Laadpaal Hinnaard

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Dit resulteert in het feit dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een eigen laadpaal in Hinnaard aan huis. Middels jouw eigen laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Skoda Enyaq iV 80 of Jaguar I-Pace EV320. Niet meer wachten op een vrije plek en het is veel voordeliger. Op deze website lees je bruikbare informatie over geschikte type laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en vind je ervaren leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Dankzij een elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Nog goedkoper rijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis schaf je al aan vanaf €960.
 • Een laadstation bij de woning heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Hinnaard

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het laden van een elektrisch voertuig zoals de Volkswagen ID.4 1st gaat steeds eenvoudiger. Een extra goedkope laadpaal Hinnaard kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Hij is altijd beschikbaar en je rijdt elke ochtend weg met een lange actieradius. Daarbij is het veel betaalbaarder dan een laadstation in de omgeving. De kosten worden gevormd door de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de stroomprijzen (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal past bij mijn auto en mijn situatie? Op deze pagina bieden wij aantal belangrijke aandachtspunten rondom laadpaal laten installeren in Hinnaard. Bekijk ook meer info over Hybride voertuigen.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Hinnaard kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een losse paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Denk goed na over de afstand tot de parkeerplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen apparaat
Een 1-fase laadpaal werkt met een standaard 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Elk adres beschikt over ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). Een 3-fase laadpaal biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Voor een paar honderd euro kun jij deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Hinnaard. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Goedkoop en snel laden en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse stekker. Het pluspunt van de vaste variant is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een bijkomend voordeel is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er water in de kabel kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Wat je ook vaak ziet is dat het een rommelig geheel wordt. Daarbij is het in de praktijk zo dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Opladen kan altijd en overal met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Ook heb je geen rommelige hangende kabels en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Waar je op moet letten is dat er een extra stap is als jij de EV even snel wil bijladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, daarna sluit je ‘m aan. Een laadzuil met losse kabel wordt meestal aanbevolen. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In zo’n geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Hinnaard.

Enkele vs dubbele laadpaal
Men kan kiezen voor een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een enkele paal kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Dit is praktisch wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of juist voor bedrijven.

Smart toepassingen
Laadstations hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Hierbij bekijk jij alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Hinnaard vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €725 – €3250. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Tevens zijn er slimme systemen met extra’s als Autostart die een grotere investering vereisen. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Hinnaard.

Soort laadpaalVermogenTijd volle batterijTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€535- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€540- €625
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€675- €770
3-fase laadpaal22 kW2 uur€855- €975
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare producten

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Krachtige oplader met verbluffend design.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: SIM-lock vrije laadstations.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Leverancier van betaalbare laadstations.
 7. Webasto: Populaire Pure en Live modellen scherp geprijsd.
 8. Ecotap: Stevige laadpalen met 2 mm staal ter versteviging.
 9. Blue Current: Slimme laadstations met vaste kabel of als socket.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Een volledig vrij programmeerbaar laadpaal.
 12. Tesla Wall Connector: Perfect voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Gemakkelijk mee te nemen laadpaal.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Eaton, Delta, Enovates, Etrel, Flexicharge, Keba, Schneider Electric of Tritium, Efacec, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Hinnaard liggen tussen de €430 en +/- €2050. De totale kosten hangen af van het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe langer deze afstand, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Informatie over laadpassen
Steeds vaker wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal liggen rond de €5,00 p/maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Gast Tarief instellen.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Bekijk erkende adviseurs die werken in je omgeving.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. In het onderstaande gedeelte illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1066 kilometer op maandbasis. Op basis van dit gemiddelde begroten we welke besparing er mogelijk is. Hierbij nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Hinnaard):

 • Benzine rijden 2024: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,048/km
SoortKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,140€149,24€1790,88
Elektrisch€0,048€51,17€614,02
Besparing€0,092€98,07€1176,86
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Rijd je elektrisch, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Je mag dan een openbaar oplaadpunt in Hinnaard aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente wijst uit of en waar precies de laadzuil komt te staan. Ze analyseren hiervoor factoren als bereikbaarheid en doorstroming. Iedere woningbezitter mag hier parkeren en laden. Alle info kun je terugvinden op www.sudwestfryslan.nl. Hier lees je bovendien welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Veel gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Elektrische autoverzekering.

Openbare oplaadpunten bekijken (mei 2024)

Laadstations in Hinnaard zijn dagelijks beschikbaar. Elke weggebruiker kan hier parkeren en laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De onkosten schommelen tussen de €0,270 – €0,610 per kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In het Google Maps overzicht bekijk je de openbare laadstations in Hinnaard. Bekijk ook oplaadplekken en installateurs in Spannum, Wjelsryp, Baaium, Easterlittens en Baard.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden hinnaard-8844

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij uw bedrijf biedt veel uitkomst voor bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Betreft het een gebouw met 10 parkeervakken of meer? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er een aantal subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Verder kan je extra geld verdienen door derden te laten betalen voor het laden.


Alles wat je moet weten over thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Het aankopen van een laadpaal inclusief plaatsing varieert kostentechnisch tussen de €825 en €2575. De prijsindicatie wordt grotendeels bepaalt door af het soort systeem (softwarematige slimme functies), het maximale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan jouw leveranciers van energie zoals Eneco, Essent, Budget energie, Engie, NLE en Vandebron, PowerPeers, Pure energie, Vattenfall. Dit is nu ongeveer €0,225 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,95 p/100 km. Ter vergelijking: een benzineauto kost je zo’n €9,90 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De huidige EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De vakman treft de nodige voorbereidingen in het centrale stroompunt in je huis. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Vanuit de stroomkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen met de monteur bespreek je wat een goede plek is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De ervaren laadpaal installateur in Hinnaard bevestigt het laadstation aan de muur of op een montagepaal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Uiteindelijk is elke meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Bekijk vooraf wel of je meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste modellen kon men nog opladen op 220V (1-fase). De nieuwste elektrische wagens hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). We spreken ook wel over krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Hinnaard kan dit allemaal regelen. De prijzen van deze service zijn circa €950. Let op: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Laadkabel stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 wordt vooral gebruikt door de Europese leveranciers. Een groot deel van de populaire elektrische auto’s in Hinnaard kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Iedere regio kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Súdwest-Fryslân verstrekt op het ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de laadzuil nabij jouw huis geïnstalleerd kan worden. Bekijk ook www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie