Laadpaal Haaksbergen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Dat betekent ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Overweeg dan zeker eens een eigen laadpaal in Haaksbergen aan huis. Dankzij jouw eigen laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw CUPRA el-Born + Audi e-tron Sportback 50 quattro. Niet meer wachten op een vrije plek en het is ook financieel gezien een goede investering. Hier lees je extra informatie over geschikte laadpunten, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit de buurt.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Goedkoop rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is er al voor €990.
 • Een laadstation op eigen grond heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Haaksbergen

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Jouw elektrische auto opladen zoals bijvoorbeeld de Audi Q4 Sportback e-tron kan op diverse manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Haaksbergen kopen is iets wat we steeds meer zien. Het is ontzettend handig in gebruik en je bent altijd verzekerd van een goed geladen accu. Verder is het een stuk voordeliger dan bij laden bij openbare stations. Wat betreft kosten heb je te maken met de initiële aanschaf + installatie en de kWh prijs voor de stroom (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Het enige wat je verder moet hebben is een parkeerplaats/garage of oprit. Welk laadstation is geschikt voor mijn EV en mijn woning/meterkast? In onze keuzehulp check je aantal belangrijke aandachtspunten m.b.t. laadpaal laten installeren in Haaksbergen. Zie ook aanvullende informatie over Milieu.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Haaksbergen kun je op twee wijzen aanbrengen. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of je installeert het op een paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Analyseer de afstand van jouw EV en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen installatie
Het 1 fase systeem draait op de normale 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. In principe heeft elke woning ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). Een 3-fase laadzuil gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan dus veel sneller een auto opladen. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Tegen een kleine meerprijs kan je dit laten aanleggen door een elektricien in Haaksbergen. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Voordelig opladen en altijd een vrije plek!

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een afneembare/losse kabel. Het pluspunt van de vaste stekker is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een bijkomend voordeel is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze sneller nat wordt (of je moet de auto binnen opladen). Een ander nadeel is dat het er wat rommelig bij hangt. Ook is het zo dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het handige van een losse kabel (ofwel een socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Hiervoor gebruik je de kabel die af-fabriek is geleverd. Tevens ligt de kabel niet zo in het zicht en profiteer je van een langere levensduur. Het belangrijkste nadeel is dat er een extra handeling vereist is als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Het station met een losse kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In dit geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Haaksbergen.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er bestaan 2 types: een enkele of een dubbele laadpaal. Hetgeen waar ze in verschillen is hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 aansluiting biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Heel erg praktisch voor huishoudens met 2 EV’s of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Slimme functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door intuïtieve slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder delen we alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Haaksbergen vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €700 t/m €3175. De prijs wordt bepaald door het totale laadvermogen van de installatie. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Ook kan je kiezen voor slimme laadpunten met leuke snufjes als Autostart die duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Haaksbergen.

Soort laadpaalLaadcapaciteitLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€525- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€530- €630
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€690- €775
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€845- €960
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top leveranciers

 1. EVBox:Geschikt voor elke elektrische auto.
 2. Wallbox (wandlader): Realtime oplaadcontrole.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: Robuust en vandalismebestendig design.
 9. Blue Current: Compacte, betrouwbare en gemakkelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Dankzij Loadbalancing blijven apparaten in huis altijd functioneren.
 12. Tesla Wall Connector: Aanpasbare vermogensniveaus, compatibel met elke netaansluiting.
 13. NRGkick: Laadsessies op afstand starten en stoppen met slimme App.
 14. Andere merken: ABB, Eaton, Delta, Enovates, Etrel, Hypercharger, Keba, Schneider Electric of Tritium, Zaptec, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Haaksbergen komen uit tussen de €440 tot €2150. Deze prijs komt tot stand door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Informatie over laadpassen
Bij sommige aanbieders wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen zo’n €5,50 per maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal voor thuis kopen?

Vind goede installateurs uit jouw regio.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie hebben een korte terugverdientijd. Hieronder maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1155 km per 4 weken. Op basis daarvan ramen we wat je kunt besparen. In onze berekening hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Haaksbergen):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,041/km
SoortPrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,150€173,25€2079,00
Elektrisch€0,041€47,36€568,26
Besparing€0,1090€125,90€1510,74
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Haaksbergen

Lease of koop jij een elektrische auto, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Haaksbergen aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente bepaalt of en waar precies de laadzuil werkzaam zal worden. Hierbij bekijken zij relevante zaken als zichtbaarheid en of het technisch kan. Elke inwoner kan hier gebruik van maken. Extra achtergrondinfo is terug te lezen op www.haaksbergen.nl. Hier lees je bovendien of je een subsidie kunt krijgen. Flink wat gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Alle elektrische auto’s.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (juni 2024)

Laadstations in Haaksbergen zijn veel beschikbaar. Iedere EV-bezitter kan daar gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De tarieven bedragen tussen de €0,295 en €0,560 per kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In onze maps kaart vind je de openbare laadstations in Haaksbergen. Check tevens oplaadpunten en aanbieders in Hof van Twente, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Deventer en Voorst.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden haaksbergen-7481

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij je werk is heel praktisch voor bijv. bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Zoek je naar opties voor een locatie met 10 parkeervakken of meer? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Bovendien kan je het laadpunt versneld terugverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het laden.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een eigen laadpaal aan huis inclusief plaatsing zit zo tussen de €950 & €2325. De uiteindelijke kostprijs komt tot stand door het type en model (softwarematige slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), het aantal benodigde kabelmeters en extra werkzaamheden in de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw huidige energieleverancier zoals Budget energie, NLE, Energiedirect, Eneco, Essent en Vattenfall, PowerPeers, Oxxio, Vandebron. Dit is nu ongeveer €0,250 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,25 p/100 km. Goed om te weten: een auto met benzinemotor kost om en nabij de €10,20 per 100 kilometer. In combinatie met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. De huidige EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Overijssel.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De specialist zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in je stroomkast. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Vanuit de stroomkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de monteur bespreek je waar de laadpaal wordt geplaatst om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De laadpaal installateur in Haaksbergen plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een speciale paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Al met al is iedere meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De allereerste elektrische auto’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. Moderne elektrische auto’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Haaksbergen kan het allemaal juist aansluiten. De tarieven hiervan bedragen circa €800. Goed om te weten: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers (van laadkabels) heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 wordt gebruikt door merken uit de Europese Unie. Veel gangbare elektrische auto’s in Haaksbergen kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere regio kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Haaksbergen verstrekt momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of deze laadpaal in de buurt van jouw huis geïnstalleerd kan worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.haaksbergen.nl.

Plaats een reactie