Laadpaal Appingedam

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Door deze trend zien we ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Overweeg dan zeker eens een eigen laadpaal in Appingedam aan huis. Middels jouw eigen laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Dacia Spring Electric of Kia e-Soul 64 kWh. Niet meer wachten op een vrije plek en het is erg goedkoop. Op deze pagina lees je handige informatie over geschikte type laadpalen, een handige keuzehulp en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk werkzaam in jouw regio.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €905.
 • Een laadstation bij de woning heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Appingedam

Elektrisch rijden is de toekomst. Het elektrisch laden van een EV als onder andere de Mini Electric is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Appingedam kopen is een goede investering. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hoeft niet onzeker te zijn over een perfect opgeladen accu. Tevens is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij onderweg laden. De kosten worden gevormd door de aanschaf en installatie van de paal en de tarieven voor de elektriciteit (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Het enige wat je verder moet hebben is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is geschikt voor mij EV en woning? Hieronder kan je aan de slag met een aantal kooptips wat betreft laadpaal laten installeren in Appingedam. Zie ook aanvullende informatie over Hybride voertuigen.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Appingedam kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een montagepaal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Analyseer de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen station
Een 1-fase laadzuil gaat via de doorsnee 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Iedere woning heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase installatie maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Tegen een kleine meerprijs kan je deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Appingedam. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Goedkoop laden en altijd een vrije plek!

Laadkabel: vast of los
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel of een losse kabel. Het belangrijkste voordeel van een vaste kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Verder is het zo dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Een ander minpunt is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Daarbij is het in de praktijk zo dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het gemak van een losse kabel (net als een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Je pakt namelijk de reguliere meegeleverde kabel. Tevens oogt het een stuk georganiseerder en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Waar je op moet letten is dat de drempel wat hoger wordt als je de accu gaat opladen. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadzuil met losse kabel is doorgaans toch praktischer. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In zo’n geval kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Appingedam.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
We onderscheiden twee soorten: een enkele of een dubbele laadpaal. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Ideaal als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of voor zakelijke doeleinden.

Innovatieve toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf bekijk je meer informatie over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat er teveel stroom wordt gebruikt op 1 moment.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Appingedam vergelijken

De tarieven van laadpalen liggen nogal uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis varieert van €650 en €3350. De prijs hangt vooral af van de laadcapaciteit van het station. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Tevens heb je de keuze uit slimme wallboxen en palen met speciale snufjes als gezichts- en gebarenherkenning die kostbaarder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Appingedam.

Laadpaal typeCapaciteitLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€515- €625
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€520- €620
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€690- €770
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€835- €1075
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Betrouwbare leveranciers

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Smart laden met de EVhub laadpas.
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: Uniek ‘less is more’ design.
 9. Blue Current: Plug & Charge of met laadpas laden.
 10. Chargepoint: Robuuste omhulling, vandalismebestendig.
 11. Myenergi / Zappi: Slimme daltarief instellingen mogelijk.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Maximaal inzicht dankzij slimme Smartphone App.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Eaton, Etrel, Enovates, Etrel, Keba, Flexicharge, Hypercharger en Tritium, Xcharge, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Appingedam lopen uiteen tussen de €350 tot €1850. Dit is afhankelijk van of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe groter het perceel, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Informatie over laadpassen
Vaak wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is niet verplicht, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen zo’n €6,75 p/maand.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Gastgebruik toestaan.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Achterhaal aangesloten vakmannen in de regio.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De elektrische auto en het thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. In de tabel hieronder maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1073 km per 4 weken. Met dit getal begroten we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. Hierbij gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Appingedam):

 • Benzine rijden 2024: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,043/km
TypeKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,110€118,03€1416,36
Elektrisch€0,043€46,14€553,67
Besparing€0,0670€71,89€862,69
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Appingedam

Heb je een EV, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Appingedam aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een noemenswaardige actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en waar precies de laadzuil komt te staan. Ze onderzoeken zaken als bereikbaarheid en veiligheid. Elke EV-rijder kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Uitgebreide informatie is ook gepubliceerd op www.appingedam.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Flink wat gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Voordelige laadpas.

Openbare laadpunten bekijken (april 2024)

Laadstations in Appingedam zijn aanwezig. Iedereen met een EV heeft de mogelijkheid daar te laden. Het is relatief wel duur. De prijzen lopen uiteen tussen de €0,270 tot wel €0,575 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het volgende schema zie jij alle openbare laadstations in Appingedam. Check tevens laadplekken en installateurs in Achtkarspelen, Westerkwartier, Groningen, Westerwolde en Oldambt.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden appingedam-9902

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal naast kantoor is een extra stukje service richting klanten, bezoekers en personeel. Bekijk je de mogelijkheden voor een kantoor of bedrijf met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder meerdere subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Ook kan je extra geld verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het laden.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief plaatsing varieert qua prijs tussen de €900 – €2350. De prijsindicatie hangt af van het soort systeem (softwarematige slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van de stroomaanbieder van je huis zoals NLE, Budget energie, Engie, Essent, Energiedirect en Oxxio, Vattenfall, Pure energie, PowerPeers. Gemiddeld is dat +/- €0,215 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,90 p/100 km. Ter vergelijking: een benzineauto kost al gauw €10,10 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. De standaard EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Groningen.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De installateur treft de nodige voorbereidingen in je stroomkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanuit de meterkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. In overleg met de expert wordt besloten wat een goede plek is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De laadpaal installateur in Appingedam zet het laadstation vast tegen de muur of op een losse paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Uiteindelijk is iedere meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De allereerste elektrische auto’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De huidige EV’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Appingedam kan jou hierin ontzorgen. De tarieven hiervan bedragen circa €1100. Disclaimer: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Laadkabel stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt gebruikt door merken uit Europa. De meeste bekende elektrische auto’s in Appingedam hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Elke gemeente vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Appingedam biedt op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Het alternatief is om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of deze laadpaal in de buurt van jouw huis kan komen. Zie ook www.appingedam.nl.

Plaats een reactie