Laadpaal Bergen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Daarbij komt ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Het alternatief is een eigen laadpaal in Bergen aan huis. Op basis van een privé laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw MG ZS EV + Tesla Model Y Long Range Performance. Niet meer wachten op een vrije plek en het is veel voordeliger. Hier ontdek je extra informatie over populaire type laadpalen, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers werkzaam in jouw regio.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Altijd een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Autorijden voor gunstige tarieven in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen vanaf €925.
 • Een eigen laadstation aan huis verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Bergen

Elektrisch rijden is de toekomst. Het opladen van een elektrisch voertuig als onder andere de Mini Electric kan op verschillende manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal Bergen kopen is een goede investering. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je bent altijd verzekerd van een perfect opgeladen accu. Ook is het een stuk goedkoper dan laden bij openbare stations. Wel heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de stroom / verbruikskosten (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal is geschikt voor mijn voertuig en mijn woning? Hieronder bespreken we belangrijke aspecten om over na te denken met betrekking tot laadpaal laten installeren in Bergen. Bekijk ook meer info over Bijtelling.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Bergen kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een vrijstaande paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Check de afstand van jouw EV en de laadplek zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen systeem
De 1 fase installatie werkt met de normale 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Elk woonadres in ons land heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het maximale vermogen is 11 kW. Het 3-fase systeem kan dus veel sneller een auto opladen. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Voor een paar honderd euro kun jij de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Bergen. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

De voordeligste manier van opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse kabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel of een afneembare/losse kabel. De meerwaarde van de vastzittende kabel is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Ook is het goed om te weten dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, vaak wel 6 – 8 meter. Een negatief aspect is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat deze sneller nat wordt (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Een ander nadeel is dat het wat rommelig oogt. Bovendien is het zo dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het grote gemak van een losse kabel (of een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Je gebruikt namelijk de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Ook ziet het er niet zo chaotisch uit en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Een negatief aspect is dat er een extra handeling vereist is als je jouw auto gaat laden. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, om alles vervolgens aan te sluiten. De oplossing met een losse kabel is doorgaans toch praktischer. Ga je een ander elektrische auto rijden? In zo’n scenario kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Bergen.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Heel erg praktisch wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of voor zakelijke doeleinden.

Smart toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig steeds vaker slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk tref jij meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: laadvermogen is afgestemd op het elektriciteitsverbruik in huis.
 • Peak shaving: helpt overmatig verbruik tijdens piekuren voorkomen.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Bergen vergelijken

De tarieven van laadpalen zijn heel divers. De prijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €550 tot en met €3300. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Tevens kan je kiezen voor slimme stations met leuke extra’s als gezichtsherkenning die een grotere investering vereisen. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Bergen.

Type laadpaalCapaciteitLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€515- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€525- €610
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€695- €760
3-fase laadpaal22 kW2 uur€865- €945
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Bekende producten

 1. EVBox:Vakkundige en gecertificeerde.
 2. Wallbox (wandlader): Mooi design en krachtige performance.
 3. NewMotion: altijd met zorgvuldige en deskundige installatie.
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Optioneel te verbinden met zonn-energie-installatie.
 6. EVhub: Optioneel integratie met slimme EVhub laadpas.
 7. Webasto: Hoogwaardig en mooi vormgegeven laadstation.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Slim en flexibel laden voor thuis.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: Dé laadpaal voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme mobiele lader die je op afstand kunt bedienen.
 14. Andere opties: ABB, Delta, Eaton, Enovates, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Keba & Tritium, Xcharge, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Bergen variëren van €390 en ongeveer €1950. Dit wordt berekend aan de hand van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Heb ik een laadpas nodig?
Soms wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Je kunt natuurlijk zonder, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van een laadpaal abonnement liggen rond de €3,75 per maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Gast Tarief instellen.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Bekijk ervaren installateurs uit jouw gemeente.

Kostenoverzicht elektrisch rijden

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Hieronder maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1044 kilometer per 4 weken. Op basis van dit gemiddelde begroten we met welke kosten je rekening moet houden. In ons geval zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Bergen):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
SoortKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,125€130,50€1566,00
Elektrisch rijden€0,045€46,98€563,76
Besparing€0,080€83,52€1002,24
Kosten elektrisch vs benzine rijden in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Bergen Noord-Holland

Heb jij de beschikking over een EV, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? In die situaties mag je een openbaar oplaadpunt in Bergen aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een noemenswaardige actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke omgeving de laadzuil werkzaam zal worden. Daarbij bekijkt de gemeente relevante zaken als bereikbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke EV-eigenaar kan hier gebruik van maken. Updates en informatie kan je bekijken op www.bergen-nh.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of je in aanmerking komt voor een subsidie. Veel gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Via deze website kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Smart Charging.

Vind openbare oplaadpunten in de buurt (juli 2024)

Laadstations in Bergen nemen in rap tempo toe. Iedere EV-bezitter mag daar in principe gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De tarieven lopen uiteen tussen de €0,295 – €0,550 per kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In het Google Maps overzicht zie je alle openbare laadstations in Bergen. Doorzoek daarnaast oplaadplekken en installateurs in Driehuizen, Zuidschermer, Grootschermer, Oterleek en Stompetoren.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden bergen-1861

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is heel praktisch voor bijv. werknemers en klanten. Heb je een bedrijf met tenminste 10 parkeerplaatsen? Op basis van de huidige wetgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Daarnaast kan je iets bijverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het gebruik van de palen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Een laadpaal voor thuis inclusief installatiewerk kost tussen de €1075 & €2525. De definitieve prijs wordt grotendeels bepaalt door af het model laadzuil (wel/geen slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), het aantal benodigde kabelmeters en extra werkzaamheden in de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je stroomleverancier voor je woning zoals NLE, Eneco, Budget energie, Energiedirect, Engie en PowerPeers, Pure energie, Vattenfall, Oxxio. Dat is om en nabij de €0,210 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,00 p/100 km. Goed om te weten: een doorsnee benzinewagen kost circa €10,15 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een reguliere EV eist 10 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Noord-Holland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De installateur legt een nieuwe stroomgroep aan in je stroomkast. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Van dit stroompunt wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen met de monteur bespreek je waar het station moet komen om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Bergen monteert ‘m in overleg tegen de muur of bevestigt ‘m op een losse paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Uiteindelijk is iedere meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel wat aangepast worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De allereerste elektrische auto’s werden geladen op 220V (1-fase). De actuele modellen kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Bergen zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De totale onkosten bedragen circa €1100. Bedenk wel: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Laadkabel stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 zien we met name terug bij merken uit de Europese Unie. Veel beschikbare elektrische auto’s in Bergen kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke gemeente heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Bergen Noord-Holland verschaft op dit ogenblik geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of het openbare laadpunt vlakbij jouw woning kan komen. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.bergen-nh.nl.

Plaats een reactie