Laadpaal Enumatil

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Daarbij komt ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Je kunt dan beter kiezen voor een 100% eigen laadpaal in Enumatil aan huis. Door gebruik te maken van jouw eigen laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Tesla Model 3 Long Range Dual Motor & Tesla Model X Long Range Plus. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en je hebt het snel terugverdiend. Op deze website lees je uitgebreide informatie over diverse type laadstations, bieden we een aantal handige kooptips en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs uit jouw omgeving.

 • Met een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Voordelige autorijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis schaf je al aan voor €940.
 • Een privé laadstation aan huis heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Enumatil

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het elektrisch laden van een EV als onder andere de Volkswagen ID.4 1st is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Enumatil kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Het werkt snel en veilig en je kunt rekenen op een goed geladen accu. Ook is het veel betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. De kosten worden gevormd door de initiële aanschaf + installatie en de stroomprijzen (met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig rijden). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is geschikt voor mijn situatie? Verderop delen we belangrijke aspecten om over na te denken rondom laadpaal laten installeren in Enumatil. Of klik door voor meer informatie over Zakelijk elektrische auto leasen.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Enumatil installeren kan op 2 manieren. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een speciale paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Bekijk altijd goed de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1- of 3-fasen aansluitingen
De 1 fase installatie functioneert met de normale 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Ieder huis in Nederland heeft minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadzuil biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. Het 3-fase systeem kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Voor een paar honderd euro kun jij jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Enumatil. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

De goedkoopste oplossing en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse kabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een vaste kabel of een losse stekker. Het belangrijkste voordeel van de vaste variant is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Ook is het goed om te weten dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij EV-box tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er water in de kabel kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Een ander nadeel is dat het wat rommelig oogt. Daarbij moet ook opgemerkt worden dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (als mede een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Opladen kan altijd en overal met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Tevens ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Waar je op moet letten is dat er een extra handeling vereist is als je de accu gaat opladen. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. De oplossing met een losse kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Enumatil.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 opties: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting kan nooit meer dan 1 auto opladen, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Erg handig voor huishoudens met 2 EV’s of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Slimme toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder bekijk jij een uiteenzetting over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren en onnodige kosten.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Enumatil vergelijken

De kosten van laadpalen zijn nogal verschillend. De kosten van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €825 tot +/- €3025. De prijs hangt vooral af van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe meer vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Daarnaast zijn er allerlei slimme opladers met innovatieve opties als gezichts- en gebarenherkenning die een stukje prijziger zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Enumatil.

Type stationCapaciteitTijd volle batterijPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€520- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€550- €615
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€655- €800
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€875- €1075
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Populaire systemen

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Ruim aanbod laadzuilen, wandladers en kabels.
 6. EVhub: Leverancier die zich onderscheidt op prijs.
 7. Webasto: Flexibele laadoplossing voor thuis, bedrijf en VVE’s.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Slim en flexibel laden voor thuis.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: 3-10 x sneller dan standaard.
 12. Tesla Wall Connector: Perfect voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met automatische maximale laadstroomdetectie.
 14. Alternatieven: ABB, Etrel, Enovates, Eaton, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Flexicharge & Tritium, Efacec, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Enumatil bedragen tussen de €350 en €2200. Dit wordt grotendeels bepaalt door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Informatie over laadpassen
Tegenwoordig wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Het kan ook prima zonder, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen zijn circa €3,50 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Check aangesloten leveranciers die werken in je omgeving.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. In het onderstaande gedeelte tonen we een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1152 kilometer (maandelijks). Op basis van dit gemiddelde becijferen we met welke kosten je rekening moet houden. In ons voorbeeld gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Enumatil):

 • Benzine rijden 2024: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,040/km
SoortKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,100€115,20€1382,40
Elektrisch€0,040€46,08€552,96
Besparing€0,060€69,12€829,44
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Westerkwartier

Rijd je een elektrische auto, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? Je mag dan een openbaar oplaadpunt in Enumatil aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke plek de laadzuil aangesloten wordt. Ze overwegen daarbij relevante zaken als zichtbaarheid en parkeerdruk. Iedereen mag hier parkeren en laden. Updates en informatie is ook gepubliceerd op www.westerkwartier.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel Nederlandse gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op deze website kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Goedkoopste elektrische auto.

Kaart met openbare oplaadpunten (juli 2024)

Laadstations in Enumatil zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedereen kan terecht bij deze punten. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten variëren tussen de €0,235 – €0,600 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In de afbeelding hieronder onderzoek je de openbare laadstations in Enumatil. Bekijk ook laadplekken en installatiebedrijven in Briltil, Noordhorn, Garmerwolde, Thesinge en Sint Annen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden enumatil-9812

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal naast kantoor is heel praktisch voor bijv. personeel of bezoekers. Zoek je naar opties voor een bedrijf met 10 parkeerplekken of meer? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van een aantal subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Tevens kan je extra geld verdienen door derden te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief plaatsing varieert kostentechnisch tussen de €775 & €2050. De kosten van het hele pakket wordt gecalculeerd a.d.h.v. welk merk je kiest (eventuele slimme functies), het maximale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. Je rekent de kilowattuurprijs af bij je eigen energieleverancier zoals Budget energie, Energiedirect, NLE, Eneco, Essent en PowerPeers, Vattenfall, Oxxio, Vandebron. Dit is nu ongeveer €0,225 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,30 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een auto met benzinemotor kost je zo’n €9,55 per 100 kilometer. Als je het integreert met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De huidige EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Hoe werkt de installatie?
De vakman integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in je stroomkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Van dit stroompunt loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overleg met de expert wordt besloten wat de meest efficiënte route is om het graafwerk te beperken. De laadpaal installateur in Enumatil monteert het als wallbox of op een losse paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Al met al is elke woning geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Soms moet er wel wat aangepast worden. Achterhaal of de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De allereerste elektrische auto’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De hedendaagse elektrische auto’s kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Enumatil kan dit allemaal regelen. De prijzen van deze service bedragen zo’n €1050. Belangrijk: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Laadkabels / stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt gebruikt door Europese leveranciers en fabrikanten. Een groot deel van de populaire elektrische auto’s in Enumatil zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land beschikken over type 2 (Mennekes).

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Westerkwartier verschaft momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt vragen of deze laadpaal nabij jouw huis kan komen. Zie ook www.westerkwartier.nl.

Plaats een reactie