Laadpaal Ginnum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Door deze trend zien we ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een handige laadpaal in Ginnum aan huis. Dankzij een laadstation op eigen terrein weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Audi Q4 e-tron of jouw Porsche Taycan Cross Turismo. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is ook financieel gezien een goede investering. Op deze pagina tref je praktische informatie over meerdere soorten laadstations, vertellen we je waar je zoal op moet letten en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers werkzaam in jouw regio.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Voordelige autorijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is al te bestellen voor €915.
 • Een privaat laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Ginnum

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het elektrisch laden van een EV zoals bijvoorbeeld de Skoda Enyaq iV 80 kan op diverse manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Ginnum kopen is een uitstekend idee. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je bent altijd verzekerd van een goed geladen accu. Bovendien is het veel betaalbaarder dan een openbaar laadstation in de wijk. Wel heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de stroomprijzen (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn woning en auto? Hierbij delen we een aantal zaken waar je rekening mee moet houden met betrekking tot laadpaal laten installeren in Ginnum. Zie ook onze informatie over Private lease elektrische auto.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Ginnum kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een vrijstaande paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Onderzoek de afstand tot de parkeerplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen systeem
De 1 fase installatie kan laden met de normale 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elke meterkast heeft de beschikking over minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Het 3-fase systeem kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Ginnum. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

De goedkoopste oplossing en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: vast of los
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse kabel. Het grootste gemak van de vaste stekker is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een ander pluspunt is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze sneller nat wordt (tenzij je binnen laadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Tenslotte is het in de praktijk zo dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het gemak van een losse kabel (alsook voor een socket) is de vrijheid in het opladen. Het opladen gebeurt namelijk met de stekker die je in de auto hebt liggen. Overigens is het een strakker geheel en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Een punt van kritiek is dat het altijd even iets langer duurt als je gaat laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, om daarna het geheel te connecten. Een paal met een losse laadkabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: probeer ook eens de snelladers in Ginnum.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er bestaan 2 types: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Hetgeen waar ze in verschillen is hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een enkele paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Dit biedt uitkomst wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of juist voor bedrijven.

Slimme toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig steeds vaker slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder check jij meer info over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Ginnum vergelijken

De kosten van laadpalen variëren enorm. De investering van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €700 tot €3350. De aanschafkosten hangen vooral af van de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Daarnaast zijn er allerlei slimme opladers met speciale snufjes als gezichts- en gebarenherkenning die duurder zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Ginnum.

Type laadpaalLaadvermogenOplaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€550- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€500- €610
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€685- €800
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€835- €925
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare merken

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Meest betrouwbare en veilige optie voor het opladen van je auto.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Inzicht in gebruik en load balancing.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: Eenvoudige bediening met start/stop knop.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Verkrijgbaar met verschillende laadsnelheden, max 2x22kWh.
 11. Myenergi / Zappi: Laag tarief sensor om maximale besparingen te doen.
 12. Tesla Wall Connector: Aanpasbare vermogensniveaus, compatibel met elke netaansluiting.
 13. NRGkick: Flexibel en compact systeem, ideaal voor op reis.
 14. Overweeg ook: ABB, Delta, Etrel, Eaton, Etrel, Flexicharge, Keba, Hypercharger en Tritium, Xcharge, Zaptec, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Ginnum liggen tussen de €320 & €1875. De prijs wordt bepaald door een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter het perceel, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Abonnementsprijzen laadpassen
Vaak wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Het kan ook prima zonder, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van deze laadpaal abonnementen zijn circa €3,25 op maandbasis.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Bekijk erkende adviseurs uit jouw regio.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De investering in een elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Op deze pagina tonen we een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1042 km op maandbasis. Met dit aantal kilometers begroten we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In ons geval zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Ginnum):

 • Benzine rijden 2024: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,043/km
AandrijvingTarieven p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,115€119,83€1437,96
Elektrisch rijden€0,043€44,81€537,67
Besparing€0,072€75,02€900,29
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Noardeast-Fryslân

Een elektrische auto gekocht, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Ginnum aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Zodra je voldoet aan deze criteria bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente bepaalt of en op welke plek de laadzuil komt te staan. Hierbij bekijken zij zaken als bereikbaarheid en drukte. Elk huishouden mag hier parkeren en laden. Alle info is beschikbaar gesteld op www.noardeast-fryslan.nl. Daar kom je er ook achter of de gemeente subsidies verstrekt. Het merendeel van de gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op die site kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Bijtelling.

Overzicht openbare laadpunten (juni 2024)

Laadstations in Ginnum zijn er voldoende. Iedere EV-bezitter kan terecht bij deze punten. De onkosten liggen daar wel hoger. De tarieven lopen uiteen tussen de €0,245 – €0,555 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In het onderstaande kaartje treft je de openbare laadstations in Ginnum. Check tevens laadzuilen en verkopers in Hegebeintum, Ferwert, Blije, Buren en Nes.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden ginnum-9174

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je werk is relevant voor klanten, bezoekers en personeel. Zoek je naar opties voor een bedrijf met 10 parkeerplekken of meer? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. verschillende subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Verder kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Hoe duur is een eigen laadstation aan huis laten plaatsen?
Het aankopen van een laadpaal inclusief de installatieservice zit qua kostprijs tussen de €975 & €2150. De uiteindelijke kostprijs komt tot stand door het type laadpaal (met of juist zonder slimme functies), het maximale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan je eigen energieleverancier zoals Engie, Energiedirect, Essent, Eneco, Budget energie en Pure energie, PowerPeers, Oxxio, Vattenfall. Rekenen op zo’n €0,250 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,65 per 100 kilometer. Goed om te weten: een normale auto op benzine kost je al snel €10,20 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een basis EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De expert legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in de stroomkast in de woning. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Via de stroomkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen met de installateur overleg je wat de beste manier is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De ervaren laadpaal installateur in Ginnum bevestigt het laadstation aan de muur of op een montagepaal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Doorgaans is iedere meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De vroegere modellen kon men nog opladen op 220V (1-fase). Nieuwere types vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). We spreken ook wel over krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Ginnum zal al dit werk voor je oplossen. De totale onkosten liggen rond de €850. Disclaimer: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers van laadkabels verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij merken uit de Europese Unie. Een groot deel van de favoriete elektrische auto’s in Ginnum zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt. Elke regio is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Noardeast-Fryslân verstrekt op het ogenblik geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt specifiek verzoeken of de paal in de buurt van jouw woning kan komen. Voor meer informatie zie www.noardeast-fryslan.nl.

Plaats een reactie