Laadpaal Groenlo

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dat heeft als gevolg dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Het alternatief is een eigen laadpaal in Groenlo aan huis. Door middel van een laadstation van jezelf weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Volvo XC40 P8 AWD Recharge of DS 3 Crossback E-Tense. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en het is veel voordeliger. Op dit portaal lees je bruikbare informatie over verschillende laadpalen, een handige keuzehulp en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit jouw gemeente.

 • Dankzij een elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Autorijden voor gunstige tarieven door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €895.
 • Een privaat laadstation verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Groenlo

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het elektrisch laden van een EV zoals de BMW i4 gaat steeds eenvoudiger. Een eigen goedkope laadpaal Groenlo kopen is een goede investering. Hij is altijd beschikbaar en je hebt dan de zekerheid van een 100% actieradius. Daarnaast is het veel betaalbaarder dan een laadstation in de omgeving. Wel heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de kWh prijs voor de stroom (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen parkeerplaats. Welk laadstation is geschikt voor mij EV en woning? In onze keuzehulp kan je aan de slag met aantal belangrijke aandachtspunten met betrekking tot laadpaal laten installeren in Groenlo. Zie ook aanvullende informatie over Goedkoopste elektrische auto.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Groenlo kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een vrijstaande paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Achterhaal de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1-fase variant draait op de normale 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke woning in Nederland heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase variant is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. De 3-fase installatie is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Groenlo. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een oplaadpaal aan huis?

De voordeligste manier van opladen en nooit meer wachten op een vrije plek

Losse of vaste laadkabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel of een losse variant. De meerwaarde van een vastzittende kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Een bijkomend voordeel is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, bij EV-box tot wel 8 meter. Een negatief aspect is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Een ander minpunt is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Daarbij is het goed om je te bedenken dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Opladen kan altijd en overal met de kabel die af-fabriek is geleverd. Evenzeer ligt de kabel niet zo in het zicht en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Belangrijk nadeel is dat het altijd even iets langer duurt als je even kort wilt opladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een laadzuil met losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In dat geval hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Groenlo.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
We onderscheiden 2 soorten: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het enige verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 ingang heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Dit is praktisch wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of juist voor bedrijven.

Smart functies
De nieuwste laadsystemen herbergen milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. Bijgaand bekijk jij alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Groenlo vergelijken

De kosten van laadpalen laten een grote variatie zien. De kostprijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €950 tot en met €3225. De prijs wordt bepaald door de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Bovendien zijn er slimme stations met toffe opties als gezichts- en gebarenherkenning die kostbaarder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Groenlo.

Soort laadpaalLaadcapaciteitOplaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€500- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€500- €620
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€650- €800
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€865- €990
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede systemen

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Wereldwijde specialist voor industriële stekkervoorzieningen.
 6. EVhub: Optioneel integratie met slimme EVhub laadpas.
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Een fraaie laadpaal in 11 kW of 22 kW uitvoering.
 11. Myenergi / Zappi: Ingebouwde aardlekschakelaar voor wisselstroom tot 30mA.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Compact systeem dat je overal naartoe kunt meenemen.
 14. Zie ook merken als: ABB, Enovates, Delta, Eaton, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Schneider Electric en Tritium, Zaptec, Efacec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2022
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Groenlo variëren van €420 – €2050. Dit hangt af van of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Kosten van het laadpas abonnement
Tegenwoordig wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen circa €5,00 op maandbasis.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Achterhaal goede leveranciers die werken in je omgeving.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt zelf verdien je vrij vlot terug. Onderstaand vind je een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1127 kilometer (maandelijks). Hiermee ramen we welke besparing er mogelijk is. In onze calculatie nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Groenlo):

 • Benzine rijden 2022: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2022: €0,044/km
AandrijvingPrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,120€135,24€1622,88
Elektrisch€0,044€49,59€595,06
Besparing€0,076€85,65€1027,82
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in augustus 2022.

Laadpaal aanvragen gemeente Oost Gelre

Rijd je een elektrische auto, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Groenlo aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een noemenswaardige actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente geeft aan of en op welke plek de laadzuil geactiveerd wordt. Ze analyseren hiervoor zaken als zichtbaarheid en drukte. Iedereen met een elektrische auto mag hier parkeren en laden. Meer details is terug te lezen op www.oostgelre.nl. Daar lees je ook of je een subsidie kunt krijgen. Veel gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op die site kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Zero Emission.

Overzicht openbare laadpunten (augustus 2022)

Laadstations in Groenlo zijn op steeds meer plekken te vinden. Elke laadpashouder kan daar gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De prijzen liggen tussen de €0,245 tot wel €0,590 p/kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In de afbeelding hieronder onderzoek jij de openbare laadstations in Groenlo. Vergelijk ook laadstations en verkooppunten in Lievelde, Zieuwent, Harreveld, Vragender en Lichtenvoorde.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden groenlo-7141

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor kan worden gebruikt door bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Betreft het een bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er meerdere subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Daarbovenop kunnen bedrijven verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het gebruik.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen inclusief installatie kost +/- tussen de €900 en €2375. De prijsindicatie is afhankelijk van het type en model (met of juist zonder slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan je eigen energieleverancier zoals Essent, Engie, NLE, Energiedirect, Budget energie en Vandebron, Vattenfall, PowerPeers, Pure energie. Dat is om en nabij de €0,250 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,60 p/100 km. Belangrijk: een benzineauto kost je zo’n €9,90 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De gemiddelde EV eist 10 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Gelderland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De leverancier kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in de stroomvoorziening van je woning. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanuit dit stroompunt gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen wordt besloten wat de beste manier is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. Jouw laadpaal installateur in Groenlo bevestigt het laadstation aan de muur of op een bevestigingspaal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Onderaan de streep is elke stroomkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Belangrijk is of de meterkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De oude modellen EV’s werden geladen op 1-fase stroom (220V). Innovatieve elektrische wagens vereisen een 3-fasen aansluiting. We spreken ook wel over krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Groenlo kan het allemaal juist aansluiten. De kosten daarvoor bedragen circa €1050. Let op: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt met name toegepast bij Europese leveranciers en fabrikanten. De meeste populaire elektrische auto’s in Groenlo beschikken over een type 2 aansluiting. Ook de openbare laadpunten in ons land kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke provincie heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Oost Gelre heeft op dit ogenblik geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt wel een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of deze laadpaal dichtbij jouw woning geplaatst mag worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.oostgelre.nl.

Plaats een reactie