Laadpaal Tjerkwerd

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Door deze trend zien we ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Je kunt dan beter kiezen voor een handige laadpaal in Tjerkwerd aan huis. Door middel van een privé laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Audi Q4 Sportback e-tron en/of Audi e-tron Sportback 50 quattro. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en de kWh prijs is voordeliger. Op dit portaal check je uitgebreide informatie over diverse soorten laadpunten, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en vind je ervaren leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Nog voordeliger rijden op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is er al voor €920.
 • Een particulier laadstation kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Tjerkwerd

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het laden van een elektrisch voertuig zoals de CUPRA el-Born kan op steeds meer plekken. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Tjerkwerd kopen is steeds meer in trek. Het werkt snel en eenvoudig en je rijdt elke ochtend weg met een lange actieradius. Daarbovenop is het een stuk goedkoper dan laden bij openbare stations. Je hebt te maken met de volgende kosten: de installatie, hardware, kabels en de kWh prijs voor de stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal past bij mijn situatie? Hieronder bespreken we belangrijke aspecten om over na te denken omtrent laadpaal laten installeren in Tjerkwerd. Op EVplan.nl lees je ook meer over Beste laadpaal.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Tjerkwerd kan op 2 manieren worden aangebracht. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of hij komt op een aparte paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Denk goed na over de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen systeem
De 1 fase aansluiting gaat via de reguliere 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Elke meterkast beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van krachtstroom (400V). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadzuil is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt tegen geringe kosten de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Tjerkwerd. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een oplaadpaal aan huis?

Goedkoop laden en altijd verzekerd van een vrije plek

Vaste of losse laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een losse kabel. Het grote voordeel van de vaste stekker is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Wat hierbij ook handig is is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Een negatief aspect is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Daarnaast kan het zijn dat het wat rommelig oogt. Daarbij moet je opletten dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het gemak van een losse kabel (of socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Je gebruikt namelijk de stekker die je in de auto hebt liggen. Evenzeer ziet het er niet zo chaotisch uit en blijft de kabel langer goed. Het grote nadeel is dat er een extra stap is als jij de EV even snel wil bijladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, daarna sluit je ‘m aan. Een losse kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dat geval hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Tjerkwerd.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Je hebt de keuze uit een enkel of een dubbel laadstation. Hetgeen waar ze in verschillen is hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een enkelvoudige paal kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Dit is praktisch wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of juist voor bedrijven.

Innovatieve functies
Laadpalen hebben tegenwoordig doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Bijgaand vind je meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Tjerkwerd vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen laten een grote variatie zien. De prijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €675 en €3125. De prijs wordt bepaald door de laadcapaciteit van het station. Hoe krachtiger je systeem, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Daarnaast kan je kiezen voor slimme wallboxen en palen met extra snufjes als gezichtsherkenning die een stukje prijziger zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Tjerkwerd.

Laadpaal typeLaadvermogenLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€540- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€525- €605
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€650- €760
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€825- €1020
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Populaire leveranciers

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: toegang tot 180.000 openbare laadpunten in 35 landen.
 4. Alfen: SIM-lock vrije laadstations.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: Hoogwaardig en slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: Voor elke Plugin Hybride en/of volledige elektrische auto.
 9. Blue Current: Gemakkelijk te bedienen laadpunten.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudig te bedienen laadstation.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt al jouw laadsessies bij.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Tot 3-fasen opladen, overal waar je wilt.
 14. Ook interessant: ABB, Delta, Enovates, Etrel, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric en Tritium, Zaptec, Efacec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Tjerkwerd variëren van €380 tot €1900. De totale kosten hangen af van een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe groter het perceel, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Abonnementskosten laadpas
Vaak wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Het kan ook prima zonder, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen ongeveer €3,00 op maandbasis.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Laat vrienden of buren ook bij jouw laadstation laden middels gastgebruik.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Bekijk de beste installatiebedrijven uit jouw gemeente.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De elektrische auto zelf en jouw thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. In de tabel hieronder hebben wij een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1035 km per 4 weken. Met dit getal verwachten we wat jouw potentiële besparing is. Hierbij kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Tjerkwerd):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
TypePrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,150€155,25€1863,00
Elektrisch rijden€0,050€51,75€621,00
Besparing€0,100€103,50€1242,00
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Heb jij de beschikking over een EV, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Tjerkwerd aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Zodra je voldoet aan deze criteria neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente neemt een besluit over of en in welke omgeving de laadzuil komt te staan. Ze checken daarvoor relevante zaken als zichtbaarheid en parkeerdruk. Elke bewoner kan het gebruiken. Extra achtergrondinfo kan je lezen op www.sudwestfryslan.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of er een subsidie mogelijk is. Steeds meer gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Hybride auto’s.

Overzicht openbare laadpunten (april 2024)

Laadstations in Tjerkwerd zijn aanwezig. Elke laadpashouder kan hier laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De tarieven variëren tussen de €0,290 – €0,585 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In de afbeelding hieronder treft je de openbare laadstations in Tjerkwerd. Bekijk ook laadmogelijkheden en verkooppunten in Dedgum, Parrega, Hieslum, Ferwoude en Exmorra.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden tjerkwerd-8765

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is heel praktisch voor bijv. je personeel en relaties. Beschik je over een bedrijf met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Ook verdient een zakelijke laadpaal zich terug door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het laden.


FAQ met veelgestelde vragen over elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Het aankopen van een laadpaal incl. de benodigde installatie zit zo tussen de €1025 en €2225. De kosten van het hele pakket hangt af van het type laadpaal (wel/geen slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan de stroomaanbieder van je huis zoals Essent, NLE, Budget energie, Eneco, Engie en Vattenfall, Oxxio, Vandebron, Pure energie. Over het algemeen niet meer dan €0,230 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,35 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een benzineauto kost je zo’n €10,25 p/100 km. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De standaard EV eist 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De expert zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in de stroomvoorziening van je woning. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Vanuit de meterkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar het laadpunt het beste kan komen om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Tjerkwerd bevestigt het laadstation aan de muur of op een vrijstaande paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is ieder huis geschikt om elektrische voertuigen te laden. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Belangrijk is of de meterkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De actuele elektrische auto’s worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Tjerkwerd zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De prijzen van deze service bedragen zo’n €1125. Let op: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 zien we vooral terug bij de Europese merken. Veel van de favoriete elektrische auto’s in Tjerkwerd kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op je oprit. Elke regio is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Súdwest-Fryslân biedt op dit moment geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadstation aan te vragen. Vraag daarbij gerust of deze laadpaal dichtbij jouw huis geplaatst mag worden. Een verzoek indienen kan op www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie