Laadpaal Hantumhuizen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Hierdoor zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Het is dan mogelijk om te gaan voor een eigen laadpaal in Hantumhuizen aan huis. Middels een privé laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Mini Electric en/of Porsche Taycan 4S Plus. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is veel voordeliger. Op EVPlan.nl ontdek je praktische informatie over diverse soorten laadstations, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit jouw gemeente.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Altijd een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis schaf je al aan vanaf €915.
 • Een thuis-laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Hantumhuizen

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het opladen van jouw EV zoals een Dacia Spring Electric gaat steeds eenvoudiger. Een slimme eigen goedkope laadpaal Hantumhuizen kopen biedt veel voordelen. Hij is altijd beschikbaar en je hebt dan elk moment van de dag een 100% actieradius. Bovendien is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een publiek laadpunt. Je hebt te maken met de volgende kosten: de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de kWh prijs voor de stroom (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn situatie? Hierbij check je belangrijke aspecten om over na te denken omtrent laadpaal laten installeren in Hantumhuizen. Zie ook aanvullende informatie over Elektrische autoverzekering.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Hantumhuizen kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een losse paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Bekijk kritisch de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen station
De 1 fase aansluiting draait op de normale 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Ieder huis in Nederland heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). Een 3-fase laadstation biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. Het 3-fase systeem kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt tegen geringe kosten dit laten aanleggen door een elektricien in Hantumhuizen. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

De goedkoopste oplossing en altijd een vrije plek!

Vaste of losse laadkabel
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een losse variant. Het gemak van een vaste kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een ander pluspunt is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Een ander minpunt is dat het er wat rommelig bij hangt. Ten derde moet je opletten dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het grote gemak van een losse kabel (net als socket) is dat elke soort EV kan opladen. Het laadproces doe je met de stekker die je in de auto hebt liggen. Verder heb je geen rommelige hangende kabels en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Een punt van kritiek is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw auto gaat laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, om daarna het geheel te connecten. Het station met een losse kabel is vaak de beste keuze. Koop je een nieuwe elektrische auto? Dan hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Hantumhuizen.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn 2 opties: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het onderscheid zit ‘m in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Erg handig als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken maar ook voor bedrijven en kantoren.

Innovatieve functies
Laadstations hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Hierbij lees je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: genoeg stroom in huis en voor je auto zonder dat de meterkast overbelast raakt.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Hantumhuizen vergelijken

De tarieven van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De investering van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €725 – €3075. De prijs wordt bepaald door het totale laadvermogen van de installatie. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Bovendien zien we steeds meer slimme laadpunten met opties als voice of gezichtsherkenning die kostbaarder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Hantumhuizen.

Type laadpaalVermogenLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€540- €630
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€500- €640
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€670- €760
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€835- €950
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Top producten

 1. EVBox:Gecertificeerde installatie.
 2. Wallbox (wandlader): Compatibel met alle elektrische auto’s.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Compatibel met alle elektrische auto’s.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Betaalbare no-nonsense laadstations voor de particulier.
 7. Webasto: Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
 8. Ecotap: DC-snellaadpunten voor plug-in hybrides en EV’s.
 9. Blue Current: Simpel en gemakkelijk bedienen.
 10. Chargepoint: Compact en stijlvol ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Laag tarief sensor om maximale besparingen te doen.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Laadsessies op afstand starten en stoppen met slimme App.
 14. Zie ook merken als: ABB, Etrel, Enovates, Delta, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Keba of Tritium, Efacec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Hantumhuizen variëren van €440 en plus minus €1925. Dit hangt vooral af van of er iets in de meterkast omgezet moet worden en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe langer deze afstand, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Informatie over laadpassen
Steeds vaker wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is niet verplicht, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen ongeveer €4,50 (maandelijks).

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Vind populaire adviseurs die werken in je omgeving.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Onderstaand tonen we een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1175 km (maandelijks). Op basis daarvan ramen we wat je kunt besparen. Hierbij zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Hantumhuizen):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
SoortPrijzen p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,135€158,63€1903,50
Elektrisch€0,047€55,23€662,70
Besparing€0,088€103,40€1240,80
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Noardeast-Fryslân

Heb jij de beschikking over een EV, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Hantumhuizen aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke omgeving de laadzuil werkzaam zal worden. Ze onderzoeken aspecten zoals zichtbaarheid en doorstroming. Iedereen mag het gebruiken. Extra achtergrondinfo vind je op www.noardeast-fryslan.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of je in aanmerking komt voor een subsidie. Veel gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Via deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Duurzaam rijden.

Openbare oplaadpunten bekijken (maart 2024)

Laadstations in Hantumhuizen vind je op steeds meer plekken. Elke weggebruiker kan hier parkeren en laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De onkosten wisselen tussen de €0,290 tot wel €0,590 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het onderstaande kaartje zie je alle openbare laadstations in Hantumhuizen. Bekijk ook laadzuilen en verkopers in Moddergat, Wierum, Niawier, Oosternijkerk en Paesens.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden hantumhuizen-9144

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal bij uw bedrijf is relevant voor klanten, bezoekers en personeel. Beschik je over een gebouw met tenminste 10 parkeerplaatsen? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Bovendien verdient een zakelijke laadpaal zich terug door derden te laten betalen voor het laden.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief installatiewerk varieert qua prijs tussen de €925 – €2125. De prijsindicatie hangt af van het soort laadsysteem (softwarematige slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je eigen energieleverancier zoals Eneco, Budget energie, Essent, Engie, Energiedirect en Oxxio, Vattenfall, Pure energie, PowerPeers. Dit is nu ongeveer €0,250 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,20 per 100 kilometer. Belangrijk: een gemiddelde benzineauto kost om en nabij de €9,75 per 100 kilometer. In combinatie met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De gemiddelde EV eist 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De installateur zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in je stroomkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Van de meterkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In overleg met de expert wordt besloten waar de laadpaal wordt geplaatst om graafwerk en benodigde kabels te beperken. Jouw laadpaal installateur in Hantumhuizen monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een montagepaal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Onderaan de streep is ieder huis aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Achterhaal of de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste modellen werden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne EV’s vereisen een 3-fasen aansluiting. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Hantumhuizen kan dit allemaal regelen. De totale onkosten bedragen zo’n €900. Belangrijk: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers (van laadkabels) heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 zien we met name terug bij de Europese merken. Een groot deel van de gangbare elektrische auto’s in Hantumhuizen dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Iedere gemeente kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Noardeast-Fryslân verstrekt op het ogenblik geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of het laadpunt in de buurt van jouw huis kan komen te staan. Voor extra info verwijzen we je naar www.noardeast-fryslan.nl.

Plaats een reactie