Laadpaal Slagharen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Hierdoor zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. De oplossing is een privé laadpaal in Slagharen aan huis. D.m.v. jouw eigen laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Audi e-tron GT of jouw Porsche Taycan 4S Plus. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Hier check je extra informatie over populaire laadstations, een handige keuzehulp en vind je ervaren leveranciers en installateurs uit de buurt.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Altijd een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen voor €905.
 • Een particulier laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Slagharen

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het opladen van jouw EV zoals de BMW iX3 kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Slagharen kopen is een goede investering. Het is gemakkelijk en snel en je rijdt elke ochtend weg met een volgeladen accu. Daarbovenop is het stukken betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. Je hebt te maken met de volgende kosten: de initiële aanschaf + installatie en de verbruikskosten (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit of garage. Welk laadstation moet ik kiezen voor mij EV en woning? In het gedeelte hieronder check je handige tips en adviezen omtrent laadpaal laten installeren in Slagharen. Op deze website lees je ook meer over Milieuvriendelijke EV.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Slagharen kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een losse paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Achterhaal de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen station
Een 1-fase laadzuil werkt met de standaardaansluiting van 230V. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Je zit dan op maximaal 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadstation heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt dan je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Slagharen. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Spotgoedkoop opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste kabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het grootste gemak van de vaste variant is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Een ander pluspunt is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, vaak wel 6 – 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er door wind en regen water in kan komen (of je moet de auto binnen opladen). Een ander nadeel is dat het er wat rommelig bij hangt. Tenslotte noemen we nog even dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het grote voordeel van een losse kabel (ofwel een socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Het opladen gebeurt namelijk met de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarbovenop ligt de kabel niet zo in het zicht en profiteer je van een langere levensduur. Een punt van kritiek is dat je een stap extra moet uitvoeren als je even kort wilt opladen. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om alles vervolgens aan te sluiten. De oplossing met een losse kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In zo’n geval kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Slagharen.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Nuttig als je 2 elektrische auto’s hebt of juist voor bedrijven.

Smart toepassingen
Laadstations hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf lees je meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: helpt overmatig verbruik tijdens piekuren voorkomen.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Slagharen vergelijken

De tarieven van laadpalen lopen zeer uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €700 en €3025. Het prijskaartje hangt met name af van de laadcapaciteit van het station. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Ook zijn er allerlei slimme stations met toffe opties als Peak Shaving die duurder zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Slagharen.

Type stationLaadcapaciteitLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€520- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€550- €605
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€655- €760
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€845- €945
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Bekende merken

 1. EVBox:Verbonden met Wi-Fi, 3G en Bluetooth.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van de laadkosten.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Robuust en vandalismebestendig design.
 9. Blue Current: Gemakkelijk te bedienen laadpunten.
 10. Chargepoint: Personalisering van laadstation mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Betaalbaar en geschikt voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme geïntegreerde energiemeter.
 14. Zie ook merken als: ABB, Etrel, Delta, Eaton, Etrel, Keba, Schneider Electric , Flexicharge en Tritium, Xcharge, Zaptec, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Slagharen liggen tussen de €330 en plus minus €2150. Deze prijs komt tot stand door of er iets in de meterkast omgezet moet worden en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Laadpas
Optioneel wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Het is absoluut niet verplicht, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen circa €4,50 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Vergelijk erkende vakmannen uit jouw omgeving.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Onderstaand hebben wij een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1112 kilometer per 4 weken. Op basis daarvan begroten we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In onze calculatie hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Slagharen):

 • Benzine rijden 2024: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,048/km
SoortPrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,140€155,68€1868,16
Elektrisch€0,048€53,38€640,51
Besparing€0,092€102,30€1227,65
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Hardenberg

Rijd je elektrisch, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Slagharen aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Mits je voldoet aan de eisen bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente zal concluderen of en in welke omgeving de laadzuil gemonteerd wordt. Ze overwegen daarbij aspecten zoals toegankelijkheid en technische haalbaarheid. Iedere woningbezitter mag gebruik maken van het oplaadpunt. Updates en informatie kun je terugvinden op www.hardenberg.nl. Hier kan je ook lezen of de gemeente subsidies verstrekt. Het merendeel van de gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Daar kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Laadpassen vergelijken.

Openbare oplaadpunten zoeken (mei 2024)

Laadstations in Slagharen zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedereen kan hier parkeren en laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De kosten lopen uiteen tussen de €0,230 tot €0,570 per kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In onze maps kaart treft jij de openbare laadstations in Slagharen. Vergelijk ook oplaadplekken en aanbieders in Lutten, Nieuw-Schoonebeek, Weiteveen, Zandpol en Schoonebeek.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden slagharen-7776

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor biedt veel uitkomst voor personeel of bezoekers. Beschik je over een kantoorpand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Volgens de laatste regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Tevens kunnen bedrijven verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Het aankopen van een laadpaal incl. de benodigde installatie kost tussen de €825 en €2250. De totale investering komt tot stand door welk merk je kiest (additionele slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat kost een auto thuis opladen?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Eneco, Engie, NLE, Budget energie, Essent en Pure energie, Oxxio, Vattenfall, Vandebron. Dat is doorgaans zo’n €0,220 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,15 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een auto met benzinemotor kost ongeveer €9,75 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een EV anno 2024 vergt 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Overijssel.

Hoe werkt de installatie?
De monteur integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in je stroomkast. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Vanaf de meterkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen met de monteur bespreek je waar het laadpunt het beste kan komen om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De laadpaal installateur in Slagharen monteert ‘m in overleg tegen de muur of installeert het op een paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Onderaan de streep is ieder huis geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Achterhaal of de groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De oude modellen EV’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. Nieuwere elektrische wagens vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. We spreken ook wel over krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Slagharen zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De onkosten van deze installatieservice zijn zo’n €1050. Disclaimer: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers (van laadkabels) heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt gebruikt door de Europese leveranciers. De meeste bekende elektrische auto’s in Slagharen zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Elke regio heeft een eigen beleid. De gemeente Hardenberg biedt momenteel geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt wel een laadstation op een openbare plek aanvragen. Vraag daarbij gerust of deze laadpaal vlakbij jouw woning geïnstalleerd kan worden. Zie ook www.hardenberg.nl.

Plaats een reactie