Laadpaal Reitsum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Daarbij komt ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Je kunt dan beter kiezen voor een privé laadpaal in Reitsum aan huis. Door middel van een zelfvoorzienend laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Mercedes EQA en/of Audi e-tron Sportback 50 quattro. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en het is erg goedkoop. Op dit portaal bekijk je waardevolle informatie over diverse laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit jouw omgeving.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Extra goedkoop rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen voor €985.
 • Een particulier laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Reitsum

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het opladen van jouw EV zoals een Aiways U5 kan op steeds meer plekken. Een slimme eigen goedkope laadpaal Reitsum kopen is een uitstekend idee. Het werkt snel en eenvoudig en je hoeft niet onzeker te zijn over een optimale actieradius. Bovendien is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een openbaar laadpunt. De kosten worden gevormd door de initiële aanschaf + installatie en de stroom / verbruikskosten (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is geschikt voor mijn EV en mijn woning/meterkast? Hieronder vind je bruikbare informatie wat betreft laadpaal laten installeren in Reitsum. Op EVplan.nl lees je ook meer over Zakelijk elektrische auto leasen.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Reitsum kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Denk vooraf na over hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen installatie
Het 1 fase systeem werkt met de standaardaansluiting van 230V. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Elke woning in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. De 3-fase variant kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Tegen een kleine meerprijs kan je de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Reitsum. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Goedkoop laden en nooit meer in de rij bij een laadstation

Laadkabel: los of vast
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een afneembare kabel. De meerwaarde van de vaste stekker is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Wat hierbij ook handig is is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een negatief aspect is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(of je moet de auto binnen opladen). Een ander nadeel is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ook moet je opletten dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (als mede een socket) is de vrijheid in het opladen. Je pakt namelijk de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Evenzeer oogt het netter en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Belangrijk nadeel is dat er een extra stap is als je de accu gaat opladen. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om daarna het geheel te connecten. Een laadzuil met losse kabel wordt meestal aanbevolen. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In zo’n scenario hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Reitsum.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn twee opties: een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een enkele paal biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Heel erg praktisch als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of juist voor bedrijven.

Innovatieve functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door steeds vaker slimme laadfuncties. Bijgaand tref je extra details over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Reitsum vergelijken

De tarieven van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €800 tot +/- €3025. De prijs hangt vooral af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Bovendien zien we steeds meer slimme wallboxen en palen met leuke opties als gebarenherkenning die een grotere investering vereisen. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Reitsum.

Type laadstationLaadcapaciteitLaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€515- €610
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€500- €635
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€655- €795
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€845- €1075
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede systemen

 1. EVBox:Mogelijk om laadvermogen te upgraden.
 2. Wallbox (wandlader): Mooi design en krachtige performance.
 3. NewMotion: altijd met zorgvuldige en deskundige installatie.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van de laadkosten.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: Leverancier die zich onderscheidt op prijs.
 7. Webasto: Populaire Pure en Live modellen scherp geprijsd.
 8. Ecotap: Slimme oplaadsystemen met Dynamic Load Balancing.
 9. Blue Current: Zeer gebruiksvriendelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudig te bedienen laadstation.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: Dé laadpaal voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met App voor inzicht in stroomverbruik en laadkosten.
 14. Alternatieven: ABB, Delta, Etrel, Eaton, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger & Tritium, Xcharge, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Reitsum lopen uiteen tussen de €330 & €2200. Deze prijs komt tot stand door een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe groter het terrein, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Abonnementskosten laadpas
Bij sommige aanbieders wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen circa €7,25 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Check goede leveranciers uit jouw gemeente.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie verdien je vrij vlot terug. Hieronder hebben wij een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1043 kilometer per maand. Met dit getal begroten we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In onze calculatie gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Reitsum):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
SoortKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,120€125,16€1501,92
Elektrisch€0,044€45,89€550,70
Besparing€0,076€79,27€951,22
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Noardeast-Fryslân

Een elektrische auto gekocht, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Reitsum aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius.

Als je aan deze voorwaarden voldoet bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente neemt een besluit over of en waar de laadzuil geactiveerd wordt. Hierbij bekijken zij variabelen als toegankelijkheid en of het technisch kan. Iedereen met een elektrische auto kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Uitgebreide informatie is ook te lezen op www.noardeast-fryslan.nl. Hier lees je bovendien of er eventueel subsidie beschikbaar is. Flink wat gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op die site kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Goedkoopste elektrische auto.

Openbare oplaadpunten zoeken (april 2024)

Laadstations in Reitsum kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen met een abonnement kan terecht bij deze punten. Let op: het is wel vrij prijzig. De prijzen variëren tussen de €0,270 tot wel €0,605 p/kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In de onderstaande kaart zie je alle openbare laadstations in Reitsum. Vind ook laadplekken en installatiebedrijven in Ginnum, Hegebeintum, Ferwert, Blije en Buren.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden reitsum-9175

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal naast kantoor is een prettige service voor klanten, bezoekers en personeel. Heb je een kantoor of bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Op basis van de huidige wetgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er een aantal subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Ook kan je extra geld verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Een eigen laadpaal aan huis met daarbij de installatie varieert qua prijs tussen de €975 & €2250. De kosten van het hele pakket wordt grotendeels bepaalt door af het type laadpaal (eventuele slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en extra werkzaamheden in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat kost een auto thuis opladen?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan jouw vaste energieleverancier zoals Essent, Engie, NLE, Energiedirect, Eneco en Vandebron, Vattenfall, PowerPeers, Oxxio. Dat is doorgaans zo’n €0,240 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €4,35 p/100 km. Even om te vergelijken: een gemiddelde benzineauto kost circa €9,95 per 100 kilometer. In combinatie met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een basis EV eist 10 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De vakman legt een nieuwe stroomgroep aan in het centrale stroompunt in je huis. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanaf de meterkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. In samenspraak met de vakman bepaal je wat een goede plek is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De laadpaal installateur in Reitsum bevestigt het laadstation aan de muur of op een paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Onderaan de streep is elke meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Soms moet er wel wat aangepast worden. Achterhaal of de groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste modellen kon men nog opladen op 220V (1-fase). Nieuwere types worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Dit kennen we ook als krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Reitsum kan jou hierin ontzorgen. De kosten daarvoor bedragen ongeveer €1100. Belangrijk: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers (van laadkabels) heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 zien we met name terug bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veel beschikbare elektrische auto’s in Reitsum zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Er zijn geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke gemeente vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Noardeast-Fryslân verschaft op dit moment geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt specifiek verzoeken of het laadpunt niet al te ver van jouw huis kan komen te staan. Een verzoek indienen kan op www.noardeast-fryslan.nl.

Plaats een reactie