Laadpaal Hegebeintum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Door deze trend zien we ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Het is dan mogelijk om te gaan voor een eigen laadpaal in Hegebeintum aan huis. Met behulp van een particulier laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Tesla Model 3 Long Range Dual Motor of Porsche Taycan 4S. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is veel voordeliger. Op deze website tref je praktische informatie over velerlei type laadstations, vertellen we je waar je zoal op moet letten en kom je in contact met leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Nog goedkoper rijden op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen voor €905.
 • Een privé laadstation aan huis heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Hegebeintum

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijvoorbeeld de MG ZS EV is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Hegebeintum kopen is een uitstekend idee. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan elk moment van de dag een perfect opgeladen accu. Evenzeer is het veel betaalbaarder dan een laadpunt in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de kWh prijs voor de stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is geschikt voor mijn auto en mijn situatie? Hieronder kan je aan de slag met handige tips en adviezen omtrent laadpaal laten installeren in Hegebeintum. Bekijk ook meer info over Elektrische auto leasen.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Hegebeintum kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een vrijstaande paal. De werking is verder helemaal identiek. Achterhaal de afstand tot de parkeerplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen systeem
Het 1 fase systeem maakt gebruik van de normale 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Elke woning in Nederland heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. De 3-fase variant is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt eenvoudig de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Hegebeintum. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

De voordeligste manier van opladen en altijd een vrije plek!

Losse of vaste kabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een kabel die afneembaar is. Het grootste gemak van een vaste kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een bijkomend voordeel is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat er door wind en regen water in kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er wat rommelig bij hangt. Tenslotte noemen we nog even dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Hiervoor gebruik je de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Ook ziet het er wat netter uit en gaat jouw kabel langer mee. Een punt van kritiek is dat er een extra stap is als je jouw auto gaat laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. De oplossing met een losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dit geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: probeer ook eens de snelladers in Hegebeintum.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkele paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Ideaal wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of juist voor bedrijven.

Slimme functies
Laadpalen hebben tegenwoordig milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk bekijk je meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Hegebeintum vergelijken

De prijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €925 tot €3400. De prijs wordt bepaald door het vermogen van de laadpaal. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Tevens kan je kiezen voor slimme systemen met opties als Peak Shaving die een hogere verkoopprijs hebben. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Hegebeintum.

Soort laadpaalCapaciteitOplaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€525- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€520- €600
3-fase laadpaal11 kW4 uur€680- €780
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€830- €980
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire systemen

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: Voor iedere elektrische auto.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: Hoogwaardig en slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: Slimme stroomverdeling tussen de geschakelde laadstations met Smart Grid.
 9. Blue Current: Compact systeem met slimme functies.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: 10 keer sneller dan standaard stopcontactladers.
 14. Overweeg ook: ABB, Etrel, Delta, Eaton, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Keba & Tritium, Zaptec, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Hegebeintum liggen tussen de €330 en plus minus €1850. Dit wordt grotendeels bepaalt door een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Des te groter deze afstand is, des te meer graafwerk er bij komt kijken en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Laadpas
Optioneel wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Dit is geen vereiste, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal liggen rond de €5,75 per maand.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Eventueel kun je andere EV-bezitter bij jou laten laden.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vergelijk ervaren verkooppunten uit jouw gemeente.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. De aanschaf van een elektrische auto en jouw thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Bijgaand kan je een rekenvoorbeeld zien. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1041 km op maandbasis. Op basis van dit gemiddelde verwachten we wat de verwachte kostenbesparing is. Hierbij kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Hegebeintum):

 • Benzine rijden 2024: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,042/km
AandrijvingTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,110€114,51€1374,12
Elektrisch€0,042€43,72€524,66
Besparing€0,068€70,79€849,46
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Noardeast-Fryslân

Rijd je elektrisch, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? In die situaties mag je een openbaar oplaadpunt in Hegebeintum aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente neemt een besluit over of en op welke plek de laadzuil komt te staan. Ze overwegen daarbij zaken als toegankelijkheid en geschatte drukte. Elke bewoner mag het gebruiken. Meer informatie kan je bekijken op www.noardeast-fryslan.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of je in aanmerking komt voor een subsidie. Meer en meer gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Onderhoud.

Lijst met openbare laadpunten (mei 2024)

Laadstations in Hegebeintum zijn er voldoende. Elke weggebruiker mag daar in principe gebruik van maken. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De prijzen lopen uiteen tussen de €0,285 – €0,615 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het Google Maps overzicht onderzoek jij de openbare laadstations in Hegebeintum. Vind ook oplaadpunten en aanbieders in Ferwert, Blije, Buren, Nes en Ballum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden hegebeintum-9173

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij uw bedrijf is een extra stukje service richting werknemers en klanten. Heb je een gebouw met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Tegenwoordig is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Ook kan je het laadpunt versneld terugverdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het laden.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een individueel laadpaal voor huis en laten installeren kost +/- tussen de €800 & €2500. De totaalprijs wordt gecalculeerd a.d.h.v. het soort laadsysteem (met of juist zonder slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en laadstation en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw leveranciers van energie zoals Energiedirect, Budget energie, Engie, NLE, Eneco en Oxxio, Vattenfall, Vandebron, PowerPeers. Dat is doorgaans zo’n €0,240 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,10 p/100 km. Om een indicatie te geven: een benzine aangedreven auto kost je zo’n €10,30 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De gemiddelde EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De vakman legt een aparte stroomgroep aan in de stroomvoorziening van je woning. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Vanuit de meterkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. In overleg met de expert wordt besloten waar de laadpaal wordt geplaatst om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De ervaren laadpaal installateur in Hegebeintum bevestigt het laadstation aan de muur of op een losse paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Onderaan de streep is elke woning geschikt om elektrische voertuigen te laden. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Hierbij is van belang of de woning de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De allereerste elektrische auto’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Nieuwere EV’s kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. We spreken ook wel over krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Hegebeintum kan het allemaal juist aansluiten. De onkosten van deze installatieservice zijn zo’n €850. Disclaimer: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers (van laadkabels) verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door merken uit de Europese Unie. De meeste populaire elektrische auto’s in Hegebeintum dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt. Elke gemeente is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Noardeast-Fryslân verschaft momenteel geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt er wel over nadenken om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt specifiek verzoeken of het laadpunt nabij jouw huis kan komen. Een verzoek indienen kan op www.noardeast-fryslan.nl.

Plaats een reactie