Laadpaal Collendoorn

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dat betekent ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Het is dan mogelijk om te gaan voor een privé laadpaal in Collendoorn aan huis. Met behulp van een zelfvoorzienend laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh of Lucid Air Pure. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en de kWh prijs is voordeliger. Op EVPlan.nl vind je uitgebreide informatie over verschillende type laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit de buurt.

 • Dankzij een elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Autorijden voor gunstige tarieven door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te bestellen voor €925.
 • Een laadstation op eigen grond verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Collendoorn

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het elektrisch laden van een EV zoals bijv. een Tesla Model 3 Standard Range Plus kan op verschillende manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Collendoorn kopen is een zeer interessante optie. Het werkt snel en eenvoudig en je bent altijd verzekerd van een optimale actieradius. Tevens is het vele malen goedkoper dan een laadpunt in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de kWh prijs voor de stroom (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Je moet wel de beschikking hebben over een garage of eigen oprit. Welke laadpaal is geschikt voor mijn woning en auto? Hierbij kan je aan de slag met inhoudelijke informatie en tips met betrekking tot laadpaal laten installeren in Collendoorn. Op EVplan.nl lees je ook meer over Onderhoud.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Collendoorn installeren kan op 2 manieren. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een vrijstaande paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Denk vooraf na over hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadpaal is compatibel met de standaardaansluiting van 230V. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. In principe heeft elke woning zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadstation onderscheidt zich doordat deze gebruik maakt van krachtstroom (400 v). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Een 3-fase laadzuil kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Voor een paar honderd euro kun jij dit laten aanleggen door een elektricien in Collendoorn. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Voordelig opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een kabel die afneembaar is. De meerwaarde van de vaste variant is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Verder is het zo dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er water in de kabel kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Wat je ook vaak ziet is dat het een rommelig geheel wordt. Ten derde is het in de praktijk zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het handige van een losse kabel (of een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het laadproces doe je met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Daarbovenop heb je geen rommelige hangende kabels en profiteer je van een langere levensduur. Het belangrijkste nadeel is dat er een extra stap is als je de accu gaat opladen. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om alles vervolgens aan te sluiten. De oplossing met een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In zo’n geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Collendoorn.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn 2 opties: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 stekkeringang is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Dit is praktisch voor huishoudens met 2 EV’s of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart toepassingen
De huidige oplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Bijgaand lees je meer info over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.

Laadpaal installateur Collendoorn vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De kosten van een laadstation voor thuis varieert van €650 en €3125. De aanschafkosten hangen vooral af van de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe hoger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Daarnaast heb je de keuze uit slimme laadpunten met innovatieve opties als Dynamic Load Balancing die een stukje prijziger zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Collendoorn.

Laadstation typeVermogenOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€500- €625
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€540- €650
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€670- €785
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€860- €1055
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Bekende merken

 1. EVBox:Mogelijk om laadvermogen te upgraden.
 2. Wallbox (wandlader): De beste manier van elektrisch opladen.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Slimme functies tegen een aantrekkelijke prijs.
 5. Mennekes: Sterk, duurzaam en efficiënt.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Flexibele laadoplossing voor thuis, bedrijf en VVE’s.
 8. Ecotap: Populaire Homebox voor thuisgebruik.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Geschikt voor Plug & Play, direct laden.
 11. Myenergi / Zappi: Dankzij Loadbalancing blijven apparaten in huis altijd functioneren.
 12. Tesla Wall Connector: Zelf instellen met welke max. stroom je auto geladen moet worden.
 13. NRGkick: Gemakkelijk mee te nemen laadpaal.
 14. Alternatieven: ABB, Delta, Eaton, Enovates, Etrel, Keba, Flexicharge, Hypercharger en Tritium, Xcharge, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Collendoorn wisselen tussen de €380 en plus minus €2075. De prijs wordt bepaald door een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Des te groter deze afstand is, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Abonnementstarieven laadpassen
Soms wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Het kan ook prima zonder, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen zo’n €3,00 p/maand.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Gast Tarief instellen.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal voor thuis kopen?

Vergelijk de beste deskundigen die werken in je omgeving.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. In de tabel hieronder tonen we een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1130 km (maandelijks). Op basis van dit gemiddelde berekenen we welke besparing er mogelijk is. Daarbij hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Collendoorn):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
TypeTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,120€135,60€1627,20
Elektrisch€0,044€49,72€596,64
Besparing€0,076€85,88€1030,56
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Hardenberg

Rijd je elektrisch, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Collendoorn aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente wijst uit of en op welke locatie de laadzuil geactiveerd wordt. Ze onderzoeken invalshoeken zoals zichtbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke bewoner mag gebruik maken van het oplaadpunt. Updates en informatie kan je bekijken op www.hardenberg.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of je een subsidie kunt krijgen. Flink wat gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Informatie over elektrisch rijden.

Openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Collendoorn zijn elke dag werkzaam. Iedereen met een EV kan hier laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De prijzen wisselen tussen de €0,235 tot €0,585 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het volgende schema bekijk jij de openbare laadstations in Collendoorn. Bekijk ook laadmogelijkheden en leveranciers in Rheezerveen, Heemserveen, Diffelen, Rheeze en Hoogenweg.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden collendoorn-7798

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal naast kantoor is een extra stukje service richting je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Heb je een pand met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Tegenwoordig moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder meerdere subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Tevens kan je extra geld verdienen door derden te laten betalen voor het laden.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Hoe duur is een eigen laadstation aan huis laten plaatsen?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief installatiewerk kost tussen de €775 – €2525. Het hele prijskaartje wordt bepaald door het type laadstation (wel/geen slimme functies), de laadcapaciteit, het aantal benodigde kabelmeters en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij jouw leveranciers van energie zoals NLE, Eneco, Energiedirect, Essent, Budget energie en PowerPeers, Vandebron, Pure energie, Vattenfall. Rekenen op zo’n €0,230 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,15 p/100 km. Ter vergelijking: een gemiddelde benzineauto kost je zo’n €10,25 per 100 kilometer. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een EV anno 2024 heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Overijssel.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De expert integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanaf de stoomkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overeenstemming met de specialist bereken je wat een goede plek is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De laadpaal installateur in Collendoorn monteert het als wallbox of op een vrijstaande paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Al met al is elke meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Belangrijk is of de meterkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De vroegere modellen werden geladen op 220V (1-fase). De actuele types vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Collendoorn zal al dit werk voor je oplossen. De kosten daarvoor liggen rond de €800. Belangrijk: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 wordt gebruikt door verschillende merken binnen de EU. Een groot deel van de favoriete elektrische auto’s in Collendoorn zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt. Elke gemeente heeft een eigen beleid. De gemeente Hardenberg verstrekt momenteel geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een openbaar laadstation aan te vragen. Vraag daarbij gerust of het openbare laadpunt niet al te ver van jouw huis kan komen. Voor meer info en aanvragen zie www.hardenberg.nl.

Plaats een reactie