Laadpaal Nijhuizum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Hierdoor zien we ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een handige laadpaal in Nijhuizum aan huis. Dankzij een laadstation van jezelf ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Skoda Enyaq iV 80 of bijvoorbeeld de Kia e-Soul 64 kWh. Niet meer wachten op een vrije plek en het is ook financieel gezien een goede investering. Op dit portaal tref je praktische informatie over meerdere type laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers werkzaam in jouw regio.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, altijd 100% actieradius.
 • Gratis rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is er al vanaf €980.
 • Een individueel laadstation kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Nijhuizum

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van de accu van een EV als o.a. een Audi Q4 Sportback e-tron kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Nijhuizum kopen is steeds meer in trek. Je kunt eenvoudig laden en je hoeft niet onzeker te zijn over een goed geladen accu. Eveneens is het een stuk voordeliger dan bij een publiek toegankelijk laadstation. Wel heb je te maken met de eenmalige aanschafprijs, installatie en de kosten van jouw eigen stroom (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is geschikt voor mijn woning (meterkast) en auto? In onze keuzehulp kan je aan de slag met handige tips en adviezen ten aanzien van laadpaal laten installeren in Nijhuizum. Of klik door voor meer informatie over Onderhoud.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Nijhuizum kun je op twee wijzen aanbrengen. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Houd rekening met hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen station
Het 1-fase laadstation kan laden met de normale 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elke meterkast heeft de beschikking over minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadstation kan maar liefst 3x 230V leveren. Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. De 3-fase variant heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt hierin investeren en jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Nijhuizum. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Goedkoop laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Vaste of losse laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een afneembare kabel. Het gemak van de vastzittende kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een bijkomend voordeel is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage door de (soms) slechte weersomstandigheden (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er wat rommelig bij hangt. Als laatste moet ook opgemerkt worden dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het grote voordeel van een losse kabel (net als socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Je pakt namelijk de reguliere meegeleverde kabel. Daarnaast ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Belangrijk nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als je gaat laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Het station met een losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In dit geval hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Nijhuizum.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Jij kunt gaan voor een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een enkelvoudige paal heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Erg handig wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart functies
De nieuwste laadsystemen herbergen steeds vaker slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder tref jij extra details over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: past laadvermogen automatisch aan op beschikbare hoeveelheid stroom.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Nijhuizum vergelijken

De tarieven van laadpalen zijn heel divers. De kosten van een laadstation voor thuis ligt tussen de €750 tot en met €3100. De kosten worden tot stand door o.a. het laadvermogen van het systeem. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Verder heb je de keuze uit slimme opladers met extra mogelijkheden als Autostart die kostbaarder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Nijhuizum.

Soort laadpaalVermogenLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€520- €625
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€545- €605
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€695- €800
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€870- €1050
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Bekende systemen

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Ruim aanbod laadzuilen, wandladers en kabels.
 6. EVhub: Leverancier die zich onderscheidt op prijs.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Slimme stroomverdeling tussen de geschakelde laadstations met Smart Grid.
 9. Blue Current: Veelzijdig laadpunt met minimale afmetingen.
 10. Chargepoint: Verkrijgbaar met verschillende laadsnelheden, max 2x22kWh.
 11. Myenergi / Zappi: Dankzij Loadbalancing blijven apparaten in huis altijd functioneren.
 12. Tesla Wall Connector: Aanpasbare vermogensniveaus, compatibel met elke netaansluiting.
 13. NRGkick: Gemakkelijk mee te nemen laadpaal.
 14. Andere merken: ABB, Etrel, Delta, Enovates, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Flexicharge of Tritium, Efacec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Nijhuizum variëren van €360 en +/- €1800. Dit wordt grotendeels bepaalt door of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe langer deze afstand, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Laadpas
Soms wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van een laadpaal abonnement liggen rond de €5,50 op maandbasis.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Achterhaal betrouwbare specialisten uit jouw streek.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf hebben een korte terugverdientijd. Bijgaand hebben wij een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1041 kilometer op maandbasis. Op basis van dit gemiddelde calculeren we met welke kosten je rekening moet houden. In onze calculatie gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Nijhuizum):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
SoortPrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,125€130,13€1561,50
Elektrisch€0,045€46,85€562,14
Besparing€0,080€83,28€999,36
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Heb je een EV, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Nijhuizum aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente geeft aan of en in welke straat de laadzuil geactiveerd wordt. Ze analyseren hiervoor variabelen als vindbaarheid en geschatte drukte. Iedereen kan hier gebruik van maken. Meer details kan je bekijken op www.sudwestfryslan.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of je in aanmerking komt voor een subsidie. Veel gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Daar kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Informatie over elektrisch rijden.

Openbare laadpunten bekijken (juli 2024)

Laadstations in Nijhuizum zijn 24/7 actief. Iedere EV-bezitter kan daar gebruik van maken. Let op: het is wel vrij prijzig. De prijzen wisselen tussen de €0,270 en €0,605 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In het volgende schema zie jij alle openbare laadstations in Nijhuizum. Vergelijk ook laadplekken en installateurs in Wolsum, Folsgare, Tjalhuizum, Nijland en Breezanddijk.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden nijhuizum-8775

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is relevant voor personeel of bezoekers. Gaat het om een parkeerterrein met tenminste 10 parkeerplaatsen? Op basis van de huidige wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Daarbovenop kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een privé laadpaal aan huis inclusief installatie varieert qua prijs tussen de €850 en €2525. De definitieve prijs wordt bepaald door het model laadzuil (softwarematige slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en laadstation en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Wat kost een auto thuis opladen?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw huidige energieleverancier zoals Eneco, Energiedirect, Essent, Budget energie, NLE en PowerPeers, Vattenfall, Oxxio, Vandebron. Dat is doorgaans zo’n €0,250 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,70 p/100 km. Even om te vergelijken: een doorsnee benzinewagen komt uit op zo’n €9,50 p/100 km. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De gemiddelde EV eist 10 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De vakman treft de nodige voorbereidingen in jouw meterkast. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Via dit stroompunt wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overleg met de expert wordt besloten waar het laadpunt het beste kan komen om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Nijhuizum zet het laadstation vast tegen de muur of hij komt op een aparte paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Al met al is iedere meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De allereerste elektrische auto’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Nieuwere auto’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Nijhuizum kan dit uit handen nemen. De onkosten van deze installatieservice zijn zo’n €975. Disclaimer: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt gebruikt door de merken die binnen de EU worden gemaakt. De meeste populaire elektrische auto’s in Nijhuizum zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Elke regio kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Súdwest-Fryslân verstrekt op het ogenblik geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt hierbij verzoeken of de paal vlakbij jouw woning kan komen. Bekijk ook www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie