Laadpaal Mariënheem

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dat betekent ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een eigen laadpaal in Mariënheem aan huis. D.m.v. een laadstation van jezelf hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Polestar 2 of bijvoorbeeld de Byton M-Byte 95 kWh 4WD. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Op deze website check je extra informatie over velerlei soorten laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en kom je in contact met leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Niet meer wachten bij een dure snellader.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, altijd 100% actieradius.
 • Nog goedkoper rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €900.
 • Een individueel laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Mariënheem

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. de Volkswagen ID.3 Pure kan op diverse manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Mariënheem kopen is iets wat we steeds meer zien. Het is gemakkelijk en snel en je hoeft niet onzeker te zijn over een volgeladen accu. Ook is het veel betaalbaarder dan een publiek toegankelijk laadstation. De kosten bestaan uit: de eenmalige aanschafprijs, installatie en de stroom / verbruikskosten (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Alles wat je nodig hebt is een garage of eigen oprit. Welke laadpaal is nu handig voor mijn auto en mijn situatie? Verderop kan je aan de slag met belangrijke aspecten om over na te denken ten aanzien van laadpaal laten installeren in Mariënheem. Op deze website lees je ook meer over Accu.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Mariënheem kun je op twee wijzen aanbrengen. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een montagepaal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Analyseer de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen apparaat
De 1 fase aansluiting werkt met de standaardaansluiting van 230V. Daarmee behaal je standaard 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. In principe heeft elke woning minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het maximale laadvermogen is 11 kW. De 3-fase variant is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt tegen geringe kosten deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Mariënheem. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een oplaadpaal aan huis?

De voordeligste manier van opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het pluspunt van een vaste kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Ook is het goed om te weten dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, tot wel 10 meter. Een negatief aspect is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er wat rommelig bij hangt. Daarbij is het goed om je te bedenken dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het grote voordeel van een losse kabel (alsook voor een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je pakt namelijk de kabel die af-fabriek is geleverd. Ook is het een strakker geheel en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Een negatief aspect is dat het altijd even iets langer duurt als je wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om alles vervolgens aan te sluiten. Een paal met een losse laadkabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Ga je een ander elektrische auto rijden? In dit geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Mariënheem.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee opties: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekkeringang kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Ideaal voor huishoudens met 2 EV’s of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk check jij een uiteenzetting over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Mariënheem vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De investering van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €675 tot +/- €3025. De kosten worden tot stand door o.a. het laadvermogen van het systeem. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij van de auto laadt. In aanvulling hierop onderscheiden we slimme wallboxen en palen met extra features als Dynamic Load Balancing die een hogere verkoopprijs hebben. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Mariënheem.

Soort laadstationLaadvermogenOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€545- €620
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€535- €625
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€690- €785
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€880- €1020
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende merken

 1. EVBox:Vakkundige en gecertificeerde.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Leverancier die zich onderscheidt op prijs.
 7. Webasto: Hoogwaardig en mooi vormgegeven laadstation.
 8. Ecotap: Degelijk Nederlands design.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: Dé laadpaal voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: 10 keer sneller dan standaard stopcontactladers.
 14. Overweeg ook: ABB, Delta, Etrel, Eaton, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric of Tritium, Zaptec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Mariënheem liggen tussen de €420 en ongeveer €2025. Deze prijs komt tot stand door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe langer deze afstand, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Informatie over laadpassen
Eventueel wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van een laadpaal abonnement zijn zo’n €5,75 per maand.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal voor thuis kopen?

Achterhaal populaire deskundigen uit jouw gemeente.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt plus installatie hebben een korte terugverdientijd. In de tabel hieronder maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1068 kilometer per maand. Op basis van dit gemiddelde verwachten we wat jouw potentiële besparing is. In onze berekening zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Mariënheem):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
TypeTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,125€133,50€1602,00
Elektrisch€0,045€48,06€576,72
Besparing€0,080€85,44€1025,28
Kosten elektrisch vs benzine rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Raalte

Rijd je een elektrische auto, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Mariënheem aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke omgeving de laadzuil neergezet wordt. Ze checken daarvoor aspecten zoals vindbaarheid en parkeerdruk. Elke inwoner mag het gebruiken. Alle info is te vinden op www.raalte.nl. Hier kan je ook lezen of er een subsidie mogelijk is. Veel gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op die site kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Laadpalen.

Overzicht met openbare oplaadpunten (juni 2024)

Laadstations in Mariënheem zijn veel beschikbaar. Iedereen mag daar in principe gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De kosten variëren tussen de €0,285 tot €0,600 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In onze maps kaart bekijk je de openbare laadstations in Mariënheem. Vind ook laadplekken en verkooppunten in Luttenberg, Oosterwolde, t Loo, Hattemerbroek en Wezep.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden marienheem-8106

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor biedt veel uitkomst voor personeel of bezoekers. Beschik je over een locatie met 10 parkeerplekken of meer? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij meerdere subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Verder verdient een zakelijke laadpaal zich terug door derden te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal aan huis kopen en laten installeren varieert qua prijs tussen de €950 en €2250. Het hele prijskaartje komt tot stand door het type laadpaal (wel/geen slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je rekent de kilowattuurprijs af bij je stroomleverancier voor je woning zoals Essent, Eneco, Energiedirect, Budget energie, Engie en PowerPeers, Pure energie, Vattenfall, Oxxio. Rekenen op zo’n €0,250 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,85 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een benzine aangedreven auto kost al gauw €9,60 per 100 kilometer. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De huidige EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Overijssel.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De monteur plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in de stroomkast in de woning. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Via de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen wordt besloten wat een goede plek is om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Mariënheem monteert ‘m in overleg tegen de muur of op een speciale paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Meestal is elke woning geschikt om elektrische voertuigen te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Bekijk vooraf wel of je meterkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste EV’s werden geladen op 1-fase stroom (220V). Innovatieve elektrische wagens worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Mariënheem zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De onkosten van deze installatieservice bedragen circa €800. Belangrijk: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt gebruikt door de Europese merken. Veel van de bekende elektrische auto’s in Mariënheem hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Er zijn geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere regio kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Raalte verschaft op dit moment geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of de laadzuil nabij jouw woning geïnstalleerd kan worden. Een verzoek indienen kan op www.raalte.nl.

Plaats een reactie