium, Zaptec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Eleveld komen uit tussen de €390 tot €2025. De totale kosten hangen af van het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer er gegraven moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Abonnementskosten laadpas
Hedendaags wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is niet verplicht, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen ongeveer €3,00 per maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Automatische firmware-updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Vind de beste vakmannen in de regio.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Onderstaand kan je een rekenvoorbeeld zien. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1162 km (maandelijks). Met dit getal ramen we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In ons voorbeeld gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Eleveld):

 • Benzine rijden 2024: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,042/km
AandrijvingKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,110€127,82€1533,84
Elektrisch€0,042€48,80€585,65
Besparing€0,068€79,02€948,19
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Aa en Hunze

Heb je een EV, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Eleveld aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente bepaalt of en waar precies de laadzuil komt te staan. Hierbij bekijken zij aspecten zoals toegankelijkheid en drukte. Elke EV-eigenaar mag hier parkeren en laden. Alle info kan je bekijken op www.aaenhunze.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of de gemeente subsidies verstrekt. Het merendeel van de gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Via deze website kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Laadpaal plaatsen.

Openbare oplaadpunten in de buurt (juni 2024)

Laadstations in Eleveld zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedere EV-bezitter kan daar gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De kosten liggen tussen de €0,270 tot €0,580 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In onze maps kaart vind jij de openbare laadstations in Eleveld. Doorzoek daarnaast laadplekken en leveranciers in Geelbroek, Ekehaar, Eldersloo, Nijlande en Rolde.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden eleveld-9456

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal naast kantoor is een prettige service voor je personeel en relaties. Gaat het om een parkeerterrein met tenminste 10 parkeerplaatsen? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. meerdere subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Bovendien kan je iets bijverdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een individueel laadpaal voor huis inclusief installatie zit zo tussen de €875 – €2225. De definitieve prijs is afhankelijk van welk merk je kiest (met of juist zonder slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en extra werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan je eigen energieleverancier zoals NLE, Engie, Essent, Energiedirect, Eneco en Vandebron, Oxxio, PowerPeers, Vattenfall. Dit is nu ongeveer €0,220 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €3,55 p/100 km. Ter illustratie: een normale auto op benzine kost al gauw €9,75 p/100 km. Als je het integreert met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De standaard EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Drenthe.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De expert legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in jouw meterkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanaf dit stroompunt wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In samenspraak met de vakman bepaal je waar de laadpaal wordt geplaatst zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. Jouw laadpaal installateur in Eleveld monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een losse paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Doorgaans is elke stroomkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Achterhaal of de groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De actuele elektrische wagens vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Eleveld zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De prijzen van deze service zijn circa €1050. Let op: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Laadkabel + stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door de Europese merken. Veruit de meest bekende elektrische auto’s in Eleveld kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Iedere gemeente kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Aa en Hunze verschaft op dit ogenblik geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt specifiek verzoeken of de paal vlakbij jouw huis geplaatst mag worden. Voor meer informatie zie www.aaenhunze.nl.

Plaats een reactie