Laadpaal Niehove

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Daarbij komt ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Het alternatief is een eigen laadpaal in Niehove aan huis. Via jouw eigen laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Mercedes EQA & Skoda Enyaq iV 80X. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en het is veel voordeliger. Hier check je praktische informatie over betrouwbare soorten laadpalen, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis bestel je al vanaf €925.
 • Een laadstation bij de woning heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Niehove

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het opladen van een elektrisch voertuig als o.a. een CUPRA el-Born kan op verschillende manieren. Een extra goedkope laadpaal Niehove kopen biedt veel voordelen. Het is gemakkelijk en snel en je hebt dan de zekerheid van een perfect opgeladen accu. Ook is het een stuk voordeliger dan bij laden bij openbare stations. Wat betreft kosten heb je te maken met de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de verbruikskosten (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit/parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn voertuig en mijn woning? In onze keuzehulp bespreken we een aantal zaken waar je rekening mee moet houden ten aanzien van laadpaal laten installeren in Niehove. Of klik door voor meer informatie over Elektrische auto prive rijden.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Niehove installeren kan op 2 manieren. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een paal. De werking is verder helemaal identiek. Analyseer de afstand tot de parkeerplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadzuil werkt met een standaard 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Iedere woning heeft minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadstation maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. De 3-fase installatie is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Niehove. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Spotgoedkoop opladen en altijd een vrije plek!

Laadkabel: los of vast
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse stekker. Het pluspunt van een vaste kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Ook is het goed om te weten dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een negatief aspect is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Een ander nadeel is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Tenslotte is het in de praktijk zo dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het grote voordeel van een losse kabel (of socket) is dat elke soort EV kan opladen. Hiervoor gebruik je de kabel die af-fabriek is geleverd. Eveneens ligt de kabel niet zo in het zicht en gaat jouw kabel langer mee. Een punt van kritiek is dat de drempel wat hoger wordt als je de accu gaat opladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om daarna het geheel te connecten. Een losse kabel is vaak de beste keuze. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? Dan hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Niehove.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er zijn twee opties: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekkeringang kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Ideaal als je 2 elektrische auto’s hebt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Innovatieve functies
De huidige oplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk delen we alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Niehove vergelijken

De kosten van laadpalen lopen zeer uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €750 tot en met €3125. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de laadcapaciteit van het station. Hoe krachtiger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Verder heb je de keuze uit slimme opladers met toffe extra’s als Dynamic Load Balancing die een grotere investering vereisen. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Niehove.

Laadstation typeCapaciteitOplaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€515- €630
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€505- €635
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€670- €790
3-fase laadpaal22 kW2 uur€840- €930
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede systemen

 1. EVBox:Gecertificeerde installatie.
 2. Wallbox (wandlader): Krachtige oplader met verbluffend design.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Compatibel met alle elektrische auto’s.
 5. Mennekes: Robuust, mooi van vorm, aansluitklaar.
 6. EVhub: Leverancier van betaalbare laadstations.
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: Met slimme functies als Smart Grid en Load Balancing.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: De perfecte oplossing om te laden op de camping.
 14. Zie ook merken als: ABB, Etrel, Eaton, Delta, Etrel, Keba, Flexicharge, Hypercharger of Tritium, Efacec, Zaptec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Niehove variëren van €320 en €1975. Deze prijs komt tot stand door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe groter het terrein, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Abonnementstarieven laadpassen
Tegenwoordig wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Men hoeft dat niet af te nemen, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen zo’n €2,50 per maand.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Gast Tarief instellen.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Vergelijk betrouwbare verkooppunten in de regio.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Onderstaand maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1026 kilometer op maandbasis. Hiermee becijferen we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In onze berekening nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Niehove):

 • Benzine rijden 2024: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,043/km
TypeKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,115€117,99€1415,88
Elektrisch rijden€0,043€44,12€529,42
Besparing€0,072€73,87€886,46
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Westerkwartier

Lease of koop jij een elektrische auto, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Niehove aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente neemt een besluit over of en in welke straat de laadzuil geplaatst wordt. Daarbij bekijkt de gemeente variabelen als toegankelijkheid en geschatte drukte. Elke bewoner mag hier parkeren en laden. Uitgebreide informatie is beschikbaar op www.westerkwartier.nl. Hier kan je ook lezen of er eventueel subsidie beschikbaar is. Het merendeel van de gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Via deze website kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Bijtelling EV’s.

Openbare oplaadpunten zoeken (maart 2024)

Laadstations in Niehove zijn veel beschikbaar. Iedereen met een EV kan daar gebruik van maken. Het is relatief wel duur. De kosten bedragen tussen de €0,260 tot wel €0,605 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In de afbeelding hieronder onderzoek je de openbare laadstations in Niehove. Op deze site vind je ook oplaadpunten en verkooppunten in Oldehove, Den Ham, Kommerzijl, Gerkesklooster en Stroobos.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden niehove-9884

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen biedt veel uitkomst voor werknemers en klanten. Bezit je een gebouw met 10 parkeervakken of meer? Volgens de laatste regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er verschillende subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Verder verdient een zakelijke laadpaal zich terug door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een eigen laadpaal aan huis en laten installeren varieert qua prijs tussen de €800 & €2350. Het tarief wordt berekend aan de hand van het type laadstation (met of juist zonder slimme functies), de laadcapaciteit, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw huidige energieleverancier zoals Essent, NLE, Budget energie, Energiedirect, Engie en Vattenfall, Oxxio, PowerPeers, Pure energie. Dat is om en nabij de €0,230 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €3,80 per 100 kilometer. Ter illustratie: een normale auto op benzine kost om en nabij de €9,60 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. De gemiddelde EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Groningen.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De leverancier zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in de stroomvoorziening van je woning. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanuit dit stroompunt vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. In samenspraak met de vakman bepaal je wat een goede plek is om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De laadpaal installateur in Niehove zet het als wallbox tegen de muur of op een losse paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Onderaan de streep is elke meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Belangrijk is of de meterkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste modellen kon men nog opladen op 220V (1-fase). De huidige EV’s kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. We spreken ook wel over krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Niehove kan dit uit handen nemen. De totale onkosten bedragen circa €1000. Let op: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 stekkers komen we tegen bij Europese leveranciers en fabrikanten. De beschikbare elektrische auto’s in Niehove zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een eigen thuislaadpunt. Elke provincie vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Westerkwartier heeft momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of het oplaadpunt vlakbij jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor meer informatie zie www.westerkwartier.nl.

Plaats een reactie