Laadpaal Dordrecht

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Daarbij komt ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Overweeg dan zeker eens een handige laadpaal in Dordrecht aan huis. D.m.v. een privé laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Mini Electric of jouw Audi e-tron Sportback 50 quattro. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is veel voordeliger. Op deze website tref je extra informatie over geschikte soorten laadstations, bieden we een aantal handige kooptips en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit de buurt.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Altijd een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Voordelige autorijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis schaf je al aan voor €990.
 • Een privaat laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Dordrecht

Elektrisch rijden is de toekomst. Het elektrisch laden van een EV zoals bijv. een BMW i4 gaat steeds eenvoudiger. Een 100% eigen goedkope laadpaal Dordrecht kopen is steeds meer in trek. Het werkt snel en veilig en je rijdt elke ochtend weg met een volle accu. Evenzeer is het een stuk voordeliger dan bij een laadpunt in de wijk. De kosten bestaan uit: de eenmalige aanschafprijs, installatie en de stroomprijzen (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is geschikt voor mijn woning en auto? Op deze pagina check je handige tips en adviezen voor laadpaal laten installeren in Dordrecht. Op EVplan.nl lees je ook meer over Onderhoud EV’s.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Dordrecht installeren kan op 2 manieren. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of je bevestigt ‘m op een losse paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Bekijk kritisch de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Een 1-fase laadpaal werkt met de normale 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Ieder huis in Nederland heeft minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadstation is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Een 3-fase laadzuil kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt eenvoudig je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Dordrecht. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Spotgoedkoop opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Vaste of losse laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het grote voordeel van de vaste variant is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Wat hierbij ook handig is is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(tenzij je binnen laadt). Daarnaast kan het zijn dat het er wat rommelig bij hangt. Ten derde noemen we nog even dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het handige van een losse kabel (als mede een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het laadproces doe je met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Eveneens ziet het er wat netter uit en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Een punt van kritiek is dat er een extra handeling vereist is als je even snel wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een laadzuil met losse kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? Dan hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Dordrecht.

Enkel of dubbel laadstation
Men kan kiezen voor één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang kan nooit meer dan 1 auto opladen, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Ideaal als je 2 elektrische auto’s hebt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Innovatieve toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Hieronder vind jij meer informatie over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: genoeg stroom in huis en voor je auto zonder dat de meterkast overbelast raakt.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Dordrecht vergelijken

De kosten van laadpalen liggen nogal uiteen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €950 – €3050. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Verder heb je de keuze uit slimme stations met leuke opties als gezichts- en gebarenherkenning die een stukje prijziger zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Dordrecht.

Laadpaal typeVermogenLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€525- €600
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€520- €620
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€660- €750
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€825- €970
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Bekende leveranciers

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): Slimme Wifi & Bluetooth connectiviteit.
 3. NewMotion: slimme laadservices voor thuis.
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Ruim aanbod laadzuilen, wandladers en kabels.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Live-model met slimme Dynamic Load Balancing.
 8. Ecotap: Eenvoudige bediening met start/stop knop.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: 3-10 x sneller dan standaard.
 12. Tesla Wall Connector: Ons advies voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme geïntegreerde energiemeter.
 14. Andere merken: ABB, Eaton, Enovates, Etrel, Etrel, Schneider Electric , Keba, Hypercharger of Tritium, Zaptec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Dordrecht schommelen tussen de € 390 en ongeveer €2200. Dit wordt grotendeels bepaalt door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Laadpas
Bij sommige aanbieders wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is niet verplicht, maar dan mis je wel enkele voordelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen zo’n €6,00 op maandbasis.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Gast Tarief instellen.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vergelijk betrouwbare leveranciers die werken in je omgeving.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je snel terugverdiend. In de tabel hieronder vind je een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1116 km (maandelijks). Op basis daarvan ramen we wat de mogelijke besparing zal zijn. In onze calculatie gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Dordrecht):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
SoortKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,135€150,66€1807,92
Elektrisch rijden€0,049€54,68€656,21
Besparing€0,0860€95,98€1151,71
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Dordrecht

Heb je een EV, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Dordrecht aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente zal concluderen of en in welke omgeving de laadzuil geplaatst wordt. Ze checken daarvoor aspecten zoals vindbaarheid en parkeerdruk. Elke EV-eigenaar mag het gebruiken. Alle details is te vinden op www.dordrecht.nl. Hier lees je bovendien of de gemeente subsidies verstrekt. Steeds meer gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Via deze website kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Laadpalen vergelijken.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (juli 2024)

Laadstations in Dordrecht kan je op meer en meer plekken vinden. Elke weggebruiker kan hier parkeren en laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten schommelen tussen de €0,245 tot wel €0,565 p/kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In het Google Maps overzicht doorzoek je de openbare laadstations in Dordrecht. Vergelijk ook laadplekken en verkopers in Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee, Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden dordrecht-3317

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal bij het bedrijfspand biedt veel uitkomst voor werknemers en klanten. Gaat het om een bedrijf met 10 parkeervakken of meer? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. verschillende subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Ook verdient een zakelijke laadpaal zich terug door derden te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een eigen laadpaal aan huis inclusief plaatsing varieert qua prijs tussen de €850 en €2275. De totale investering wordt bepaald door welk merk je kiest (eventuele slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je stroomleverancier voor je woning zoals Eneco, Energiedirect, Engie, Essent, Budget energie en PowerPeers, Vandebron, Pure energie, Oxxio. Gemiddeld is dat +/- €0,245 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,15 p/100 km. Om een indicatie te geven: een benzine aangedreven auto kost al gauw €9,85 per 100 kilometer. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een EV anno 2024 heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Zuid-Holland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De specialist plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in je stroomkast. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Via dit stroompunt vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je wat de beste manier is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De gecertificeerde laadpaal installateur in Dordrecht monteert ‘m in overleg tegen de muur of op een vrijstaande paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Meestal is iedere meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Bekijk vooraf wel of je meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De allereerste elektrische auto’s werden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne EV’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit kennen we ook als krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Dordrecht zal al dit werk voor je oplossen. De kosten daarvoor bedragen ongeveer €875. Disclaimer: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt gebruikt door merken uit de Europese Unie. Veel van de beschikbare elektrische auto’s in Dordrecht kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Iedere gemeente vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Dordrecht heeft op dit moment geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt hierbij verzoeken of deze laadpaal in de buurt van jouw huis geïnstalleerd kan worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.dordrecht.nl.

Plaats een reactie