Laadpaal Ezinge

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dat heeft als gevolg dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een 100% eigen laadpaal in Ezinge aan huis. D.m.v. een zelfvoorzienend laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Tesla Model 3 Standard Range Plus of Fiat 500e Berlina 42 kWh. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Op dit portaal bekijk je bruikbare informatie over geschikte soorten laadstations, een handige keuzehulp en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw gemeente.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Extra goedkoop rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €980.
 • Een particulier laadstation verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Ezinge

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het elektrisch laden van een EV als onder andere de Skoda Enyaq iV 80 kan op steeds meer plekken. Een slimme eigen goedkope laadpaal Ezinge kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je hebt dan elk moment van de dag een volle accu. Verder is het een stuk voordeliger dan bij een laadpunt in de wijk. Wel heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de stroomprijzen (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn woning en auto? In het gedeelte hieronder kan je aan de slag met belangrijke aspecten om over na te denken m.b.t. laadpaal laten installeren in Ezinge. Zie ook aanvullende informatie over Hybride voertuigen.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Ezinge installeren kan op 2 manieren. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een losse paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Analyseer de afstand tot de parkeerplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1- of 3-fasen aansluitingen
De 1-fase variant werkt met de normale 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Iedere woning heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Ezinge. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Goedkoop en snel laden en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: vast of los
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een afneembare kabel. Het grootste gemak van de vaste stekker is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Ook is het goed om te weten dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, vaak wel 6 – 8 meter. Een negatief aspect is dat de kabel vaker gereinigd moet worden door de (soms) slechte weersomstandigheden (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Daarnaast kan het zijn dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Tenslotte is het in de praktijk zo dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (ofwel een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Je gebruikt namelijk de reguliere meegeleverde kabel. Evenzeer ziet het er niet zo chaotisch uit en blijft de kabel langer goed. Waar je op moet letten is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw EV wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, daarna sluit je ‘m aan. De oplossing met een losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Ga je een ander elektrische auto rijden? In dit geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Ezinge.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Dit is praktisch wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of juist voor bedrijven.

Smart toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder vind je extra uitleg over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: laadvermogen is afgestemd op het elektriciteitsverbruik in huis.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Ezinge vergelijken

De kosten van laadpalen liggen nogal uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €850 tot €3175. De prijs hangt vooral af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Verder onderscheiden we slimme stations met extra mogelijkheden als Peak Shaving die een hogere verkoopprijs hebben. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Ezinge.

Type laadpaalLaadvermogenTijd volle batterijOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€525- €610
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€510- €650
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€670- €775
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€830- €955
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende producten

 1. EVBox:Makkelijk te installeren, gebruiken en onderhouden.
 2. Wallbox (wandlader): Krachtige oplader met verbluffend design.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Sterk, duurzaam en efficiënt.
 6. EVhub: Dashboard voor facturatie, verrekening en stroomverbruik.
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: Stevige, gebruiksvriendelijke en zelfvoorzienende palen.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar systeem.
 11. Myenergi / Zappi: IP65 gecertificeerd voor gebruik buiten (stofvrij en sproeidicht).
 12. Tesla Wall Connector: Het krachtige laadstation voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Ideaal op de campingplaats of bij een hotel.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Etrel, Eaton, Enovates, Etrel, Flexicharge, Schneider Electric , Keba & Tritium, Zaptec, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Ezinge wisselen tussen de €380 & €2175. De prijs wordt bepaald door of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe langer deze afstand, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Abonnementsprijzen laadpassen
Vaak wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Het is absoluut niet verplicht, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van abonnementen voor laadpalen zijn circa €3,75 p/maand.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Laadpaal voor thuis kopen?

Bekijk ervaren adviseurs uit jouw omgeving.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. In de tabel hieronder bieden wij een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1029 kilometer op maandbasis. Op basis van dit gemiddelde ramen we welke besparing er mogelijk is. In onze calculatie zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Ezinge):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
AandrijvingKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,130€133,77€1605,24
Elektrisch rijden€0,046€47,33€568,01
Besparing€0,084€86,44€1037,23
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Westerkwartier

Rijd je een elektrische auto, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Ezinge aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente geeft aan of en op welke plek de laadzuil geplaatst wordt. Ze overwegen daarbij factoren als vindbaarheid en drukte. Iedereen met een elektrische auto mag hier parkeren en laden. Alle details is ook te lezen op www.westerkwartier.nl. Daar kom je er ook achter welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Meer en meer gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Elektrische autoverzekering.

Openbare laadpunten bekijken (juni 2024)

Laadstations in Ezinge zijn goed vertegenwoordigd. Elke weggebruiker kan daar gebruik van maken. Let op: het is wel vrij prijzig. De onkosten liggen tussen de €0,275 tot €0,620 p/kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In de onderstaande kaart vind jij de openbare laadstations in Ezinge. Vergelijk ook laadzuilen en installatiebedrijven in Saaksum, Lauwerzijl, Niehove, Oldehove en Den Ham.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden ezinge-9891

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal bij het bedrijfspand biedt veel uitkomst voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Betreft het een kantoorpand met minimaal 10 parkeerplaatsen? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder verschillende subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Ook kan je het laadpunt versneld terugverdienen door derden te laten betalen voor het opladen.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen met daarbij de installatie zit qua kostprijs tussen de €950 & €2150. De definitieve prijs is afhankelijk van het soort laadsysteem (wel of geen slimme functies), de laadcapaciteit, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en extra werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat kost een auto thuis opladen?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw vaste energieleverancier zoals Budget energie, Eneco, Engie, Energiedirect, Essent en Oxxio, Pure energie, PowerPeers, Vandebron. Dat is doorgaans zo’n €0,215 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,30 per 100 kilometer. Vergeet niet: een benzineauto kost je al snel €9,70 per 100 kilometer. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De huidige EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Groningen.

Hoe werkt de installatie?
De installateur legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in jouw meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanuit dit stroompunt wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen met de monteur bespreek je wat een goede plek is om het graafwerk te beperken. De ervaren laadpaal installateur in Ezinge plaatst het als wallbox aan de muur of op een losse paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Over het algemeen is elke meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel wat aangepast worden. Achterhaal of de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste elektrische voertuigen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De actuele elektrische voertuigen hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Ezinge kan dit uit handen nemen. De kosten daarvoor bedragen zo’n €975. Bedenk wel: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt vooral gebruikt door verschillende merken binnen de EU. Veruit de meest bekende elektrische auto’s in Ezinge zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Elke regio is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Westerkwartier heeft op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Het alternatief is om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt vragen of de laadzuil in de buurt van jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor meer informatie zie www.westerkwartier.nl.

Plaats een reactie