Laadpaal Harderwijk

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dat betekent ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een eigen laadpaal in Harderwijk aan huis. Via een particulier laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw MG ZS EV of jouw Hyundai Kona Electric 39 kWh. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en je hebt het snel terugverdiend. Op deze website ontdek je handige informatie over geschikte soorten laadpalen, vertellen we je waar je zoal op moet letten en vind je ervaren leveranciers en installateurs uit jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Nog goedkoper rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis koop je al vanaf €925.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Harderwijk

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het elektrisch laden van een EV zoals bijv. de Audi Q4 e-tron kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een extra goedkope laadpaal Harderwijk kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hoeft niet onzeker te zijn over een perfect opgeladen accu. Ook is het stukken betaalbaarder dan een publiek laadpunt. De kosten bestaan uit: de eenmalige aanschafprijs, installatie en de stroomprijzen (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn situatie? Hieronder vind je bruikbare informatie omtrent laadpaal laten installeren in Harderwijk. Zie ook aanvullende informatie over Bijtelling.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Harderwijk kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een speciale paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Achterhaal hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1- of 3-fasen aansluitingen
De 1 fase installatie draait op de standaardaansluiting van 230V. Daarmee behaal je standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elk adres beschikt over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadpaal is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt hierin investeren en je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Harderwijk. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Goedkoop en snel laden en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse laadkabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse kabel. Het gemak van een vaste kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Wat hierbij ook handig is is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij EV-box tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat er door wind en regen water in kan komen (tenzij je binnen laadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er niet zo netjes uit ziet. Als laatste kan het zijn dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (of socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het opladen gebeurt namelijk met de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Daarbovenop oogt het minder rommelig en gaat jouw kabel langer mee. Een punt van kritiek is dat de drempel wat hoger wordt als je de accu gaat opladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een losse kabel is doorgaans toch praktischer. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n geval zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Harderwijk.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee keuzes: een enkele of een dubbele laadpaal. Het enige verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 stekkeringang heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Erg handig wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Smart functies
De huidige oplossingen hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf lees jij meer informatie over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Harderwijk vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen zijn heel divers. De kostprijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €725 en €3200. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Daarnaast heb je de keuze uit slimme systemen met features als voice of gezichtsherkenning die een hogere verkoopprijs hebben. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Harderwijk.

Soort laadstationLaadcapaciteitOplaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€525- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€540- €640
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€665- €785
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€860- €990
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Top merken

 1. EVBox:Geschikt voor elke elektrische auto.
 2. Wallbox (wandlader): Compatibel met alle elektrische auto’s.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: SIM-lock vrij: vrije keuze voor de aanbieder van laaddiensten.
 5. Mennekes: Altijd optimaal op de hoogte met de Charge App.
 6. EVhub: Hoogwaardig en slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Live-model met slimme Dynamic Load Balancing.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Slim en flexibel laden voor thuis.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt al jouw laadsessies bij.
 12. Tesla Wall Connector: Ons advies voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met automatische maximale laadstroomdetectie.
 14. Alternatieve marken: ABB, Delta, Enovates, Eaton, Etrel, Keba, Flexicharge, Hypercharger of Tritium, Xcharge, Efacec, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Harderwijk bedragen tussen de €400 en €1950. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe groter het perceel, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Kosten van het laadpas abonnement
Tegenwoordig wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen ongeveer €3,00 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Gast Tarief instellen.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Vind populaire installateurs uit jouw streek.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. De elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Onderstaand tonen we een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1143 km (maandelijks). Met dit aantal kilometers begroten we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In onze calculatie zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Harderwijk):

 • Benzine rijden 2024: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,043/km
AandrijvingTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,105€120,02€1440,18
Elektrisch€0,043€49,15€589,79
Besparing€0,0620€70,87€850,39
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Harderwijk

Rijd je elektrisch, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Harderwijk aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar precies de laadzuil geplaatst wordt. Ze onderzoeken variabelen als vindbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke EV-rijder mag gebruik maken van het oplaadpunt. Alle details is beschikbaar op www.harderwijk.nl. Hier lees je bovendien of je in aanmerking komt voor een subsidie. Het merendeel van de gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Laadpaal installatie.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (juni 2024)

Laadstations in Harderwijk zijn er voldoende. Iedereen met een laadpas kan hier parkeren en laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De tarieven wisselen tussen de €0,230 tot wel €0,600 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In de afbeelding hieronder zie je alle openbare laadstations in Harderwijk. Check tevens oplaadplekken en verkopers in Leusden, Amersfoort, Barneveld, Soest en Eemnes.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden harderwijk-3844

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij je werk biedt veel uitkomst voor je personeel en relaties. Gaat het om een gebouw met tenminste 10 parkeerplaatsen? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van een aantal subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Bovendien kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het gebruik.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Het aankopen van een laadpaal incl. de benodigde installatie zit qua kostprijs tussen de €825 – €2175. De totaalprijs wordt grotendeels bepaalt door af welk merk je kiest (wel of geen slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en laadstation en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw huidige energieleverancier zoals Energiedirect, Eneco, Essent, Engie, Budget energie en PowerPeers, Oxxio, Pure energie, Vattenfall. Rekenen op zo’n €0,235 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,95 per 100 kilometer. Goed om te weten: een benzine aangedreven auto kost ongeveer €10,20 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een basis EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Gelderland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De installateur legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in je stroomkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanuit de meterkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar het station moet komen om de werkzaamheden binnen de perken te houden. Jouw laadpaal installateur in Harderwijk bevestigt het laadstation aan de muur of op een bevestigingspaal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Doorgaans is ieder huis geschikt om elektrische voertuigen te laden. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Belangrijk is of de meterkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De allereerste elektrische auto’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De huidige EV’s kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. We spreken ook wel over krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Harderwijk kan het allemaal juist aansluiten. De onkosten van deze installatieservice bedragen zo’n €1100. Disclaimer: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers (van laadkabels) kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt met name toegepast bij Europese leveranciers en fabrikanten. Veel van de beschikbare elektrische auto’s in Harderwijk zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een eigen thuislaadpunt. Iedere regio is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Harderwijk verstrekt op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de laadzuil in de buurt van jouw huis geïnstalleerd kan worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.harderwijk.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie