Laadpaal Zandeweer

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Hierdoor zien we ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een eigen laadpaal in Zandeweer aan huis. Door middel van een laadstation op eigen terrein rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw MG ZS EV of bijvoorbeeld de Tesla Model Y Long Range Performance. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is een stuk voordeliger. Op EVPlan.nl vind je bruikbare informatie over velerlei soorten laadpalen, bieden we een aantal handige kooptips en kom je in contact met leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Goedkoop rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis koop je al voor €930.
 • Een privaat laadstation kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Zandeweer

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het opladen van de accu van een EV zoals bijvoorbeeld de BMW i4 kan op verschillende manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Zandeweer kopen is een goede investering. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan elk moment van de dag een perfect opgeladen accu. Ook is het vele malen goedkoper dan een openbaar laadstation in de wijk. De kosten bestaan uit: de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de stroom / verbruikskosten (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Alles wat je nodig hebt is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn situatie? Hieronder vind je aantal belangrijke aandachtspunten wat betreft laadpaal laten installeren in Zandeweer. Op EVplan.nl lees je ook meer over Laadpalen.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Zandeweer kan op 2 manieren worden geplaatst. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of je bevestigt ‘m op een losse paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Denk vooraf na over de afstand tot de parkeerplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Een 1-fase laadpaal functioneert met de standaard 230 voltage. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Elke woning in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal kan maar liefst 3x 230V leveren. Je zit dan op maximaal 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadpaal kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt gemakkelijk jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Zandeweer. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Goedkoop en snel laden en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: vast of los
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een afneembare kabel. Het gemak van de vaste variant is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Verder is het zo dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, vaak wel 6 – 8 meter. Een negatief aspect is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Daarnaast kan het zijn dat het er wat rommelig bij hangt. Bovendien is het zo dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het grote voordeel van een losse kabel (of een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Je pakt namelijk de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Overigens is het een strakker geheel en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Waar je op moet letten is dat er een extra stap is als je even snel wilt laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Een paal met een losse laadkabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? Dan zijn er geen aanpassingen nodig. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Zandeweer.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn twee mogelijkheden: een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil heeft te maken met hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 aansluiting heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Nuttig als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Innovatieve functies
De huidige oplossingen hebben steeds vaker slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk delen we meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Zandeweer vergelijken

De kosten van laadpalen laten een grote variatie zien. De adviesprijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €875 t/m €3150. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe optimaler het laadproces van de batterij. In aanvulling hierop onderscheiden we slimme palen met opties als Autostart die kostbaarder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Zandeweer.

Type stationCapaciteitOplaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€530- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€515- €630
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€660- €795
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€870- €980
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire systemen

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Optioneel te verbinden met zonn-energie-installatie.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Plug & Charge-functie en slimme functies.
 8. Ecotap: Eenvoudige bediening met start/stop knop.
 9. Blue Current: Simpel en gemakkelijk bedienen.
 10. Chargepoint: Geschikt voor alle typen elektrische auto’s.
 11. Myenergi / Zappi: IP65 gecertificeerd voor gebruik buiten (stofvrij en sproeidicht).
 12. Tesla Wall Connector: Perfect voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Ideaal op de campingplaats of bij een hotel.
 14. Alternatieve marken: ABB, Etrel, Eaton, Enovates, Etrel, Schneider Electric , Keba, Hypercharger & Tritium, Efacec, Zaptec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Zandeweer lopen uiteen tussen de €440 tot €1925. Dit hangt vooral af van een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Heb ik een laadpas nodig?
Doorgaans wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen ongeveer €4,00 op maandbasis.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Check ervaren installatiebedrijven uit jouw omgeving.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf heb je snel terugverdiend. Onderstaand maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1098 km op maandbasis. Met dit getal verwachten we wat de mogelijke besparing zal zijn. In onze begroting zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Zandeweer):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
SoortTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,145€159,21€1910,52
Elektrisch€0,049€53,80€645,62
Besparing€0,096€105,41€1264,90
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Het Hogeland

Heb je een EV, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Zandeweer aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een aanzienlijke actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente bepaalt of en op welke plek de laadzuil aangesloten wordt. Ze onderzoeken variabelen als zichtbaarheid en veiligheid. Elke EV-rijder kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Alle info is te vinden op www.hethogeland.nl. Hier lees je bovendien of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel Nederlandse gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Elektrische auto leasen.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (maart 2024)

Laadstations in Zandeweer zijn goed vertegenwoordigd. Iedereen met een EV kan hier parkeren en laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De tarieven bedragen tussen de €0,255 – €0,610 p/kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In de onderstaande kaart bekijk jij de openbare laadstations in Zandeweer. Vergelijk ook laadmogelijkheden en leveranciers in Eppenhuizen, Kantens, Toornwerd, Westerwijtwerd en Huizinge.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden zandeweer-9997

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij het bedrijfspand is heel praktisch voor bijv. klanten, bezoekers en personeel. Gaat het om een pand met meer dan 10 parkeervakken? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder meerdere subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Bovendien verdient een zakelijke laadpaal zich terug door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een laadpaal bij de woning inclusief de installatieservice kost +/- tussen de €800 en €2000. Het hele prijskaartje wordt berekend aan de hand van het model laadzuil (eventuele slimme functies), het minimale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan de stroomaanbieder van je huis zoals Energiedirect, Eneco, Budget energie, Engie, Essent en PowerPeers, Vandebron, Oxxio, Pure energie. Over het algemeen niet meer dan €0,240 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €4,30 p/100 km. Goed om te weten: een doorsnee benzinewagen kost circa €9,85 p/100 km. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De huidige EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Groningen.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De specialist kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in het centrale stroompunt in je huis. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Vanuit de stroomkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. Samen met de installateur overleg je waar het station moet komen zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. Jouw laadpaal installateur in Zandeweer zet het laadstation vast tegen de muur of op een vrijstaande paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Al met al is elke stroomkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Bekijk vooraf wel of je meterkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste EV’s werden geladen op 220V (1-fase). De actuele elektrische voertuigen hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). We spreken ook wel over krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Zandeweer kan jou hierin ontzorgen. De geschatte kosten van zo’n service bedragen zo’n €975. Let op: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij de Europese leveranciers. Een groot deel van de bekende elektrische auto’s in Zandeweer dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland beschikken over type 2 (Mennekes).

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke gemeente kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Het Hogeland heeft momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt specifiek verzoeken of het openbare laadpunt niet al te ver van jouw huis kan komen te staan. Voor meer informatie zie www.hethogeland.nl.

Plaats een reactie