Laadpaal Bornwird

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Hierdoor zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Overweeg dan zeker eens een privé laadpaal in Bornwird aan huis. Via een laadstation op eigen terrein rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw MG ZS EV & Porsche Taycan Cross Turismo. Niet meer wachten op een vrije plek en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op deze pagina tref je extra informatie over geschikte soorten laadstations, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw gemeente.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, en dus een maximale actieradius.
 • Goedkoop rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is al te bestellen voor €950.
 • Een thuis-laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Bornwird

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het opladen van de accu van een EV als onder andere de Mini Electric kan op verschillende manieren. Een extra goedkope laadpaal Bornwird kopen is iets wat we steeds meer zien. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan de zekerheid van een goede actieradius. Daarnaast is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een openbaar laadstation in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en uiteraard de verbruikte stroom (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Het enige wat je verder moet hebben is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn auto en mijn situatie? Hierbij vind je aantal belangrijke aandachtspunten rondom laadpaal laten installeren in Bornwird. Op deze website lees je ook meer over Beste laadpassen.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Bornwird kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of hij komt op een aparte paal. Verder zijn er geen verschillen. Onderzoek de afstand tot de parkeerplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen systeem
Het 1 fase systeem functioneert met de reguliere 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elk woonadres in ons land heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Het 3-fase systeem kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Voor een paar honderd euro kun jij jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Bornwird. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een oplaadpaal aan huis?

Goedkoop en snel laden en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een verplaatsbare kabel. Het grootste gemak van een vastzittende kabel is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Verder is het zo dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een negatief aspect is dat de levensduur van de kabel minder is omdat deze sneller nat wordt (of je moet de auto binnen opladen). Wat je ook vaak ziet is dat het er niet zo netjes uit ziet. Bovendien is het zo dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (of socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Hiervoor gebruik je de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Ook oogt het een stuk georganiseerder en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het grote nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je jouw EV wilt laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, om daarna het geheel te connecten. Een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In zo’n geval zijn er geen aanpassingen nodig. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Bornwird.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn twee opties: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekkeringang heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Dit biedt uitkomst als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken maar ook voor bedrijven en kantoren.

Innovatieve functies
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder tref je extra uitleg over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat er teveel stroom wordt gebruikt op 1 moment.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Bornwird vergelijken

De prijzen van laadpalen laten een grote variatie zien. De prijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €675 t/m €3325. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan het vermogen van de laadpaal. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Ook zien we steeds meer slimme palen met extra snufjes als Autostart die in aanschaf duurder zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Bornwird.

Soort laadstationVermogenOplaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€520- €630
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€550- €630
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€660- €770
3-fase laadpaal22 kW2 uur€825- €980
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Goede systemen

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: Een solide en hoogwaardig product voldoet aan strenge richtlijnen.
 5. Mennekes: Ruim aanbod laadzuilen, wandladers en kabels.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Flexibele laadoplossing voor thuis, bedrijf en VVE’s.
 8. Ecotap: Stevige laadpalen met 2 mm staal ter versteviging.
 9. Blue Current: Zeer gebruiksvriendelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar systeem.
 11. Myenergi / Zappi: Een volledig vrij programmeerbaar laadpaal.
 12. Tesla Wall Connector: Speciaal voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme laadpaal die je kunt meenemen, tot 22kW.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Etrel, Delta, Eaton, Etrel, Schneider Electric , Keba, Hypercharger & Tritium, Zaptec, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Bornwird lopen uiteen tussen de €370 & €2175. De totale kosten hangen af van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe groter het perceel, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Steeds vaker wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is niet verplicht, maar geeft verschillende voordelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen circa €3,00 per maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Laat vrienden of buren ook bij jouw laadstation laden middels gastgebruik.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vergelijk ervaren leveranciers uit jouw regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Op deze pagina tonen we een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1034 km op maandbasis. Hiermee ramen we wat je kunt besparen. In ons geval gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Bornwird):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
AandrijvingKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,130€134,42€1613,04
Elektrisch rijden€0,046€47,56€570,77
Besparing€0,084€86,86€1042,27
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Noardeast-Fryslân

Rijd je elektrisch, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Bornwird aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar precies de laadzuil gemonteerd wordt. Ze onderzoeken zaken als vindbaarheid en geschatte drukte. Iedere woningbezitter kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Extra achtergrondinfo is ook te lezen op www.noardeast-fryslan.nl. Hier lees je bovendien welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Meer en meer gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Daar kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Goedkoopste laadpaal.

Openbare laadpunten bekijken (mei 2024)

Laadstations in Bornwird zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedereen met een laadpas heeft de mogelijkheid daar te laden. Het is relatief wel duur. De tarieven lopen uiteen tussen de €0,260 tot €0,560 p/kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In het Google Maps overzicht bekijk je de openbare laadstations in Bornwird. Bekijk ook oplaadplekken en installatiebedrijven in Raard, Foudgum, Brantgum, Waaxens en Holwerd.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden bornwird-9156

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal naast kantoor kan worden gebruikt door je personeel en relaties. Beschik je over een bedrijf met minimaal 10 parkeerplaatsen? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidiemogelijkheden. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Ook kunnen bedrijven verdienen door derden te laten betalen voor het laden.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief plaatsing zit qua kostprijs tussen de €750 & €2425. De totale investering hangt af van het soort laadsysteem (additionele slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van je eigen energieleverancier zoals Essent, Budget energie, NLE, Energiedirect, Engie en Oxxio, Vattenfall, PowerPeers, Pure energie. Dit is nu ongeveer €0,210 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,00 per 100 kilometer. Even om te vergelijken: een benzineauto kost om en nabij de €10,20 per 100 kilometer. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een normale EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De specialist zal enkele aanpassingen moeten doen in de stroomvoorziening van je woning. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Vanuit de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In overeenstemming met de specialist bereken je waar het laadpunt het beste kan komen om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Bornwird plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een losse paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Uiteindelijk is iedere meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De vroegere modellen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Innovatieve types vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Bornwird kan jou hierin ontzorgen. De totale onkosten bedragen ongeveer €1050. Let op: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabels / stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij merken uit Europa. De gangbare elektrische auto’s in Bornwird zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Noardeast-Fryslân heeft op dit moment geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt vragen of het openbare laadpunt in de buurt van jouw huis kan komen te staan. Voor extra info verwijzen we je naar www.noardeast-fryslan.nl.

Plaats een reactie