Laadpaal Kornwerderzand

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dat betekent ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Je kunt dan beter kiezen voor een slimme laadpaal in Kornwerderzand aan huis. Door gebruik te maken van jouw eigen laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh & Lucid Air Pure. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is een stuk voordeliger. Hier bekijk je handige informatie over populaire soorten laadpalen, vertellen we je waar je zoal op moet letten en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs uit jouw omgeving.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Nog voordeliger rijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis schaf je al aan voor €925.
 • Een privaat laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Kornwerderzand

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van de accu van een EV als onder andere de Aiways U5 kan op steeds meer plekken. Een extra goedkope laadpaal Kornwerderzand kopen biedt veel voordelen. Het werkt snel en eenvoudig en je hoeft niet onzeker te zijn over een volgeladen accu. Verder is het stukken betaalbaarder dan laden bij openbare stations. Wat betreft kosten heb je te maken met de eenmalige aanschafprijs, installatie en uiteraard de verbruikte stroom (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit of garage. Welk laadstation is geschikt voor mijn situatie? Op deze pagina vind je bruikbare informatie omtrent laadpaal laten installeren in Kornwerderzand. Zie ook onze informatie over Milieuvriendelijke EV.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Kornwerderzand kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een losse paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Achterhaal de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen systeem
De 1-fase variant kan laden met de doorsnee 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke meterkast heeft de beschikking over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). De 3-fase variant maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. De 3-fase installatie kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt dan deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Kornwerderzand. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Spotgoedkoop opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Laadkabel: los of vast
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een verplaatsbare kabel. Het gemak van de vastzittende kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Verder is het zo dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een negatief aspect is dat de levensduur van de kabel minder is omdat er water in de kabel kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Een ander minpunt is dat het er niet zo netjes uit ziet. Ten derde moet je er rekening mee houden dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het grote voordeel van een losse kabel (als mede een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je pakt namelijk de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Bovendien is het een strakker geheel en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het belangrijkste nadeel is dat er een extra handeling vereist is als je even snel wilt laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een paal met een losse laadkabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In zo’n geval hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Kornwerderzand.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 mogelijkheden: een enkele of een dubbele laadpaal. Hetgeen waar ze in verschillen is hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 stekkeringang heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Dit biedt uitkomst als je 2 elektrische auto’s hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Innovatieve toepassingen
De huidige oplossingen hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder delen we meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Kornwerderzand vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen zijn heel divers. De kosten van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €650 tot en met €3400. De aanschafkosten hangen vooral af van het laadvermogen van het systeem. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij van de auto laadt. In aanvulling hierop kan je kiezen voor slimme stations met leuke mogelijkheden als Autostart die een grotere investering vereisen. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Kornwerderzand.

Type laadstationLaadcapaciteitLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€520- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€545- €620
3-fase laadpaal11 kW4 uur€685- €790
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€840- €1000
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire leveranciers

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): Programmeer het opladen in de daluren.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Een solide en hoogwaardig product voldoet aan strenge richtlijnen.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: Hoogwaardig en slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Hoogwaardig en mooi vormgegeven laadstation.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: De beste oplossing voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Gemakkelijk mee te nemen laadpaal.
 14. Andere merken: ABB, Etrel, Enovates, Eaton, Etrel, Keba, Flexicharge, Schneider Electric en Tritium, Zaptec, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Kornwerderzand variëren van €440 en +/- €2050. Dit wordt berekend aan de hand van de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Des te groter deze afstand is, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementskosten laadpas
Soms wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Je kunt natuurlijk zonder, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen ongeveer €3,25 (maandelijks).

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Zoek goede deskundigen uit jouw streek.

Kostenoverzicht elektrisch rijden

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Onderstaand hebben wij een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1174 km op maandbasis. Met dit aantal kilometers ramen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In ons voorbeeld kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Kornwerderzand):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
SoortKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,145€170,23€2042,76
Elektrisch€0,049€57,53€690,31
Besparing€0,096€112,70€1352,45
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Heb jij de beschikking over een EV, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Kornwerderzand aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente geeft aan of en waar de laadzuil aangesloten wordt. Ze overwegen daarbij zaken als bereikbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Iedere woningbezitter kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Uitgebreide informatie is ook te lezen op www.sudwestfryslan.nl. Daar kom je er ook achter of je een subsidie kunt krijgen. Flink wat gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Laadpassen vergelijken.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Kornwerderzand zijn dagelijks beschikbaar. Iedereen met een laadpas kan hier laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De tarieven wisselen tussen de €0,255 – €0,555 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het volgende schema doorzoek jij de openbare laadstations in Kornwerderzand. Op deze site vind je ook laadmogelijkheden en leveranciers in Zurich, Pingjum, Witmarsum, Wons en Schraard.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden kornwerderzand-8752

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal naast kantoor biedt veel uitkomst voor werknemers en klanten. Beschik je over een kantoorpand met 10 parkeerplekken of meer? Op basis van de huidige wetgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder verschillende subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Daarnaast kan je extra geld verdienen door derden te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een laadpaal voor thuis inclusief installatiewerk kost +/- tussen de €775 – €2075. De kosten van het hele pakket hangt af van welk merk je kiest (met of juist zonder slimme functies), de laadcapaciteit, het aantal benodigde kabelmeters en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Wat kost een auto thuis opladen?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je rekent de kilowattuurprijs af bij de stroomaanbieder van je huis zoals Budget energie, Energiedirect, Essent, NLE, Eneco en PowerPeers, Vandebron, Vattenfall, Oxxio. Rekenen op zo’n €0,230 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,80 per 100 kilometer. Vergeet niet: een auto met benzinemotor kost ongeveer €10,10 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een normale EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De leverancier treft de nodige voorbereidingen in de meterkast. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Van de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In overeenstemming met de specialist bereken je wat de beste manier is om het graafwerk te beperken. De laadpaal installateur in Kornwerderzand zet het als wallbox tegen de muur of op een montagepaal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Meestal is elke woning aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De vroegere modellen werden geladen op 220V (1-fase). Nieuwere modellen hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Dit noemen we ook wel krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Kornwerderzand zal al dit werk voor je oplossen. De onkosten van deze installatieservice zijn circa €1125. Let op: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 is vooral te zien bij de Europese leveranciers. Een groot deel van de gangbare elektrische auto’s in Kornwerderzand hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt. Elke regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft op dit moment geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt het wel overwegen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of het oplaadpunt niet al te ver van jouw woning kan komen. Zie ook de website van de gemeente www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie