Laadpaal Landgraaf

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Dit resulteert in het feit dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een slimme laadpaal in Landgraaf aan huis. Door gebruik te maken van een zelfvoorzienend laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Audi Q4 e-tron en/of Hyundai Kona Electric 39 kWh. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en je hebt het snel terugverdiend. Op deze pagina lees je praktische informatie over diverse soorten laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en vind je ervaren leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Nog goedkoper rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is er al voor €975.
 • Een laadstation bij de woning kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Landgraaf

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijv. een Volkswagen ID.4 1st gaat steeds eenvoudiger. Een extra goedkope laadpaal Landgraaf kopen biedt veel voordelen. Het werkt snel en eenvoudig en je hebt dan de zekerheid van een lange actieradius. Ook is het een stuk voordeliger dan bij een openbaar laadpunt. Wat betreft kosten heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de kWh prijs voor de stroom (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation is geschikt voor mijn woning (meterkast) en auto? In het gedeelte hieronder vind je handige tips en adviezen ten aanzien van laadpaal laten installeren in Landgraaf. Op EVplan.nl lees je ook meer over Aansluitingen.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Landgraaf kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een losse paal. Verder zijn er geen verschillen. Analyseer de afstand van jouw EV en de laadplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1- of 3-fasen aansluitingen
Een 1-fase laadzuil werkt met de standaardaansluiting van 230V. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Iedere woning heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase variant biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. De 3-fase installatie heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt tegen geringe kosten de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Landgraaf. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een oplaadpaal aan huis?

Spotgoedkoop opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een verplaatsbare kabel. De meerwaarde van een vaste kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een ander pluspunt is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, bij EV-box tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat er door wind en regen water in kan komen (of je moet de auto binnen opladen). Wat we ook vaak horen is dat het er wat rommelig bij hangt. Bovendien is het goed om je te bedenken dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het grote voordeel van een losse kabel (als mede een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Je gebruikt namelijk de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarbij oogt het minder rommelig en gaat jouw kabel langer mee. Het grote nadeel is dat er een extra handeling vereist is als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, om daarna het geheel te connecten. Een laadzuil met losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Landgraaf.

Enkel of dubbel laadstation
Er bestaan 2 types: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkelvoudige paal biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Ideaal wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart toepassingen
De nieuwste laadsystemen herbergen vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Hieronder tref je extra uitleg over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Landgraaf vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De kostprijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €875 tot +/- €3425. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan het vermogen van de laadpaal. Hoe meer vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Daarnaast heb je de keuze uit slimme stations met speciale features als Hub/Satellite die een hogere verkoopprijs hebben. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Landgraaf.

Laadstation typeVermogenLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€550- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€525- €625
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€650- €775
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€880- €1060
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Top leveranciers

 1. EVBox:Mogelijk om laadvermogen te upgraden.
 2. Wallbox (wandlader): Meest betrouwbare en veilige optie voor het opladen van je auto.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: De beste prijs/kwaliteit verhouding in de markt.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Eenvoudige bediening met start/stop knop.
 9. Blue Current: Veilig en robuuste laadstations.
 10. Chargepoint: Een fraaie laadpaal in 11 kW of 22 kW uitvoering.
 11. Myenergi / Zappi: IP65 gecertificeerd voor gebruik buiten (stofvrij en sproeidicht).
 12. Tesla Wall Connector: Supersnel laden van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Maximaal inzicht dankzij slimme Smartphone App.
 14. Ook interessant: ABB, Delta, Eaton, Enovates, Etrel, Keba, Hypercharger, Schneider Electric of Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Landgraaf variëren van €410 en €1900. Dit is afhankelijk van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe langer deze afstand, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Abonnementskosten laadpas
Steeds vaker wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen zo’n €6,75 p/maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Gastgebruik toestaan.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Laadpaal voor thuis kopen?

Check betrouwbare leveranciers uit jouw gemeente.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Bijgaand hebben wij een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1113 km op maandbasis. Op basis daarvan berekenen we wat je kunt besparen. In ons geval nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Landgraaf):

 • Benzine rijden 2024: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,043/km
TypeKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,105€116,87€1402,38
Elektrisch rijden€0,043€47,86€574,31
Besparing€0,0620€69,01€828,07
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Landgraaf

Lease of koop jij een elektrische auto, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Landgraaf aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente geeft aan of en waar precies de laadzuil aangesloten wordt. Ze overwegen daarbij invalshoeken zoals bereikbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke bewoner kan terecht bij dit oplaadpunt. Alle details kun je terugvinden op www.landgraaf.nl. Hier lees je bovendien of er een subsidie mogelijk is. Het merendeel van de gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Daar kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Milieu.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (juni 2024)

Laadstations in Landgraaf kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen met een abonnement mag daar in principe gebruik van maken. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De prijzen schommelen tussen de €0,245 en €0,600 p/kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In het Google Maps overzicht onderzoek je de openbare laadstations in Landgraaf. Vergelijk ook laadstations en aanbieders in Simpelveld, Voerendaal, Beekdaelen, Valkenburg aan de Geul en Vaals.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden landgraaf-6372

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen biedt veel uitkomst voor werknemers en klanten. Bezit je een bedrijfspand met meer dan 10 parkeervakken? Naar de nieuwste wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er verschillende subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Bovendien kan je extra geld verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen inclusief installatie kost tussen de €1075 – €2150. De kosten van het hele pakket wordt gecalculeerd a.d.h.v. het soort systeem (met of juist zonder slimme functies), de laadcapaciteit, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij jouw leveranciers van energie zoals Eneco, Budget energie, Essent, NLE, Energiedirect en Oxxio, Vattenfall, Vandebron, PowerPeers. Gemiddeld is dat +/- €0,235 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,85 p/100 km. Goed om te weten: een doorsnee benzinewagen kost je al snel €9,65 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. De standaard EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Limburg.

Hoe werkt de installatie?
De monteur treft de nodige voorbereidingen in het centrale stroompunt in je huis. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Vanaf de meterkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen wordt besloten wat de beste manier is om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De ervaren laadpaal installateur in Landgraaf plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een speciale paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Over het algemeen is elke woning geschikt voor het laden van een elektrische auto. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Bekijk vooraf wel of je meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste EV’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De nieuwste EV’s kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Landgraaf kan dit uit handen nemen. De totale onkosten zijn zo’n €850. Let op: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers (van laadkabels) zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 zien we vooral terug bij de Europese merken. Een groot deel van de favoriete elektrische auto’s in Landgraaf dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke provincie vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Landgraaf heeft momenteel geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt specifiek verzoeken of het openbare laadpunt vlakbij jouw huis geplaatst mag worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.landgraaf.nl.

Plaats een reactie