Laadpaal Born

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Daarbij komt ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een 100% eigen laadpaal in Born aan huis. Door middel van een laadstation op eigen terrein geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw MG ZS EV + Lucid Air Pure. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Op deze website bekijk je uitgebreide informatie over verschillende laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en vind je de beste installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Een slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen vanaf €915.
 • Een individueel laadstation kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Born

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijv. een Tesla Model 3 Standard Range Plus kan op diverse manieren. Een extra goedkope laadpaal Born kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je hoeft niet onzeker te zijn over een volle accu. Overigens is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een openbaar laadstation in de wijk. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de initiële aanschaf + installatie en de verbruikskosten (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn voertuig en mijn woning? Op deze pagina kan je aan de slag met een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor laadpaal laten installeren in Born. Bekijk ook meer info over Elektrische auto leasen.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Born installeren kan op 2 manieren. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of je installeert het op een paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Analyseer de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadpaal draait op de standaardaansluiting van 230V. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke woning in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal kan maar liefst 3x 230V leveren. Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. De 3-fase installatie kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt dan de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Born. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Spotgoedkoop opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Losse of vaste kabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het gemak van een vastzittende kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Verder is het zo dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken door de (soms) slechte weersomstandigheden (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Wat we ook vaak horen is dat het een rommelig geheel wordt. Tenslotte moet je opletten dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (dus met alleen een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Het opladen gebeurt namelijk met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Verder ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Belangrijk nadeel is dat er een extra handeling vereist is als je de accu gaat opladen. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, daarna sluit je ‘m aan. Een laadzuil met losse kabel is vaak de beste keuze. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Born.

Enkel of dubbel laadstation
We onderscheiden 2 soorten: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het onderscheid zit ‘m in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 ingang heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Heel erg praktisch als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Innovatieve toepassingen
Laadstations hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk check jij meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Born vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen variëren enorm. De kosten van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €675 tot en met €3225. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van de laadcapaciteit van het station. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij van de auto laadt. In aanvulling hierop zien we steeds meer slimme wallboxen en palen met toffe extra’s als voice of gezichtsherkenning die kostbaarder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Born.

Type laadstationLaadvermogenLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€505- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€545- €635
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€680- €795
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€860- €1015
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top leveranciers

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: altijd met zorgvuldige en deskundige installatie.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van de laadkosten.
 5. Mennekes: Ruim aanbod laadzuilen, wandladers en kabels.
 6. EVhub: Betaalbare no-nonsense laadstations voor de particulier.
 7. Webasto: Populaire Pure en Live modellen scherp geprijsd.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd en overal inzicht via de mobiele App.
 12. Tesla Wall Connector: Razendsnel opladen van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: 10 keer sneller dan standaard stopcontactladers.
 14. Andere leveranciers: ABB, Etrel, Delta, Eaton, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric en Tritium, Efacec, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2023
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Born wisselen tussen de €330 & €2000. Dit wordt berekend aan de hand van de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe langer deze afstand, hoe meer er gegraven moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Informatie over laadpassen
Steeds vaker wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Dit is niet verplicht, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen ongeveer €4,00 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Vind aangesloten installatiebedrijven die werken in je omgeving.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De elektrische auto en het thuislaadpunt zelf hebben een korte terugverdientijd. Bijgaand kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1063 kilometer per maand. Met dit getal checken we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In het rekenvoorbeeld zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Born):

 • Benzine rijden 2023: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,049/km
AandrijvingPrijzen p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,145€154,14€1849,62
Elektrisch rijden€0,049€52,09€625,04
Besparing€0,096€102,05€1224,58
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in november 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Sittard-Geleen

Een elektrische auto gekocht, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Born aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius.

Als je aan deze voorwaarden voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente geeft aan of en waar de laadzuil aangesloten wordt. Ze checken daarvoor aspecten zoals zichtbaarheid en parkeerdruk. Iedereen met een elektrische auto kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Updates en informatie is beschikbaar gesteld op www.sittard-geleen.nl. Daar kom je er ook achter of je een subsidie kunt krijgen. Veel Nederlandse gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Via deze website kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Onderhoud.

Lijst met openbare laadpunten (november 2023)

Laadstations in Born zijn veel beschikbaar. Iedere EV-bezitter mag daar in principe gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De kosten wisselen tussen de €0,255 en €0,620 p/kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het Google Maps overzicht onderzoek je de openbare laadstations in Born. Doorzoek daarnaast laadstations en verkooppunten in Nieuwstadt, Roosteren, Susteren, Sint Joost en Ohé en Laak.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden born-6121

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij het bedrijfspand is heel praktisch voor bijv. je personeel en relaties. Heb je een parkeerterrein met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Bovendien kunnen bedrijven verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het laden.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief de installatieservice varieert qua prijs tussen de €950 & €2325. Het hele prijskaartje hangt vooral af van het soort laadsysteem (wel/geen slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en laadstation en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een extra groep aanleggen.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij de stroomaanbieder van je huis zoals Budget energie, Essent, Energiedirect, Eneco, Engie en Vandebron, PowerPeers, Oxxio, Pure energie. Dit is nu ongeveer €0,245 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €4,25 p/100 km. Vergeet niet: een gemiddelde benzineauto kost al gauw €10,00 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De huidige EV eist 10 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Limburg.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De leverancier plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in jouw meterkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Van de meterkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. In overleg met de expert wordt besloten wat de meest efficiënte route is om het graafwerk te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Born monteert ‘m in overleg tegen de muur of op een speciale paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Doorgaans is elke woning in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Hierbij is van belang of de woning met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De vroegere modellen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De hedendaagse elektrische voertuigen vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit kennen we ook als krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Born zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De onkosten van deze installatieservice zijn circa €875. Let op: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabels / stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 zien we vooral terug bij de Europese merken. Een groot deel van de beschikbare elektrische auto’s in Born beschikken over een type 2 aansluiting. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op je oprit. Elke gemeente is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Sittard-Geleen biedt op het ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt wel een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt verzoeken of het oplaadpunt nabij jouw woning geplaatst mag worden. Zie ook de website van de gemeente www.sittard-geleen.nl.

Plaats een reactie