Laadpaal Oudehorne

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Hierdoor zien we ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. De oplossing is een eigen laadpaal in Oudehorne aan huis. Met behulp van jouw eigen laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Tesla Model 3 Standard Range Plus en/of Lucid Air Pure. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Middels onze vergelijker lees je praktische informatie over geschikte type laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw omgeving.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Nog goedkoper rijden op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen voor €935.
 • Een privé laadstation aan huis heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Oudehorne

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van de accu van een EV zoals bijv. een Tesla Model 3 Long Range Dual Motor is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Oudehorne kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Het is gemakkelijk en snel en je hoeft niet onzeker te zijn over een optimale actieradius. Overigens is het een stuk goedkoper dan laden bij openbare stations. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de laadpaal zelf, de installatiekosten en uiteraard de verbruikte stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is geschikt voor mij EV en woning? In onze keuzehulp vind je tips en adviezen rondom laadpaal laten installeren in Oudehorne. Op deze website lees je ook meer over Blog over elektrisch rijden.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Oudehorne installeren kan op 2 manieren. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of hij komt op een aparte paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Bekijk kritisch de afstand tot de parkeerplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen installatie
Het 1 fase systeem maakt gebruik van de normale 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. In principe heeft elke woning minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem onderscheidt zich doordat deze gebruik maakt van krachtstroom (400 v). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. Het 3-fase systeem kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt gemakkelijk de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Oudehorne. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

De voordeligste manier van opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Je hebt de opties voor een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een kabel die afneembaar is. De meerwaarde van de vastzittende kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Verder is het zo dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij EV-box tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage door de (soms) slechte weersomstandigheden (tenzij je binnen laadt). Daarnaast kan het zijn dat het er niet zo netjes uit ziet. Tenslotte is het in de praktijk zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het grote voordeel van een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Je gebruikt namelijk de reguliere meegeleverde kabel. Eveneens oogt het een stuk georganiseerder en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Het belangrijkste nadeel is dat er een extra stap is als je even kort wilt opladen. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In zo’n scenario ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: probeer ook eens de snelladers in Oudehorne.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn 2 opties: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekker aansluiting kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Ideaal wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Innovatieve toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig intuïtieve slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf lees jij extra uitleg over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Oudehorne vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen variëren enorm. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €875 tot en met €3425. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan het laadvermogen van het systeem. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. In aanvulling hierop onderscheiden we slimme laadpunten met innovatieve mogelijkheden als voice of gezichtsherkenning die een stukje prijziger zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Oudehorne.

Soort laadpaalLaadvermogenOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€550- €605
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€515- €605
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€650- €755
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€860- €975
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top systemen

 1. EVBox:Verbonden met Wi-Fi, 3G en Bluetooth.
 2. Wallbox (wandlader): Compatibel met alle elektrische auto’s.
 3. NewMotion: altijd met zorgvuldige en deskundige installatie.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Kompact, praktisch en premium.
 6. EVhub: Optioneel integratie met slimme EVhub laadpas.
 7. Webasto: Een aantrekkelijk instapmodel vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Voor elke Plugin Hybride en/of volledige elektrische auto.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Geschikt voor Plug & Play, direct laden.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: Het krachtige laadstation voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme geïntegreerde energiemeter.
 14. Alternatieve marken: ABB, Etrel, Eaton, Enovates, Etrel, Flexicharge, Schneider Electric , Keba of Tritium, Xcharge, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Oudehorne lopen uiteen tussen de €340 en +/- €2050. Dit wordt grotendeels bepaalt door de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Abonnementskosten laadpas
Steeds vaker wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Je hoeft dit niet te nemen, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn zo’n €4,25 (maandelijks).

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Gastgebruik toestaan.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal voor thuis kopen?

Vind de beste installateurs uit jouw regio.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt plus installatie heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Onderstaand illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1166 km per maand. Op basis daarvan checken we wat de verwachte kostenbesparing is. In onze berekening gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Oudehorne):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
AandrijvingPrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,120€139,92€1679,04
Elektrisch rijden€0,044€51,30€615,65
Besparing€0,076€88,62€1063,39
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Heerenveen

Rijd je een elektrische auto, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Oudehorne aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente wijst uit of en op welke plek de laadzuil aangesloten wordt. Ze analyseren hiervoor invalshoeken zoals bereikbaarheid en drukte. Iedereen met een elektrische auto kan het gebruiken. Extra achtergrondinfo vind je op www.heerenveen.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of er een subsidie mogelijk is. Steeds meer gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Elektrisch v.s. benzine.

Kaart met openbare laadpunten (mei 2024)

Laadstations in Oudehorne zijn er veel. Iedereen met een EV heeft de mogelijkheid daar te laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De tarieven bedragen tussen de €0,250 en €0,550 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het Google Maps overzicht bekijk jij de openbare laadstations in Oudehorne. Op deze site vind je ook laadzuilen en aanbieders in Hoornsterzwaag, Jubbega, Hemrik, Lippenhuizen en Terwispel.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden oudehorne-8414

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij je werk is een extra stukje service richting je personeel en relaties. Heb je een kantoorpand met meer dan 10 parkeervakken? Naar de nieuwste wetgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er een aantal subsidiemogelijkheden. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Bovendien kan je iets bijverdienen door derden te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Het aankopen van een laadpaal incl. de benodigde installatie kost tussen de €975 – €2450. De totaalprijs wordt berekend aan de hand van het type laadpaal (additionele slimme functies), het totale laadvermogen, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan je stroomleverancier voor je woning zoals Energiedirect, Eneco, Essent, Engie, NLE en PowerPeers, Oxxio, Pure energie, Vandebron. Gemiddeld is dat +/- €0,235 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,55 per 100 kilometer. Belangrijk: een benzineauto kost om en nabij de €9,90 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De standaard EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De installateur zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in de stroomkast in de woning. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Van de meterkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar het station moet komen om graafwerk en benodigde kabels te beperken. Jouw laadpaal installateur in Oudehorne plaatst het oplaadpunt tegen de muur of hij komt op een aparte paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Meestal is elke meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Let er wel op dat je groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De allereerste elektrische auto’s werden geladen op 220V (1-fase). De huidige elektrische wagens kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Oudehorne kan het allemaal juist aansluiten. De geschatte kosten van zo’n service bedragen ongeveer €850. Let op: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers (van laadkabels) verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 wordt vooral gebruikt door merken uit de Europese Unie. De bekende elektrische auto’s in Oudehorne hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke gemeente kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Heerenveen verschaft op dit ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Het alternatief is om een openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of deze laadpaal nabij jouw huis kan komen te staan. Voor meer informatie zie www.heerenveen.nl.

Plaats een reactie