Laadpaal Lollum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Een gevolg is dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een slimme laadpaal in Lollum aan huis. Op basis van een privé laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Polestar 2 & Audi e-tron S 55 quattro. Niet meer wachten op een vrije plek en het is ook financieel gezien een goede investering. Op deze website tref je handige informatie over velerlei soorten laadpunten, geven we een duidelijk stappenplan en vind je de beste installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Altijd een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Gratis rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen vanaf €900.
 • Jouw eigen laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Lollum

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijv. de Hyundai Kona Electric 64 kWh kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Lollum kopen is iets wat we steeds meer zien. Het is ontzettend handig in gebruik en je hebt dan elk moment van de dag een 100% actieradius. Ook is het vele malen goedkoper dan een laadpunt in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de aanschaf en installatie van de paal en de tarieven voor de elektriciteit (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Alles wat je nodig hebt is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is nu handig voor mijn EV en mijn woning/meterkast? In het gedeelte hieronder vind je bruikbare informatie wat betreft laadpaal laten installeren in Lollum. Op deze website lees je ook meer over Laadpalen vergelijken.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Lollum kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Denk goed na over de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen installatie
De 1-fase variant werkt met de standaard 230 voltage. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. Het 3-fase systeem kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt tegen geringe kosten de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Lollum. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

De goedkoopste oplossing en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een kabel die afneembaar is. Het gemak van de vaste stekker is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Wat hierbij ook handig is is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de levensduur van de kabel minder is omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Wat je ook vaak ziet is dat het een rommelig geheel wordt. Ten derde is het zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het grote gemak van een losse kabel (ofwel een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Je pakt namelijk de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarnaast is het een strakker geheel en gaat jouw kabel langer mee. Het minpunt is dat je een stap extra moet uitvoeren als je even kort wilt opladen. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om daarna het geheel te connecten. Een laadzuil met losse kabel wordt meestal aanbevolen. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dit geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Lollum.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn 2 opties: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkele paal kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Heel erg praktisch voor huishoudens met 2 EV’s en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Slimme toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder vind jij meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Lollum vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen variëren enorm. De prijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €800 tot €3325. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan het vermogen van de laadpaal. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Verder kan je kiezen voor slimme opladers met toffe opties als Dynamic Load Balancing die een stukje prijziger zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Lollum.

Type stationVermogenOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€500- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€525- €610
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€660- €755
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€870- €1035
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Betrouwbare producten

 1. EVBox:Ingebouwde elektrische beveiligingen.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: toegang tot netwerk met meer dan 180.000 laadpalen.
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en groen.
 6. EVhub: Smart laden met de EVhub laadpas.
 7. Webasto: Populaire Pure en Live modellen scherp geprijsd.
 8. Ecotap: Uniek ‘less is more’ design.
 9. Blue Current: Zeer gebruiksvriendelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Compact en stijlvol ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: 3-10 x sneller dan standaard.
 12. Tesla Wall Connector: Speciaal voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme laadpaal die je kunt meenemen, tot 22kW.
 14. Ook interessant: ABB, Eaton, Delta, Etrel, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Schneider Electric en Tritium, Xcharge, Efacec, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Lollum bedragen tussen de €370 en +/- €1975. Dit hangt vooral af van de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Laadpas
Optioneel wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Het is absoluut niet verplicht, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van deze laadpaal abonnementen zijn zo’n €7,00 (maandelijks).

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • 24/7 helpdesk support.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Achterhaal de beste deskundigen die werken in je omgeving.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. In het onderstaande gedeelte vind je een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1057 kilometer per maand. Op basis van dit gemiddelde ramen we wat de verwachte kostenbesparing is. Hierbij gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Lollum):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
TypePrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,150€158,55€1902,60
Elektrisch rijden€0,050€52,85€634,20
Besparing€0,100€105,70€1268,40
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Lease of koop jij een elektrische auto, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Lollum aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Mits je voldoet aan de eisen bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente zal concluderen of en in welke straat de laadzuil gemonteerd wordt. Ze overwegen daarbij aspecten zoals bereikbaarheid en geschatte drukte. Iedereen met een elektrische auto kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Uitgebreide informatie is beschikbaar op www.sudwestfryslan.nl. Daar kom je er ook achter of de gemeente subsidies verstrekt. Meer en meer gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Lease een elektrische auto.

Openbare oplaadpunten in de regio (juni 2024)

Laadstations in Lollum zijn dagelijks beschikbaar. Iedereen met een laadpas kan terecht bij deze punten. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De prijzen schommelen tussen de €0,280 – €0,550 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In het onderstaande kaartje check je de openbare laadstations in Lollum. Bekijk ook oplaadpunten en aanbieders in Arum, Kimswerd, Skingen, Zweins en Schalsum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden lollum-8823

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal naast kantoor is een extra stukje service richting personeel of bezoekers. Betreft het een kantoor of bedrijf met tenminste 10 parkeerplaatsen? Naar de nieuwste wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij meerdere subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Verder kan je het laadpunt versneld terugverdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het opladen.


Alles wat je moet weten over thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een laadpaal bij de woning inclusief plaatsing zit zo tussen de €1050 – €2050. De uiteindelijke kostprijs wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type laadstation (softwarematige slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan jouw leveranciers van energie zoals Budget energie, NLE, Essent, Engie, Energiedirect en Vattenfall, Vandebron, Pure energie, PowerPeers. Dat is doorgaans zo’n €0,235 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,20 p/100 km. Vergeet niet: een auto met benzinemotor kost om en nabij de €10,20 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een reguliere EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De expert legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in jouw meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanaf dit stroompunt loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. Samen wordt besloten waar het station moet komen zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De gecertificeerde laadpaal installateur in Lollum monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Uiteindelijk is ieder huis geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Achterhaal of de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De allereerste elektrische auto’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Nieuwere types kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Lollum zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De tarieven hiervan bedragen zo’n €1125. Goed om te weten: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel + stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door Europese leveranciers en fabrikanten. Veruit de meest beschikbare elektrische auto’s in Lollum zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een eigen thuislaadpunt. Iedere provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Súdwest-Fryslân biedt op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt verzoeken of het openbare laadpunt dichtbij jouw huis kan komen te staan. Voor extra info verwijzen we je naar www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie