Laadpaal Idsegahuizum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dat betekent ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een privé laadpaal in Idsegahuizum aan huis. Dankzij een laadstation op eigen terrein geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Dacia Spring Electric of Renault Twingo Electric. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Op dit portaal lees je praktische informatie over populaire type laadpunten, vertellen we je waar je zoal op moet letten en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs uit jouw gemeente.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €975.
 • Jouw eigen laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Idsegahuizum

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het opladen van de accu van een EV als o.a. een Mini Electric is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Idsegahuizum kopen is iets wat we steeds meer zien. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je bent altijd verzekerd van een volgeladen accu. Tevens is het een stuk voordeliger dan bij een openbaar laadstation in de wijk. De kosten worden gevormd door de initiële aanschaf + installatie en uiteraard de verbruikte stroom (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Alles wat je nodig hebt is een garage of eigen oprit. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn situatie? Op deze pagina vind je handige tips en adviezen met betrekking tot laadpaal laten installeren in Idsegahuizum. Of klik door voor meer informatie over Accu.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Idsegahuizum kun je op twee wijzen aanbrengen. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of je installeert het op een paal. Verder zijn er geen verschillen. Houd rekening met de afstand tussen de auto en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadpaal functioneert met de standaard 230 voltage. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Ieder huis in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadzuil kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt tegen geringe kosten je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Idsegahuizum. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Spotgoedkoop opladen en altijd een vrije plek!

Laadkabel: los of vast
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een verplaatsbare kabel. De meerwaarde van de vastzittende kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Ook is het goed om te weten dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij EV-box tot wel 8 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat deze sneller nat wordt (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het een rommelig geheel wordt. Tenslotte moet je er rekening mee houden dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het grote gemak van een losse kabel (alsook voor een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Het opladen gebeurt namelijk met de stekker die je in de auto hebt liggen. Daarbij is het een strakker geheel en gaat jouw kabel langer mee. Het grote nadeel is dat de drempel wat hoger wordt als je even snel wilt laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om daarna het geheel te connecten. Het station met een losse kabel is doorgaans toch praktischer. Ga je een ander elektrische auto rijden? In dit geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Idsegahuizum.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Je kan kiezen uit één aansluiting of twee aansluitingen. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een enkelvoudige paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Dit is praktisch als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of voor zakelijke doeleinden.

Slimme toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig intuïtieve slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf bekijk jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Idsegahuizum vergelijken

De kosten van laadpalen zijn heel divers. De kosten van een laadstation voor thuis varieert van €925 en €3150. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van het vermogen van de laadpaal. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Verder zijn er slimme stations met extra snufjes als voice of gezichtsherkenning die duurder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Idsegahuizum.

Type stationLaadvermogenOplaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€520- €635
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€510- €635
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€665- €750
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€850- €985
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Goede producten

 1. EVBox:Gecertificeerde installatie.
 2. Wallbox (wandlader): Hightech vermogen met een compacte omvang.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Betrouwbare laadpalen van Nederlandse bodem.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Optioneel integratie met slimme EVhub laadpas.
 7. Webasto: Betaalbare en krachtige laders voor thuisgebruik.
 8. Ecotap: Voor elke Plugin Hybride en/of volledige elektrische auto.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudig te bedienen laadstation.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: Supersnel laden van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Een mobiel laadstation om mee te nemen.
 14. Zie ook merken als: ABB, Eaton, Enovates, Etrel, Etrel, Keba, Schneider Electric , Flexicharge & Tritium, Efacec, Zaptec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Idsegahuizum liggen tussen de €420 en ongeveer €1875. Dit hangt af van het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe groter het terrein, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Informatie over laadpassen
Soms wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van een laadpaal abonnement liggen rond de €3,00 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Zoek erkende specialisten uit jouw gemeente.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. De elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je snel terugverdiend. Op deze pagina tonen we een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1026 km per 4 weken. Met dit aantal kilometers checken we wat de verwachte kostenbesparing is. In onze calculatie zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Idsegahuizum):

 • Benzine rijden 2024: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,041/km
AandrijvingPrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,105€107,73€1292,76
Elektrisch rijden€0,041€42,07€504,79
Besparing€0,064€65,66€787,97
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Rijd je een elektrische auto, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Idsegahuizum aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente geeft aan of en in welke omgeving de laadzuil neergezet wordt. Daarbij bekijkt de gemeente invalshoeken zoals bereikbaarheid en of het technisch kan. Elke inwoner kan hier gebruik van maken. Alle details vind je op www.sudwestfryslan.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of je een subsidie kunt krijgen. Het merendeel van de gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Via deze website kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Laadpalen.

Vind openbare oplaadpunten in de buurt (april 2024)

Laadstations in Idsegahuizum zijn goed vertegenwoordigd. Elke weggebruiker kan hier parkeren en laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De onkosten liggen tussen de €0,250 – €0,575 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In het onderstaande kaartje treft je de openbare laadstations in Idsegahuizum. Op deze site vind je ook laadplekken en installateurs in Makkum, Cornwerd, Kornwerderzand, Zurich en Pingjum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden idsegahuizum-8755

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je bedrijf is relevant voor personeel of bezoekers. Bekijk je de mogelijkheden voor een locatie met meer dan 10 parkeervakken? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Ook kunnen bedrijven verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het laden.


Informatie over thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een eigen laadpaal voor huis inclusief installatie zit zo tussen de €950 en €2500. De definitieve prijs hangt af van welk merk je kiest (additionele slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), het aantal benodigde kabelmeters en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat betaal ik voor een volle accu?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je stroomleverancier voor je woning zoals Engie, Energiedirect, Budget energie, NLE, Eneco en Pure energie, Vattenfall, Vandebron, Oxxio. Dat is doorgaans zo’n €0,215 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,50 per 100 kilometer. Ter illustratie: een gemiddelde benzineauto kost om en nabij de €9,70 p/100 km. Als je het integreert met zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een basis EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De leverancier legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in je stroomkast. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Van dit stroompunt wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overleg met de expert wordt besloten wat de beste manier is om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Idsegahuizum monteert het als wallbox of op een vrijstaande paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Over het algemeen is elke woning in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Hierbij is van belang of de woning een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De allereerste elektrische auto’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De huidige auto’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Idsegahuizum kan het allemaal juist aansluiten. De onkosten van deze installatieservice bedragen circa €975. Bedenk wel: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 wordt gebruikt door de Europese merken. Veruit de meest favoriete elektrische auto’s in Idsegahuizum kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke provincie heeft een eigen beleid. De gemeente Súdwest-Fryslân verschaft op dit moment geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of deze laadpaal niet al te ver van jouw huis geplaatst mag worden. Voor meer info en aanvragen zie www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie