Laadpaal Huizen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dat betekent ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Het alternatief is een eigen laadpaal in Huizen aan huis. Door middel van jouw eigen laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw BMW iX3 + Tesla Model Y Long Range Performance. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Op EVPlan.nl lees je waardevolle informatie over velerlei laadstations, vertellen we je waar je zoal op moet letten en vind je ervaren leveranciers en installateurs uit jouw gemeente.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Niet meer wachten bij een dure snellader.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Rijden zonder kosten door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €945.
 • Een thuis-laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Huizen

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het opladen van jouw EV zoals de Audi Q4 Sportback e-tron gaat steeds eenvoudiger. Een extra goedkope laadpaal Huizen kopen biedt veel voordelen. Het is ontzettend handig in gebruik en je kunt rekenen op een goede actieradius. Daarbij is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een publiek toegankelijk laadstation. Wat betreft kosten heb je te maken met de laadpaal zelf, de installatiekosten en de tarieven voor de elektriciteit (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een garage of eigen oprit. Welk laadstation is geschikt voor mijn EV en mijn woning/meterkast? Op deze pagina delen we een aantal zaken waar je rekening mee moet houden m.b.t. laadpaal laten installeren in Huizen. Op deze website lees je ook meer over Zakelijk elektrische auto leasen.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Huizen kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een vrijstaande paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Bekijk altijd goed de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen station
De 1 fase aansluiting werkt met de normale 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Elke meterkast beschikt over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. Het 3-fase systeem kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Tegen een kleine meerprijs kan je jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Huizen. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Goedkoop en snel laden en altijd een vrije plek!

Laadkabel: vast of los
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse variant. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Verder is het zo dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat deze sneller nat wordt (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Een ander nadeel is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ten derde kan het zijn dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Hiervoor gebruik je de reguliere meegeleverde kabel. Overigens ziet het er niet zo chaotisch uit en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Het minpunt is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als jij de EV even snel wil bijladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadzuil met losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In dit geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Advies: probeer ook eens de snelladers in Huizen.

Enkele of dubbele laadpaal
We onderscheiden twee soorten: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een enkelvoudige paal kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Ideaal als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Innovatieve functies
De huidige oplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Hierbij lees jij meer info over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Huizen vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €575 – €3225. De prijzen worden voor een groot deel bepaald door de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Bovendien zijn er allerlei slimme stations met extra features als Dynamic Load Balancing die een grotere investering vereisen. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Huizen.

Laadpaal typeVermogenOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€530- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€525- €605
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€680- €800
3-fase laadpaal22 kW2 uur€825- €1030
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede merken

 1. EVBox:Makkelijk te installeren, gebruiken en onderhouden.
 2. Wallbox (wandlader): Slimme Wifi & Bluetooth connectiviteit.
 3. NewMotion: toegang tot netwerk met meer dan 180.000 laadpalen.
 4. Alfen: SIM-lock vrije laadstations.
 5. Mennekes: Optioneel te verbinden met zonn-energie-installatie.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Uniek ‘less is more’ design.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 tot 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Laden en afrekenen via een persoonlijke laadpas.
 11. Myenergi / Zappi: Een volledig vrij programmeerbaar laadpaal.
 12. Tesla Wall Connector: Aanpasbare vermogensniveaus, compatibel met elke netaansluiting.
 13. NRGkick: Meest compacte en gemakkelijke systeem.
 14. Andere merken: ABB, Delta, Eaton, Etrel, Etrel, Keba, Hypercharger, Flexicharge & Tritium, Xcharge, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Huizen lopen uiteen tussen de €300 tot €1875. Dit wordt grotendeels bepaalt door of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Abonnementstarieven laadpassen
Vaak wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is geen vereiste, maar geeft verschillende voordelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen circa €7,00 p/maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Achterhaal betrouwbare adviseurs die werken in je omgeving.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Bijgaand bieden wij een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1035 km per 4 weken. Met dit getal calculeren we met welke kosten je rekening moet houden. In ons voorbeeld gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Huizen):

 • Benzine rijden 2024: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
TypeKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,115€119,03€1428,30
Elektrisch rijden€0,045€46,58€558,90
Besparing€0,0700€72,45€869,40
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Huizen

Rijd je een elektrische auto, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Huizen aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente geeft aan of en waar de laadzuil geplaatst wordt. Hierbij bekijken zij factoren als zichtbaarheid en doorstroming. Elke bewoner kan hier gebruik van maken. Meer informatie is ook te lezen op www.huizen.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of de gemeente subsidies verstrekt. Veel Nederlandse gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Laadpassen vergelijken.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (mei 2024)

Laadstations in Huizen zijn dagelijks beschikbaar. Iedere EV-bezitter kan daar gebruik van maken. Let op: het is wel vrij prijzig. De onkosten lopen uiteen tussen de €0,295 tot wel €0,560 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het Google Maps overzicht vind je de openbare laadstations in Huizen. Vind ook laadstations en aanbieders in Blaricum, Wijdemeren, Hilversum, Ouder-Amstel en Amstelveen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden huizen-1271

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is heel praktisch voor bijv. werknemers en klanten. Bezit je een bedrijf met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Op basis van de huidige wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Verder kan je extra geld verdienen door derden te laten betalen voor het gebruik.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal bij de woning inclusief installatie zit zo tussen de €975 & €2100. De prijsindicatie hangt vooral af van het type laadpaal (softwarematige slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van de stroomaanbieder van je huis zoals Energiedirect, Budget energie, NLE, Eneco, Essent en Oxxio, Pure energie, Vattenfall, Vandebron. Dat is om en nabij de €0,215 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,50 p/100 km. Ter illustratie: een doorsnee benzinewagen kost circa €10,15 p/100 km. Als de laadpaal draait op zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een EV anno 2024 heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Noord-Holland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De leverancier legt een nieuwe stroomgroep aan in je stroomkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanaf de stoomkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overleg met de expert wordt besloten wat een goede plek is om het graafwerk te beperken. De laadpaal installateur in Huizen plaatst het als wallbox aan de muur of op een losse paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Al met al is iedere meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Bekijk vooraf wel of je meterkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste EV’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). Nieuwere auto’s kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Huizen zal al dit werk voor je oplossen. De geschatte kosten van zo’n service zijn zo’n €1100. Let op: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers (van laadkabels) heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 zien we vooral terug bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. De meeste bekende elektrische auto’s in Huizen hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een eigen thuislaadpunt. Elke regio vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Huizen verstrekt op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of het laadpunt in de buurt van jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.huizen.nl.

Plaats een reactie