Laadpaal Opende

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Dat betekent ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een handige laadpaal in Opende aan huis. Op basis van een laadstation van jezelf ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Volkswagen ID.3 Pure en/of Byton M-Byte 95 kWh 4WD. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is ook financieel gezien een goede investering. Middels onze vergelijker bekijk je waardevolle informatie over populaire type laadstations, vertellen we je waar je zoal op moet letten en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk werkzaam in jouw regio.

 • Dankzij een elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Rijden zonder kosten op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis schaf je al aan vanaf €935.
 • Een laadstation bij de woning verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Opende

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijv. een Audi Q4 Sportback e-tron kan op verschillende manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Opende kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Het is ontzettend handig in gebruik en je hebt dan elk moment van de dag een 100% actieradius. Verder is het een stuk voordeliger dan bij een openbaar laadstation in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de initiële aanschaf + installatie en de kWh prijs voor de stroom (met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig rijden). Het enige wat je nodig hebt is een parkeerplaats/garage of oprit. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn situatie? Hierbij bieden wij tips en adviezen met betrekking tot laadpaal laten installeren in Opende. Op deze website lees je ook meer over Voordelige laadpas.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Opende kan op 2 manieren worden geplaatst. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of hij komt op een aparte paal. Verder zijn er geen verschillen. Check hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen station
De 1 fase aansluiting werkt met de doorsnee 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Elk adres beschikt over minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadstation biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Je zit dan op maximaal 11 kW laadvermogen. De 3-fase variant heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Je kunt gemakkelijk dit laten aanleggen door een elektricien in Opende. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een oplaadstation aan huis

Voordelig opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Laadkabel: vast of los
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel of een afneembare kabel. Het belangrijkste voordeel van de vaste stekker is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Verder is het zo dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, vaak wel 6 – 8 meter. Een punt van kritiek is dat de levensduur van de kabel minder is door de (soms) slechte weersomstandigheden (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Daarnaast kan het zijn dat het een rommelig geheel wordt. Als laatste noemen we nog even dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het grote gemak van een losse kabel (ofwel een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Opladen kan altijd en overal met de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Ook ligt de kabel niet zo in het zicht en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het minpunt is dat er een extra stap is als je jouw auto gaat laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. De oplossing met een losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Opende.

Enkel of dubbel laadstation
Men kan kiezen voor een enkele of een dubbele laadpaal. Het enige verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een enkelvoudige paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Heel erg praktisch als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart functies
De nieuwste laadsystemen herbergen doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf tref jij extra uitleg over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: helpt overmatig verbruik tijdens piekuren voorkomen.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.

Laadpaal installateur Opende vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €725 tot +/- €3075. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger je systeem, hoe optimaler het laadproces van de batterij. In aanvulling hierop kan je kiezen voor slimme laadpunten met mogelijkheden als Hub/Satellite die in aanschaf duurder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Opende.

Soort laadstationLaadvermogenLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€500- €635
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€535- €645
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€675- €785
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€850- €995
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Betrouwbare leveranciers

 1. EVBox:Mogelijk om laadvermogen te upgraden.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Voor iedere elektrische auto.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Betaalbare en eenvoudige laadsystemen.
 8. Ecotap: Populaire Homebox voor thuisgebruik.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 tot 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Verkrijgbaar met verschillende laadsnelheden, max 2x22kWh.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt rekening met uw maximale capaciteit (dynamic loadbalancing).
 12. Tesla Wall Connector: Aanpasbare vermogensniveaus, compatibel met elke netaansluiting.
 13. NRGkick: Met automatische maximale laadstroomdetectie.
 14. Zie ook merken als: ABB, Enovates, Delta, Etrel, Etrel, Keba, Flexicharge, Schneider Electric of Tritium, Xcharge, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Opende liggen tussen de €300 en +/- €1875. Dit hangt af van of er iets in de meterkast omgezet moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Des te groter deze afstand is, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Abonnementskosten laadpas
Bij sommige aanbieders wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen ongeveer €3,75 p/maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Gast Tarief instellen.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Zoek aangesloten installateurs uit jouw omgeving.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. In het onderstaande gedeelte hebben wij een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1170 kilometer op maandbasis. Met dit getal calculeren we wat de verwachte kostenbesparing is. Hierbij gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Opende):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
SoortTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,135€157,95€1895,40
Elektrisch rijden€0,047€54,99€659,88
Besparing€0,088€102,96€1235,52
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Westerkwartier

Heb jij de beschikking over een EV, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Opende aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar precies de laadzuil aangesloten wordt. Ze onderzoeken factoren als toegankelijkheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke inwoner kan het gebruiken. Alle details kan je bekijken op www.westerkwartier.nl. Daar lees je ook of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel Nederlandse gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Via deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Betrouwbare laadpaal.

Openbare oplaadpunten in de buurt (april 2024)

Laadstations in Opende zijn dagelijks beschikbaar. Iedereen met een laadpas kan hier parkeren en laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De kosten variëren tussen de €0,250 – €0,595 p/kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In het Google Maps overzicht vind je de openbare laadstations in Opende. Op deze site vind je ook laadplekken en leveranciers in Kornhorn, Doezum, Sebaldeburen, Grootegast en Munnekezijl.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden opende-9865

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor kan worden gebruikt door personeel of bezoekers. Bezit je een parkeerterrein met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Tevens kan je iets bijverdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Een laadpaal bij de woning en laten installeren varieert qua prijs tussen de €975 & €2175. Het hele prijskaartje wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type laadpaal (eventuele slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand tussen meterkast en laadstation en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat kost een auto thuis opladen?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw leveranciers van energie zoals NLE, Eneco, Engie, Energiedirect, Essent en PowerPeers, Vattenfall, Oxxio, Pure energie. Over het algemeen niet meer dan €0,220 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,50 p/100 km. Even om te vergelijken: een benzineauto kost circa €9,65 p/100 km. Wanneer je het combineert met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een basis EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Groningen.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De leverancier integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in je stroomkast. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Van dit stroompunt wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. Samen met de monteur bespreek je wat de beste manier is om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De laadpaal installateur in Opende bevestigt het laadstation aan de muur of op een bevestigingspaal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Doorgaans is iedere meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Belangrijk is of de meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De allereerste elektrische auto’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De huidige elektrische voertuigen kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Opende kan het allemaal juist aansluiten. De geschatte kosten van zo’n service zijn zo’n €850. Goed om te weten: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Laadkabel + stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 wordt met name toegepast bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veel van de populaire elektrische auto’s in Opende beschikken over een type 2 aansluiting. Ook openbare laadpunten in Nederland zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op je oprit. Elke regio heeft een eigen beleid. De gemeente Westerkwartier verschaft momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of de paal niet al te ver van jouw huis kan komen. Zie ook www.westerkwartier.nl.

Plaats een reactie